Čtenářský recept: Pečená jelení žebra na jalovci

  10:07

Jelení žebra pečená na jalovci | foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy: 120 minut + 2 - 3 dny naložení
Množství: 4 - 5 porcí

1,5 kg jeleních žeber

2 cibule

1 větší mrkev

20 kuliček jalovce

 2 bobkové listy

½ sáčku koření na roštěnky

hrubozrnná sůl

hladká mouka

máslo

1. Jelení žebra naporcujeme tak, aby nám vznikly přibližně stejné porce. V rozpuštěném másle rozmícháme koření a v hmoždíři rozdrcené kuličky jalovce se lžičkou hrubozrnné soli. Vzniklou kořenitou směsí bohatě potřeme naporcovaná jelení žebra a uložíme nejméně na jeden den, ale lépe na dva dny do lednice.
2. Po uležení si nachystáme pekáč s poklopem (např. římský hrnec) do kterého poklademe porce jeleních žeber. Okolo naskládáme na hrubší kusy nakrájenou mrkev a cibule. Podlijeme vodou a přidáme bobkové listy. Dáme do trouby a pečeme na střední teplotu tak dlouho, dokud nebude maso odpadávat od kostí.
3. V průběhu pečení alespoň jednou žebra obrátíme a případně lehce podlijeme troškou vody.
4. Jakmile jsou žebra upečena, slijeme výpek a zeleninu z části propasírujeme do výpeku. K zahuštění omáčky použijeme trošku hladké mouky rozmíchané v trošce vody a pomalu necháme provařit cca 20 minut za občasného míchání, aby se nám ta dobrota nepřipálila. Omáčka je chuťově velmi silná a opravdu delikátní.

TIP: K podzimu patří divočina a to pro svoji vynikající a nezaměnitelnou chuť a jedinečnost. Výbornou přílohou jsou vařené a lehce opečené brambory ochucené sušeným tymiánem a mletou paprikou.

Vstoupit do diskuse

Nejčtenější

Jablko jako poklad. Jak s ním v podzimní kuchyni čarují známé foodblogerky?

Ilustrační snímek

Říká se, že jedno jablko denně udrží doktora daleko. Toto obyčejné ovoce, které se snad u každého doma povaluje v míse, dokáže zázraky. Křehká klasika českých sadů má neuvěřitelnou sílu proměnit...

Špetka chilli, kousek zázvoru a taky skořice. Nejlepší recepty pro zahřátí

Ilustrační snímek

Je vám zima a chlad vám zalézá za nehty i pod kůži? Zkuste si připravit hustou dýňovou či čočkovou polévku s trochou kari a chilli pro příjemné prohřátí nebo zázvorový čaj s plátky čerstvého zázvoru,...

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co když výplata ještě nepřistála na účtu a na husu není? Na znova oprášený svátek se...

Koláč Míša

Koláč Míša

Střední

45 min

Tento koláč nejen skvěle vypadá, ale i chutná.

Vepřové kotlety na zelenině

Vepřové kotlety na zelenině

Střední

90 min

Maso chutná nejlépe pečené na kořenové zelenině.

Kuřecí stripsy v cornflakes a celerové pyré

Kuřecí stripsy v cornflakes a celerové pyré

Střední

60 min

Udělejte dětem radost domácími stripsy.

Marinovaná treska s nakládaným zázvorovým salátem

Marinovaná treska s nakládaným zázvorovým salátem

Lehké

30 min

Připravte si tresku na asijský způsob, budete překvapeni skvělou souhrou chutí.

Svěží filé v papilotě

Svěží filé v papilotě

Lehké

40 min

Vyzkoušejte tento zdravý recept na skvělý oběd či večeři.

Smažený sýr s rajčatovým a bylinkovým dipem

Smažený sýr s rajčatovým a bylinkovým dipem

Lehké

20 min

Vyzkoušejte tuto rychlovku oblíbenou u celé rodiny.

Vepřové kotlety na zelenině

Vepřové kotlety na zelenině

Střední

90 min

Maso chutná nejlépe pečené na kořenové zelenině.

Špetka chilli, kousek zázvoru a taky skořice. Nejlepší recepty pro zahřátí

Ilustrační snímek

Je vám zima a chlad vám zalézá za nehty i pod kůži? Zkuste si připravit hustou dýňovou či čočkovou polévku s trochou kari a chilli pro příjemné prohřátí nebo zázvorový čaj s plátky čerstvého zázvoru,...

15. listopadu 2025

Zapečené palačinky

Zapečené palačinky

Lehké

45 min

Extra jednoduché a extra dobré. Pochutnejte si na kakaových palačinkách s tvarohovou náplní.

Pečený králík na paprice s fenyklem

Pečený králík na paprice s fenyklem

Lehké

150 min

Pečený králík, kterého si oblíbíte díky jednoduché přípravě.

Jablko jako poklad. Jak s ním v podzimní kuchyni čarují známé foodblogerky?

Ilustrační snímek

Říká se, že jedno jablko denně udrží doktora daleko. Toto obyčejné ovoce, které se snad u každého doma povaluje v míse, dokáže zázraky. Křehká klasika českých sadů má neuvěřitelnou sílu proměnit...

13. listopadu 2025

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co když výplata ještě nepřistála na účtu a na husu není? Na znova oprášený svátek se...

11. listopadu 2025  8:22

Koláč Míša

Koláč Míša

Střední

45 min

Tento koláč nejen skvěle vypadá, ale i chutná.

Bílá zelná polévka s klobásou

Bílá zelná polévka s klobásou

Střední

30 min

V sychravém počasí přijde teplá polévka vhod.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.