Doporučujeme

Zamilujte se do batátů. Zkuste třeba polévku, voňavé kari nebo salát

  • 8
Vypadají trochu jako brambory, ale brambory to nejsou. Batáty jsou doma v tropech a subtropech a jejich výrazná barva vás možná zatím v regálech obchodů spíše odrazovala. Ale když se osmělíte a pozvete je do své kuchyně, už nikdy kolem nich nebudete chodit obloukem.

Rostlina zvaná povijnice batátová vlastně ani není příbuznou našich starých známých brambor, ale stejně jako ony pochází ze střední Ameriky, zejména Mexického poloostrova Yucatán a ústí Orinoka ve Venezuele.

Batáty

Na rozdíl od brambor mají batáty asi o polovinu vyšší energetickou hodnotu, téměř čtvrtinu jejich složení tvoří sacharidy. Obsahují také vitamin C, který zlepšuje imunitu, vitamin B6, jenž je vynikající prevencí nemocí srdce, ale také pomáhá tělu bojovat s neklidem i depresemi.

Oranžová barva batátů je také příslibem, že obsahují vyšší množství betakarotenu, jenž je skvělým antioxidantem i prevencí rakoviny. Zajímat by vás měla i přítomnost draslíku v batátových hlízách, protože i on chrání kardiovaskulární systém a napomáhá snížení vysokého krevního tlaku.

Pokud nevíte, co s batáty v kuchyni, zkuste je ze začátku použít v receptech, kde běžně používáte brambory. A když vás smažené placky, kaše nebo hranolky z batátů omrzí, zkuste se trochu odvázat. Zajímavé recepty s příchutí dálek najdete na následujících stránkách.

Batátové kari s cizrnou a špenátem

Batátové kari s cizrnou a špenátem

Ingredience na 4-6 porcí:

  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm zázvoru
  • 1-2 lžíce oleje
  • 1-2 lžíce červené kari pasty
  • 2 hrnky vývaru nebo vody
  • svazek koriandru
  • 3-4 batáty
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 1 hrnek uvařené cizrny (nebo nakládané)
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 300 g mladého špenátu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Zázvor také zbavíme slupky a nastrouháme.
  2. Ve větším hrnci rozpálíme olej a orestujeme v něm cibuli dosklovata. Pak přidáme nasekaný česnek a kari pastu a za stálého míchání ještě chvíli restujeme.
  3. Pak přidáme nasekané stonky koriandru (lístky si necháme na ozdobu) a nastrouhaný zázvor, zalijeme hrnkem vývaru nebo vody. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a necháme probublávat.
  4. Mezitím si oloupeme batáty a nakrájíme je na kostky. Vložíme je do hrnce ke kari základu, lehce osolíme a vaříme téměř doměkka. Průběžně podle potřeby přiléváme vývar nebo vodu.
  5. Poté přidáme kokosové mléko a slitou uvařenou cizrnu a ještě asi pět minut vaříme.
  6. Nakonec do směsi přidáme nakrájená loupaná rajčata a špenát, který necháme zavadnout.
  7. Podáváme posypané koriandrovými lístky s plackami čapátí nebo s dušenou rýží.

Tip: Do kari můžete také přidat nakrájenou chilli papričku. Bude ještě pikantnější.

Polévka z batátů a hrušek

Polévka z batátů a hrušek

Ingredience na 4 porce:

  • 1 cibule
  • 4 batáty
  • 2 hrušky
  • směs koření rás el hanout nebo podle chuti (skořice, římský kmín, koriandr, sladká paprika, kurkuma...)
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 lžíce másla
  • hrst nasekaných vlašských ořechů
  • nasekaná petrželková nať
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Batáty oloupeme a nakrájíme na kostky. Hrušky oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na plátky.
  2. Batáty zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka.
  3. V jiném hrnci na másle orestujeme cibuli společně s hruškou. Zasypeme kořením, necháme rozvonět za stálého míchání a zalijeme trochou vody.
  4. Přidáme slité batáty, asi pět minut povaříme a necháme lehce zchladnout. Pak rozmixujeme tyčovým mixérem.
  5. Vrátíme na sporák, vmícháme zakysanou smetanu a (pokud je to třeba) trochu vody. Povaříme a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
  6. Na talíři posypeme nasekanými lískovými ořechy, které můžete předtím nasucho opražit na pánvi, a nasekanou petrželkou.
Salát s fazolkami, batáty a makrelou

Salát s fazolkami, batáty a makrelou

Ingredience na 4 porce:

  • 3-4 batáty
  • 300 g mražených nebo čerstvých fazolek
  • panenský olivový olej
  • balzamikový krém
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 filety makrely
  • šťáva z 1/2 citronu
  • lístky mladého špenátu
  • petrželová nať

Pracovní postup:

  1. Batáty omyjeme a i se slupkou nakrájíme na kostky nebo na měsíčky.
  2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem a rozložíme na něj batáty. Pokapeme olivovým olejem a dáme péct na 40 až 50 minut. Průběžně promícháme.
  3. Mezitím vložíme fazolky do studené vody, lehce je osolíme a přivedeme k varu. Vaříme asi 5 minut, pak zcedíme a propláchneme studenou vodou.
  4. Filety z makrely osolíme a opepříme, potřeme trochou oleje a na grilovací pánvi opečeme z obou stran.
  5. Hotové batáty vyjmeme z trouby, osolíme je a opepříme.
  6. Na talíře vyskládáme batáty, fazolky a kousky grilované makrely. Zakápneme olivovým olejem a balzamikovým krémem a posypeme lístky špenátu a petrželky. Můžeme zastříknout citronovou šťávou.

  • Vybrali jsme pro Vás