Rostlina zvaná povijnice batátová vlastně ani není příbuznou našich starých známých brambor, ale stejně jako ony pochází ze střední Ameriky, zejména Mexického poloostrova Yucatán a ústí Orinoka ve Venezuele.
Na rozdíl od brambor mají batáty asi o polovinu vyšší energetickou hodnotu, téměř čtvrtinu jejich složení tvoří sacharidy. Obsahují také vitamin C, který zlepšuje imunitu, vitamin B6, jenž je vynikající prevencí nemocí srdce, ale také pomáhá tělu bojovat s neklidem i depresemi.
Oranžová barva batátů je také příslibem, že obsahují vyšší množství betakarotenu, jenž je skvělým antioxidantem i prevencí rakoviny. Zajímat by vás měla i přítomnost draslíku v batátových hlízách, protože i on chrání kardiovaskulární systém a napomáhá snížení vysokého krevního tlaku.
Pokud nevíte, co s batáty v kuchyni, zkuste je ze začátku použít v receptech, kde běžně používáte brambory. A když vás smažené placky, kaše nebo hranolky z batátů omrzí, zkuste se trochu odvázat. Zajímavé recepty s příchutí dálek najdete na následujících stránkách.
Batátové kari s cizrnou a špenátem
Ingredience na 4-6 porcí:
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 cm zázvoru
- 1-2 lžíce oleje
- 1-2 lžíce červené kari pasty
- 2 hrnky vývaru nebo vody
- svazek koriandru
- 3-4 batáty
- 1 hrnek kokosového mléka
- 1 hrnek uvařené cizrny (nebo nakládané)
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 300 g mladého špenátu
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Zázvor také zbavíme slupky a nastrouháme.
- Ve větším hrnci rozpálíme olej a orestujeme v něm cibuli dosklovata. Pak přidáme nasekaný česnek a kari pastu a za stálého míchání ještě chvíli restujeme.
- Pak přidáme nasekané stonky koriandru (lístky si necháme na ozdobu) a nastrouhaný zázvor, zalijeme hrnkem vývaru nebo vody. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a necháme probublávat.
- Mezitím si oloupeme batáty a nakrájíme je na kostky. Vložíme je do hrnce ke kari základu, lehce osolíme a vaříme téměř doměkka. Průběžně podle potřeby přiléváme vývar nebo vodu.
- Poté přidáme kokosové mléko a slitou uvařenou cizrnu a ještě asi pět minut vaříme.
- Nakonec do směsi přidáme nakrájená loupaná rajčata a špenát, který necháme zavadnout.
- Podáváme posypané koriandrovými lístky s plackami čapátí nebo s dušenou rýží.
Tip: Do kari můžete také přidat nakrájenou chilli papričku. Bude ještě pikantnější.
Polévka z batátů a hrušek
Ingredience na 4 porce:
- 1 cibule
- 4 batáty
- 2 hrušky
- směs koření rás el hanout nebo podle chuti (skořice, římský kmín, koriandr, sladká paprika, kurkuma...)
- 200 g zakysané smetany
- 2 lžíce másla
- hrst nasekaných vlašských ořechů
- nasekaná petrželková nať
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Batáty oloupeme a nakrájíme na kostky. Hrušky oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na plátky.
- Batáty zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka.
- V jiném hrnci na másle orestujeme cibuli společně s hruškou. Zasypeme kořením, necháme rozvonět za stálého míchání a zalijeme trochou vody.
- Přidáme slité batáty, asi pět minut povaříme a necháme lehce zchladnout. Pak rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Vrátíme na sporák, vmícháme zakysanou smetanu a (pokud je to třeba) trochu vody. Povaříme a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
- Na talíři posypeme nasekanými lískovými ořechy, které můžete předtím nasucho opražit na pánvi, a nasekanou petrželkou.
Salát s fazolkami, batáty a makrelou
Ingredience na 4 porce:
- 3-4 batáty
- 300 g mražených nebo čerstvých fazolek
- panenský olivový olej
- balzamikový krém
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 filety makrely
- šťáva z 1/2 citronu
- lístky mladého špenátu
- petrželová nať
Pracovní postup:
- Batáty omyjeme a i se slupkou nakrájíme na kostky nebo na měsíčky.
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem a rozložíme na něj batáty. Pokapeme olivovým olejem a dáme péct na 40 až 50 minut. Průběžně promícháme.
- Mezitím vložíme fazolky do studené vody, lehce je osolíme a přivedeme k varu. Vaříme asi 5 minut, pak zcedíme a propláchneme studenou vodou.
- Filety z makrely osolíme a opepříme, potřeme trochou oleje a na grilovací pánvi opečeme z obou stran.
- Hotové batáty vyjmeme z trouby, osolíme je a opepříme.
- Na talíře vyskládáme batáty, fazolky a kousky grilované makrely. Zakápneme olivovým olejem a balzamikovým krémem a posypeme lístky špenátu a petrželky. Můžeme zastříknout citronovou šťávou.