Zákaz pyrotechniky v centru Prahy nezabral, odborníci vyplňují mapu škod

  14:49
V ulicích metropole skončily oslavy příchodu nového roku. Největší byly v centru Prahy, kde i přes zákaz došlo k odpalování pyrotechniky. Experti teď doplňují mapu škod, které toxické odpady životnímu prostředí způsobily. Přestože vyhlášku proti pyrotechnice lidé porušovali, smysl podle politiků má.
Česká republika vstoupila do nového roku 2023. Oslavy se konaly na řadě míst,...

Česká republika vstoupila do nového roku 2023. Oslavy se konaly na řadě míst, tradičně největší byly v centru Prahy, kde i přes zákaz došlo k odpalování pyrotechniky. (1. ledna 2023) | foto: VEBR RadekMAFRA

„Vyhláška má zvýšit bezpečnost obyvatel a omezit hluk, který má každoročně za následek smrt či zranění mnoha živočichů,“ připomněl mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Vít Hofman. Podle něj má každý za dodržování vyhlášky osobní zodpovědnost.

„Sice platí od roku 2020, ale s ohledem na covidové roky byla v zásadě poprvé v praxi. Její účinnost budeme zcela jistě vyhodnocovat, ale nyní je na jakékoliv soudy brzy. Další postup bude také záležet na politické reprezentaci,“ uvedl dále mluvčí.

„Užívání pyrotechniky v dnešní době je stále poměrně těžké zabránit. Postupně si ale společnost uvědomuje škodlivost ohňostrojů pro člověka, zvířata i obecně,“ řekl Petr Hlaváček (STAN), stávající náměstek primátora.

Pyrotechnika způsobila hlavnímu městu řadu problémů. „Odborníci již nyní zapisují mapy znečištění při silvestrovské noci a nejsou to pominutelná čísla,“ upozornil Hlaváček. Grafy meteorologů okolo půlnoci zahrnují například zvýšené koncentrace částic polétavého prachu PM10.

Plyne to například ze záznamu z Riegrových sadů a dalších stanic. „Ohňostrojový smog představuje velmi podivnou směs sloučenin s velkým zdravotním rizikem, která by se jinak v ovzduší vůbec nemohla vyskytovat,“ řekl Petr Klusoň z Ústavu chemických procesů Akademie věd České republiky (AV ČR).

Hořčík, titan, rubidium, to jsou některé látky, které ohňostroje uvolňují. „Kdyby takové množství nebezpečných látek vypouštěl průmyslový podnik, čelil by soudnímu řízení a zavření. Lidé ale tento podivný mix jedů a karcinogenních látek přímo vdechují a o jeho nebezpečích nemají ani ponětí,“ zdůraznil Klusoň.

Rachot k tomu patří

„Jsme tady proto, abychom se bavili, a pyrotechnika k tomu přeci patří. O jejím zákazu jsem neslyšel,“ vysvětlil dobře naladěný mladík, který do metropole dorazil na novoroční oslavy ze saského Lipska. V centru zákaz používání zábavní pyrotechniky přitom platí již od roku 2020.

Hříchy silvestrovské noci

  • Záchranáři – V porovnání s uplynulými roky před nástupem pandemie koronaviru se jednalo spíše o mírnější oslavy konce roku, hodnotí silvestr pražští záchranáři. Ošetřili 28 osob, z nichž deset transportovali do nemocnic. Úrazů spojených s pyrotechnikou ošetřovali šest. Za celou noční směnu řešili 81 událostí.
  • Městská policie – 160 oznámení souvisejících s pyrotechnikou přijali operátoři na tísňové lince městské policie 156. O rok dříve telefonátů vyřídili 77, nárůst je tedy více než stoprocentní. Strážníci řešili 355 přestupků, minule to bylo 234. Dvakrát použili i donucovací prostředky.

Město před koncem roku 2022 připravilo kampaň, která měla Pražanům a návštěvníkům metropole zákaz připomínat. To však lidem v době, kdy hodiny odměřovaly závěrečné okamžiky roku 2022, nějak zvlášť nepřekáželo. Rachejtle a petardy duněly také na náplavkách, kde zmíněné omezení platí také.

„Vyhlášku vítáme, podporujeme směr, jakým město jde. Je to jako v případě jiných přestupků. Denně lidé porušují předpisy ohledně parkování, rychlosti a další. Otázkou je, jak by to vypadalo, kdyby stávající omezení vůbec nebyla,“ uvedla mluvčí strážníků Irena Seifertová.

Strážníci měli právě i kvůli pyrotechnice výrazně více práce. „Zatímco před rokem městská policie řešila 234 přestupků spojených se zábavní pyrotechnikou, letos šlo o 355 případů, tedy o 50 procent více,“ dodala Seifertová. Výrazně narostl i počet volání na tísňovou linku strážníků. Do trojského útulku odvezli policisté sedm zatoulaných psů.

Na komíně i v řece

Prskající, hřmící a čadící pyrotechnické hračky valnou měrou přispívaly do hlášení hasičů, policistů a záchranářů. „Do druhé hodiny ranní jsme zasahovali u padesátky požárů, které způsobila zábavní pyrotechnika. Jednalo se o menší požáry travních porostů, zbytků pyrotechniky nebo odložených věcí na balkoně bytu,“ shrnují hasiči.

Ti dostali více možností předvést svůj všestranný výcvik. Jejich lezci zachraňovali dva nadšence, kteří pravděpodobně inspirováni hrabalovským filmem Postřižiny zdolali stometrový komín v Malešicích. Dolů je ale museli dostávat experti. Vyproštění se dočkali i lidé, kteří uvázli s loďkou u Karlova mostu, odkud jim pomáhali hasiči spolu s vodní záchrannou službou.

OBRAZEM: Česko přivítalo nový rok, ohňostroje přilákaly davy lidí

Na nedostatek práce si nemohli na přelomu roku stěžovat ani policisté. „V průběhu silvestrovské noci policisté vyjížděli od šesti hodin večer do šesti hodin ráno k více než k 500 oznámením na linku 158. Největší nárůst oznámení zaregistrovalo naše operační středisko krátce po půlnoci. V době od půlnoci do čtyř hodin ráno bylo na linku 158 přijato 291 hovorů a zaevidováno 214 událostí,“ shrnula novoroční oslavy Violeta Siřišťová, mluvčí pražské policie.

Policisté zajistili též 10 osob pro podezření z přestupku. Desítky lidí pak vyřešili v takzvaném příkazním řízení. Okolo půlnoci bylo řešení přestupků na místě, například za pyrotechniku, obtížné. Pro delikventy to však nekončí. „Věc jsme oznámili na příslušný správní orgán,“ dodala Siřišťová.

„Jsme si vědomi toho, že pro policii, která plní i jiné úkoly, je vymáhání vyhlášky v takovém objemu lidí koncentrovaného do krátkého času na Silvestra problematické,“ okomentoval zahlcení policistů mluvčí magistrátu Hofman.

Autor:

Další část rekonstrukce Barrandovského mostu je v plném proudu

  • Nejčtenější

Opilec napadl v Praze šest lidí, vážně zranil motorkáře. Policii pomohli svědci

19. června 2024  16:46,  aktualizováno  17:38

Policie zasahovala u případu napadení šesti lidí v Praze 7 v Argentinské ulici. Vážně zraněného...

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  16.6 5:41

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Muž se zastal na pražském Andělu napadané ženy, útočník ho bodl

17. června 2024  17:45,  aktualizováno  17:58

Potyčka mezi dvěma muži se strhla v pondělí odpoledne poblíž stanice metra Anděl a její přilehlé...

Nefungují brzdy! Expolitička s matkou a psem jen o vlásek unikly z hořícího auta

15. června 2024  15:14

Velké štěstí v neštěstí zažila spolu se svou matkou bývalá místostarostka Tábora Michaela Petrová....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Policie řešila podezřelé kufry u stanice Můstek, centrem nejezdily dvě linky metra

18. června 2024  13:53,  aktualizováno  14:57

V úterý odpoledne policie uzavřela část Václavského náměstí kvůli nálezu podezřelých zavazadel....

Praha upraví daň z nemovitosti. Zdraží bydlení a všechny komerční prostory

21. června 2024  9:08

Kvůli změně zákona upraví Praha koeficienty pro výpočet daně z nemovitosti. Ta se proto v některých...

Nejmladší v nejmladším týmu. Ale co ostatní? Jurásek si věří a čeká na šanci

21. června 2024  7:56

Hamburk (Od našeho zpravodaje) Minule jeho roli plnil Adam Hložek, v osmnácti nejmladší český fotbalista v historii velkých...

Rychle, přesně, bodově. Paurová ozdobila návrat do reprezentace střelecky

21. června 2024  5:58

Minulý týden se křídelnice Dominika Paurová ještě představila v dresu reprezentační dvacítky na...

Češky porazily Finsko i podruhé, dominovali benjamínek a debutantka

20. června 2024  20:24,  aktualizováno  21:17

České basketbalistky porazily v Kutné Hoře v druhém testu v přípravě na srpnovou předkvalifikaci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...