Česko vstoupilo do roku 2023. Zákaz pyrotechniky v centru Prahy nezabral

  16:04aktualizováno  1. ledna 2023 3:17
Česká republika vstoupila do nového roku 2023. Oslavy se konaly na řadě míst, tradičně největší byly v centru Prahy, kde i přes zákaz došlo k odpalování pyrotechniky. Na Václavském náměstí před půlnocí muž kopl do hlavy policistu. Do druhé hodiny ranní zasahovali hasiči u padesátky požárů, záchranáři využili i specializované vozidlo Golem.

První zásah v novém roce 2023 provedli pražští hasiči pouhých šest minut po půlnoci. Jednotka ze Smíchova vyjela k požáru trávy v Košířích. Premiérový letošní výjezd záchranářů byl k 22letému muži, jemuž petarda poranila ruku.

Do půlnoci pak záchranáři v Praze využili i specializované vozidlo Golem, v němž ošetřili celkem šest osob. Navzdory zákazu pyrotechniky v centru metropole totiž rakety a dělobuchy na Václavském náměstí létaly ve velkém množství. Deset minut před půlnocí tam vypukla tradiční „válečná zóna“, které měl zabránit před téměř třemi lety přijatý zákaz zábavní pyrotechniky.

Poslední den roku 2022 vyjeli členové Hasičského záchranného sboru ČR
do půlnoci k 139 požárům, což je nejvíce za poslední tři roky. V roce 2020 likvidovali 93 požárů, loni jich bylo 109.

Do druhé hodiny ranní zasahovali pražští hasiči u padesátky požárů, které způsobila zábavní pyrotechnika. Jednalo se o menší požáry trávních porostů, zbytků pyrotechniky nebo odložených věcí na balkonech bytů.

„Dvě osoby budou naši lezci zachraňovat asi ze stometrové výšky komína v Malešicích,“ oznámili také hasiči další zásah mimo tradičních požárů. Do půl hodiny byly osoby mimo nebezpečí a hasiči je předali policistům.

Ti měli rovněž napilno. Během večera sice v centru Prahy uložili za porušení zákazu užívání zábavní pyrotechniky jednotky pokut, kolem půlnoci však už bylo lidí porušujících zákaz tolik, že je nebylo schopné naráz zvládnout. Jinak ale podle policistů, hasičů a záchranářů noc na Nový rok nevybočuje z normy silvestrovských oslav z doby před pandemií koronaviru.

PŘEHLEDNĚ: Co nového nás čeká v roce 2023. Za co více zaplatíme i dostaneme

Ještě před půlnocí v Praze na Václavském náměstí člověk napadl policistu. „Policisté prováděli zákrok proti třem osobám. Jedna z nich se rozběhla proti policistovi a kopla ho do hlavy. Policisté muže zadrželi pro podezření ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě. Další dvě osoby zajistili pro neuposlechnutí výzvy,“ uvedla mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová.

Policistu pak převezli do nemocnice s úrazem hlavy. Podle mluvčí záchranné služby Jany Poštové byl po celou dobu ošetření při vědomí.

V ulici Ve Smečkách v odpoledních hodinách pyrotechnika poškodila 30 oken. Policie podle Siřišťové případ šetří jako poškození cizí věci a pátrá po pachateli.

Do 23 hodin pak pražští hasiči zasahovali u sedmnácti požárů, které způsobila zábavní pyrotechnika. Do půlnoci počet zásahů stoupl na 23. V Opavě a Vítkově nejprve likvidovali krabice od pyrotechniky. Zasahovali také u požáru trávního porostu na střeše obchodu Billa v Modřanech. Požár je již pod kontrolou.

Nejnáročnější služba v roce

Členové všech jednotek Integrovaného záchranného systému (IZS) jsou v noci ze soboty na neděli v pohotovosti. „Jedná se o nejnáročnější službu z celého roku nejen pro záchranáře z Prahy. Připravujeme se proto nad rámec běžného provozu. Posily jsme zavedly na Staroměstském náměstí, kde budou dvě záchranky s posádkou,“ uvedla mluvčí pražské záchranky Jana Poštová. Záchranky jsou také na Václavském náměstí spolu s Golemem.

Podle Poštové celý silvestrovský večer koordinuje krizový manažer, přičemž ostatní zdravotníci jsou v pohotovostním režimu a budou nasazeni v případě potřeby. Posily hlásí také Policie ČR, která do akce zapojila stovky policistů z pořádkové, cizinecké, kriminální, dopravní služby a antikonfliktního týmu.

Rok 2023 je tady, nejdéle si lidé počkali na Americké Samoi

„V ulicích Prahy pak budou na bezpečnost a dodržování veřejného pořádku dohlížet speciální a krajské pořádkové jednotky, pomáhat budou i strážníci Městské policie hlavního města Prahy,“ řekla iDNES.cz Siřišťová.

Podle mluvčí záchranky rapidně přibývá výjezdů až po půlnoci. „Nápor začíná po půlnoci. Většinou vyjíždíme k případům spojeným s alkoholem. Úrazů způsobených zábavní pyrotechnikou řešíme většinou kolem patnácti,“ uvedla. Dodala ale, že drobné úrazy řeší lidé většinou svépomocí. Záchranka vyjíždí spíš k úrazům dolních a horních končetin, a také k úrazům obličeje, nejčastěji očí.

Nejhorší je pyrotechnika, která uživatele překvapí, varuje mluvčí hasičů

Pro hasiče je naopak zábavní pyrotechnika, zejména ta necertifikovaná, největším strašákem novoročních oslav. „Přelom roku je pro hasiče časem zvýšené ostražitosti a aktivity, a to především kvůli nesprávnému použití zábavní pyrotechniky. Ta každoročně způsobuje požáry a vážná zranění,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka.

Během oslav příchodu Nového roku však nebude navýšen stav výjezdových hasičů. „Budeme sloužit v běžných počtech na stanicích. Některé dobrovolné jednotky pak budou připraveny na svých zbrojnicích,“ dodal Kavka.

S ohledem na zákaz používání zábavní pyrotechniky včetně lampionů štěstí na vybraných místech v Praze očekávají hasiči klidnější průběh než tomu bylo před několika lety.

Ohňostroje vycházejí z módy. Města se drží trendu oslav bez odpalování

V souvislosti s tím Hlavní město Praha připomíná zákaz používání pyrotechniky, který platí v sobotu a v neděli zejména v centru města, na náplavkách, v parcích a v blízkosti nemocnic a dalších zařízení.

„Zábavní pyrotechniku kupujeme pouze takovou, která je na český trh uváděna legálně, má návod výrobce na použití v českém jazyce a certifikační značku. Pyrotechniku navlhlou či s otevřeným obalem nikdy nekupujeme. Doma zábavní pyrotechniku uložíme na suchém místě, mimo dosah dětí. Nevhodné je skladování v blízkosti krbů, otevřených ohňů a svíček, kde by mohlo dojít k její iniciaci,“ upozorňují hasiči.

Zákaz pyrotechniky

Volně prodejnou pyrotechniku je zakázáno používat v památkové rezervaci v hlavním městě Praze, na vodních tocích a na ostrovech v těchto tocích. Dále také v okruhu 250 metrů od zařízení poskytujících zdravotní lůžkovou péči nebo od domovů pro seniory anebo od domovů pro osoby se zdravotním postižením.

Zákaz platí i na zvláště chráněných územích, v přírodních parcích a ve vzdálenosti 250 metrů od areálu Zoologické zahrady hlavního města Prahy, útulků pro zvířata a zařízení poskytujících veterinární pohotovost.

Policie také připomíná, že v případě porušení vyhlášky je možné uložit pokutu do 100 000 Kč. Na místě mohou policisté uložit pokutu do výše 10 000 Kč.

Od pořádání oslav příchodu nového roku, a to už před několika měsíci, Praha i jiná česká města, upustila. Hlavní město nechystá ohňostroj ani videomapping. Magistrát ale slibuje, že 1. ledna 2023 slavnostně osvítí budovy, aby připomenul 30. výročí vzniku České republiky.

Kde slavíte nový rok?

celkem hlasů: 2479
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 2:00 neděle 1. ledna 2023. Anketa je uzavřena.
Autoři: ,
  • Nejčtenější

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Na důstojný život je potřeba 45 tisíc, v Praze ještě víc, vypočetla platforma

16. dubna 2024  16:33

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Ostrava sestřelila mistra v prodloužení a má mečbol. Nymburk slaví postup

23. dubna 2024  20:58,  aktualizováno  21:18

Nymburští basketbalisté suverénně zvítězili na palubovce Olomoucka 107:72 a čtvrtfinálovou sérii...

„Hlavák“ pod pokličkou. Územní změna má Pentě pomoci stavět nad nádražím

23. dubna 2024  19:11

Miliardový projekt může proměnit další část centra metropole. Kolejiště hlavního nádraží před...

Politou sochu rudoarmějce Praha restauruje, oprava vyjde na čtvrt milionu

23. dubna 2024  19:07

Sousoší Sbratření ve Vrchlického sadech, které na začátku dubna neznámý vandal polil rudou barvou,...

Výzvou bude naučit se pracovat s lidmi v důchodovém věku, říká personalista

23. dubna 2024

Premium Počet zaměstnanců na zelených pozicích, tedy v oblastech obnovitelných zdrojů energie, jako jsou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...