Dopravní podnik odložil výluku metra a stěžuje si na krádeže desinfekce

  • 20
Pražský dopravní podnik odložil výluku na metru C mezi stanicemi Pražského povstání a Kačerov, která se měla uskutečnit přes Velikonoce od 10. do 13. dubna. Důvodem je komplikovaná situace způsobená šířením nového typu koronaviru. S výlukou se nyní počítá až mezi 14. a 17. listopadem.

„DPP chce tímto krokem také předejít hromadění cestujících v náhradní autobusové dopravě a během nutných vícečetných přestupů, pokud by nouzový stav a zákaz vycházení prodloužila vláda až do letošních Velikonoc,“ uvedl podnik. 

Důvodem série výluk, které začaly v roce 2017, jsou výměny dosluhujících dřevěných pražců za betonové. Původně byla omezení letos plánována na duben, červenec a září.

Vyměňované dřevěné pražce jsou podle dřívějších informací DPP ze 70. let, kdy se metro stavělo. Za tu dobu jich část seschla a tím se oddělila od podkladního betonu. Menší část zase kvůli vlhkosti, prosakující do tunelu, začala trouchnivět. Poslední výluka se uskutečnila loni koncem října, kdy metro o víkendu nejelo mezi stanicemi Muzeum a Pražského povstání.

DPP provozuje na třech linkách metra 61 stanic. Roční provoz metra vyjde na několik miliard korun. DPP je největší městskou firmou a zaměstnává na 11.000 lidí. Praha dotuje DPP více než 13 miliardami korun ročně.

Lidé nám kradou desinfekci z dávkovačů, stěžuje si také DPP

Dopravní podnik si také na Twitteru postěžoval, že lidé ničí dávkovače desinfekce ve vestibulech metra, nebo si z nich odčerpávají mycí látku pro vlastní potřebu.

Rozbitý dávkovač už řeší i policie. Konkrétně se tak stalo na Stodůlkách. Tam zatím neznámý pachatel kolenem ukopnul dávkovač, který jen pár okamžiků před tím na místo namontovali pracovníci dopravního podniku.

Věcí se policisté zabývají pro podezření ze spáchání přestupku proti majetku, za což hrozí pokuta ve výši až 50 tisíc korun. Pachatele zachytila kamera, policie ale nemůže ukázat jeho obličej.

„Společenská nebezpečnost jeho jednání není tak veliká, abychom mohli. Jedná se o přestupek a zákon nám to nedovoluje,“ uvedli policisté v tiskové zprávě.

,