Císař si přál dózu na sušenky, říká o Vánocích u Habsburků spisovatelka

  17:34
Vánoce u císařské rodiny nebyly takové, jaké by si mnozí představovali. František Josef I. si podle historiků jednou přál k Vánocům jen plechovku na sušenky. „Chtěl ji do pracovny, aby mohl při pročítání spisů přikusovat sušenky,“ říká v rozhovoru pro MF DNES spisovatelka Dagmar Beňaková.

Dagmar Beňaková je mj. autorkou knihy o životě císařovny Sisi. Ta údajně při prvním společném Štědrém večeru dostala od svého manžela Františka Josefa I. jeho jezdecký portrét. I ona mu darovala svůj portrét na koni, což prý bylo v té době neobvyklé. | foto: archiv Dagmar Beňakové

František Josef I. si tedy přál k Vánocům jen plechovku na sušenky. Jak na tom byli ostatní členové císařské rodiny?
Jeho manželka, císařovna Alžběta, přezdívaná v rodině Sisi, zdaleka tak skromná nebyla. Její přání Františka Josefa často šokovala. Když se jí jednou v dopise ptal, co by chtěla k svátku, odpověděla, že mu dává na výběr: buď kompletně vybavené sanatorium pro duševně nemocné, nebo mládě tygra, či medailon.

Pro osvětlení těchto přání – císařovna se velice zajímala o léčbu psychických poruch a stav ústavů pro duševně nemocné v monarchii považovala za naprosto nevyhovující. Co se týká tygra, milovala zvířata, zejména velká, a šelmu by nejspíše nechala umístit do schönbrunnské nebo pešťské zoologické zahrady. Jak očekávala, císař nechal vyrobit medailon.

Jak vypadaly takové „císařské Vánoce“?
Na štědrovečerní večeři nemohla chybět ryba. V té době se totiž ještě dodržoval adventní půst, který se podle křesťanské tradice zakončoval až půlnoční mší. Nesmělo se tedy servírovat klasické maso. Ryby tvořily výjimku. Co se týká druhů ryb, většinou to byl, stejně jako dnes u nás, kapr. Oblíbené u dvora byly ovšem i ryby mořské, a dokonce i mořské plody, které jsou v dnešních dnech častou pochoutkou na Štědrý večer především ve Francii. Ve staré vídeňské kuchyni se k rybě jedl obvykle salát z brambor a polníčku.

Kolik bylo chodů?
Sváteční hostina měla samozřejmě mnoho chodů, obvykle až třináct, kromě hlavního jídla se podávaly saláty, sýry, polévka, pečivo, kompoty, moučníky i císařovnina oblíbená zmrzlina. Přítomní si ze všeho ale často jen uždíbli. Císařovna jedla velmi málo, a tak sloužící museli odnášet její talíř při každém z chodů velmi brzy – a stejně tak rychle odnášeli i talíře ostatních stolovníků.

Plněná vydra či cigarety na stromku. Vánoce šlechtických rodů byly plné tradic

A co dál? Zdobil se stromeček?
Ten představoval i v době vlády Františka Josefa I. celkem novinku. Do Rakouska se dostal tento zvyk z protestantských, respektive luteránských zemí, hlavně ze severního Německa, v první polovině 19. století. V císařském domě poprvé zazářil vánoční stromeček roku 1816. Jindřiška Nasavsko-Weilburská, manželka vojevůdce arcivévody Karla, bratra císaře Františka I., si dovezla tento zvyk ze své vlasti. I když se vdala za katolíka, směla si ponechat svou protestantskou víru a její tradice.

Tato dáma, které bohužel nebyl dopřán dlouhý život (zemřela v pouhých 32 letech, pozn. red.), ve Vídni způsobila zdobením stromku senzaci. Inspirovala i mnoho jiných šlechtických rodin a také měšťanské domácnosti. Na katolický venkov se zvyk zdobit stromečky, který údajně zavedl reformátor Martin Luther pro protestantskou církev už v 16. století, dostal až na začátku druhé poloviny 19. století.

Pro císařovnu Sisi byl Štědrý den zřejmě dost speciální, měla v ten den narozeniny.
Ano. Především ale proto, že Sisi velice ráda a bohatě obdarovávala druhé. To o ní psala už její tchyně arcivévodkyně Žofie. Jak v mládí, tak v pozdějším věku nakupovala velké množství dárků, dětem hračky i hudební nástroje, dospělým obrazy, vázy, starožitnosti, intarzované kusy nábytku, šperky, exotické ovoce a další delikatesy a suvenýry z cest. Také ráda dárky sama vyráběla, dceři Marii Valerii například k Vánocům sama namalovala mapu svého oblíbeného Uherska.

Děti císařského páru, když byly malé, dostávaly hračky, děvčata panenky, korunní princ našel pod stromečkem – na přání svého tatínka – většinou vojenské uniformy, bubínky a trumpety, aby si mohl hrát na vojáka. Oblíbenými hračkami pro malé děti byli houpací koníci. Když povyrostly, dostávaly často knihy, mapy a učební pomůcky.

KOMENTÁŘ: Byl jednou jeden poslední král. Bylo by nám dnes s Habsburky lépe?

Můžeme si něco z vánočních tradic císařské rodiny vzít do současnosti?
Stromeček a kapr, popřípadě jiná ryba, byli symbolem Štědrého večera už za císařské rodiny a jsou i dnes. I když teď se v řadě domácností jedí na Štědrý večer spíše řízky. Mimochodem vídeňský řízek jídala císařská rodina také, i když ne na Štědrý večer.

Podle mého názoru to nejdůležitější je, aby se lidé k sobě chovali hezky, a to nejen o svátcích. Těm, kdo nemají takové štěstí, že mohou prožívat svátky s někým blízkým nebo alespoň se čtyřnohým mazlíčkem, přeji, aby si udělali radost třeba četbou nějaké knihy, která je bude bavit. Začala jsem psát knihy, abych si splnila sen a také abych udělala radost druhým a možná i oživila dávnou touhu lidí po cestování v čase i prostoru. Knihy obecně přinášejí lidem útěchu. A jak pravil Sisin oblíbený básník Heinrich Heine: „Jedni čtou proto, aby si zapamatovali, jiní proto, aby zapomněli.“

Jak složité je při psaní knih o císařské rodině sbírat materiály?
Hledat primární prameny není vůbec jednoduché, o to je to napínavější a zajímavější. Je veliká škoda, že celá řada dokumentů se nedochovala. Tak například mimořádně cenné dopisy dvorní dámy Janky Mikešové, v nichž popisovala své rodině cesty s císařovnou, byly zničeny za druhé světové války, a to bohužel jak v originále, tak ve všech svých kopiích.

Naštěstí můžeme čerpat informace například z deníků a pamětí jiných dvorních dam. Co se týká císařovniny korespondence, většina dopisů je v soukromých rukou jejích potomků a je badatelům nepřístupná. Řada císařovniných psaní byla zničena přímo na její žádost. Nicméně stále se objevují nové a nové prameny. Prozkoumána byla jen „špička ledovce“, a tak je stále co objevovat.

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Basketbalistky USK zvládly třetí finále bez problémů, titul mají na dosah

26. dubna 2024  19:30,  aktualizováno  21:17

Basketbalistky USK Praha porazily doma ve třetím ligovém finále Žabiny Brno 83:61. V sérii vedou...

Létaly židle, lidé je pohřbívali. Volejbalisté Ústí ale baráž senzačně otočili

26. dubna 2024  20:48

Křepčili, jako by vyhráli titul, poskakovali s fanoušky, v extázi jim nabíhaly na krku žíly....

Posílili jsme opatření, tvrdí pořadatel maratonu. Minule závodníci kolabovali

26. dubna 2024  16:38

Přes osm tisíc běžců, z toho přibližně polovina ze zahraničí, a zhruba 200 milionů zisku pro českou...

„Dobrý informátor usnadňuje ochranu státu.“ Jak první republika bojovala s trolly

26. dubna 2024

Premium „Ueberfallkommanda“, psi pro policejní patroly na periferii a obušky pro četníky, přepadové tiskové...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...