Podzemí Stalinova pomníku se po dvaceti letech otevírá. Je plné trosek

  14:02
Prvního května se po dvou desetiletích zpřístupní veřejnosti podzemí Stalinova pomníku na pražské Letné. Rozlehlý prostor, který zčásti zaplňují úlomky sochy sovětského diktátora, bude otevřen patnáct dní. Pomník byl dokončen v roce 1955, už o sedm let později byl stržen.

Měli zde stát zakladatelé Sokola Jindřich Fügner a Miroslav Tyrš. Uvažovalo se i o kněžně Libuši, ale nakonec na hraně Letenské pláně stanul sovětský vůdce Josif Vissarionovič Stalin. Žulový a skutečně impozantní.

Stalinův pomník, který Češi záhy po dokončení ironicky pojmenovali Fronta na maso, bylo největší skupinové sousoší v Evropě. Vždyť bylo velké jako pětipatrový panelák. Aby se mnohasettunové sousoší (jen tyranova noha měla 40 tun) nesvezlo po svahu do Vltavy, museli inženýři pod sousoším vybudovat poměrně složitý železobetonový skelet.

V podzemí tak vznikl prostor, o němž se dokonce uvažovalo, že se stane jakýmsi mauzoleem komunistického prezidenta Klementa Gottwalda.

To nakonec vzniklo na Vítkově a v potemnělém chladném místě pod Stalinem se skladovaly brambory. Po roce 1989 zde krátce působil rockový klub a také odtud vysílalo první soukromé rádio. Od těch dob se útroby pomníku veřejnosti uzavřely.

"Po dvaceti letech mají lidé unikátní příležitost tyto prostory navštívit. Při komentovaných prohlídkách 1. května mohou na vlastní oči spatřit pozůstatky tohoto bizarního díla a dozvědět se něco o jeho slavném vzniku a zániku," říká Martin Kotas ze společnosti Opona. Prostor pak bude přístupný další dva týdny.

"Součástí akce jsou také dvě tématické výstavy - Kalendárium totality a výstava fotografií k desátému výročí vstupu České republiky do Evropské unie," dodává Kotas.

Stalinův pomník

Na stavbu pomníku bylo v letech 1952 až 1955 použito 235 kvádrů žuly opracovaných na místě.

Pomník, který stál 138 milionů československých korun, byl odhalen 1. května 1955.

Na místě však vydržel jen sedm let. Pyrotechnici jej odstřelili v listopadu 1962.

Poměrně rozlehlý prostor vyplněný desítkami pilířů působí poněkud ponuře. Ze stropu visí křehké krápníky, voda z nich kape na hliněnou zem, odněkud trčí zbytky elektrických vedení či odpadní trubky a některá temná zákoutí se zdají nekonečná.

Nad hlavami co chvíli zaduní, když skateboardisté na povrchu skočí na dlažbu. Ústřední část je až po strop zasypána rozdrcenými žulovými bloky.

"Domnívám se, že zde skončila drtivá většina kamene z pomníku, když ho v roce 1962 bourali. Jednoduše sem trosky nahrnuli," vysvětluje historik architektury Zdeněk Lukeš.

Kus nosu samotného Stalina, nebo jeho botu ale v rozvalinách návštěvník nenajde. "Už jsme to tu v roce 1990 prolezli a bohužel nic nenalezli. Bourací čety to rozdrtily na malé kousky," říká Lukeš.

Na stavbu pomníku bylo v letech 1952 až 1955 použito 235 kvádrů žuly opracovaných na místě. Celkem vážily asi 14 tisíc tun a připevňovaly se na železobetonový skelet.

Vztah k monumentální stavbě za 138 milionů československých korun byl ovšem už při slavnostním odhalení 1. května 1955 poněkud vlažný i od představitelů KSČ. Stalin byl už dva a půl roku po smrti a v Sovětském svazu nový vůdce Nikita Chruščov otevřeně odsoudil jeho dosud nedotknutelný kult osobnosti.

Autor doufal, že jeho návrh nevyberou. Pak spáchal sebevraždu

Pomník musel pryč. Stalo se tak v listopadu roku 1962. Rozhodlo se, že ho pyrotechnici vyhodí do povětří. Odsekat se ale musela vůdcova hlava. Zčásti z pietních důvodů a také proto, aby se neskutálela po svahu dolů a nezničila Čechův most.

Pomník byl odstřelován několik týdnů a detonace byly slyšet po celé Praze. Psychicky vyčerpaného hlavního pyrotechnika Jiřího Příhodu museli po demolici odvézt na psychiatrii.

Špatně skončil i autor sousoší. Akademický sochař Otakar Švec, žák Myslbekův, spáchal sebevraždu krátce před odhalením svého díla. Sám dlouho doufal, že jeho návrh komise nevybere.

"Když se tak stalo, odklonila se od něj část pravicově smýšlejících přátel. Ti levicoví mu záviděli lukrativní zakázku. Dostával anonymy, sledovala ho StB. Navíc mu rok před tím tragicky zemřela manželka," vysvětluje Lukeš.

Na místě odstřeleného pomníku se uvažovalo o mnohých realizacích. Mluvilo se o galerii moderního umění, o restauraci s jedinečným výhledem, muzeu totality či mořském ocenáriu. Nic z toho ale naplnění nedošlo. Tak tu na původním podstavci stojí od roku 1991 pohyblivý metronom sochaře Vratislava Karla.

Autor:
  • Nejčtenější

Tři agresoři zbili na koupališti muže. Zastal se ženy, kterou obtěžovali

Policisté vypátrali a obvinili tři muže, kteří minulý čtvrtek napadli na koupališti Petynka v Praze 6 devětadvacetiletého návštěvníka. Ten se zastal dívky, kterou agresoři obtěžovali. Následně jej za...

25. července 2024  16:24

Cedule se zákazem v centru Prahy řidiči ignorovali, strážníci se s nimi nemazlili

Ze středy na čtvrtek začala na Praze 1 platit vyhláška zakazující vjezd v nočních hodinách do některých ulic Starého Města. Městská policie během první noci řešila celkem 15 řidičů, kteří zákaz...

25. července 2024  12:08

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Doprava na jihu Prahy kolabovala, na D1 z kamionu vypadly mnohatunové plechy

Ocelové svitky poškodily při nehodě vozovku na 3,5. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Devítitunové plechové role tam spadly z kamionu na silnici. Komunikace byla kvůli odstraňování překážky a...

26. července 2024  14:31,  aktualizováno  18:27

Muž při pádu na eskalátoru v metru vážně zranil seniorku. Nepomohl jí a odešel

Policie pátrá po muži, který v Praze při pádu na eskalátoru v metru srazil seniorku, vážně zraněné ženě pak nepomohl a odešel. Policisté zveřejnili videozáznam incidentu a o pomoc s hledáním muže...

22. července 2024  13:09

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovácko - Slavia 0:0, mdlý výkon bez šancí, neprosadil se ani Chorý

Největší favorit na titul na úvod zaváhal. Slávističtí fotbalisté v prvním kole nového ročníku si na Slovácku nevytvořili ani pořádnou šanci, i proto remizovali 0:0. Poslední půlhodiny strávil na...

21. července 2024,  aktualizováno  19:02

Olympiáda zahájena i v Praze. Petřínská rozhledna se zahalila do barev Francie

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení olympijských her, připojila se na dálku ke slavnostnímu ceremoniálu i Praha. Petřínská rozhledna se...

26. července 2024  22:50

Doprava na jihu Prahy kolabovala, na D1 z kamionu vypadly mnohatunové plechy

Ocelové svitky poškodily při nehodě vozovku na 3,5. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Devítitunové plechové role tam spadly z kamionu na silnici. Komunikace byla kvůli odstraňování překážky a...

26. července 2024  14:31,  aktualizováno  18:27

Parkovací reforma vázne. Aut by ubylo jen po násobném zdražení, říkají experti

Premium

Už je tomu více než půl roku, co náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) představil rozsáhlou parkovací novelu, která má přinést nejen řadu změn a novinek do fungování zón placeného stání, ale také...

26. července 2024

Opilá řidička v Praze nabourala zaparkovaná auta, nadýchala přes 2,5 promile

V ulici Lumírova v městské části Praha 2 – Podolí řešili v pátek policisté případ opilé řidičky, která bourala do zaparkovaných aut. Třiatřicetiletá žena podle policejního mluvčího Richarda Hrdiny...

26. července 2024  15:53,  aktualizováno  16:24

Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?
Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?

Zuzana Bergrová, bývalá vrcholová sportovkyně, si pro svého syna doběhla do spermobanky. O životě single mámy píše úspěšný blog „Plody dna: Příběhy...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....