Koloběžka může překážet čtyři hodiny, potom hrozí odtah. Vzniká parkovací mapa

  15:44
Vyznačená místa pro odstavení elektrokoloběžky nebo kola, fotografické potvrzení parkování či zapovězené lokality, kam se naopak nesmí. To jsou některé položky připravované smlouvy o pravidlech mezi Technickou správou komunikací (TSK) a provozovateli sdílených vozítek v Praze. Za jejich porušení se budou dávat pokuty a odtahovat.
Elektrokoloběžky a sdílená kola pohozená před přechodem na Staroměstském...

Elektrokoloběžky a sdílená kola pohozená před přechodem na Staroměstském náměstí v centru Prahy. (3. dubna 2023) | foto: Anastasia Junová, iDNES.cz

Ani po dlouhých letech, kdy sdílené elektrokoloběžky brázdí ulice metropole, nemá jejich parkování jednotná pravidla. Nefunkční memorandum město vypovědělo už před pěti lety a od té doby se jen některým městským částem podařilo s provozovateli nastavit vlastní pravidla.

V důsledku toho platí na různých místech trochu jiný systém. Zmatení jsou z toho hlavně samotní uživatelé, kteří nevědí, kam elektrokoloběžky či kola zaparkovat, a tak je odkládají mimo určená místa.

Celopražské řešení už ale získává konkrétní podobu. Na stole je prvotní návrh smlouvy o parkovacích pravidlech mezi Technickou správou komunikací (TSK) a provozovateli sdílených vozítek. Její podobu na svém jednání v úterý řešili i zastupitelé Prahy 1.

„Smluvní koncept je založen na tom, že provozovatelé budou muset na základě uzavřené smlouvy využívat ve městě přímo vyhrazené lokality k parkování. Pokud toto poruší, budou platit smluvní pokuty za jednotlivé nedodržené přestupky svých klientů,“ přibližuje náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Připravovaná celopražská smlouva sjednotí využívání sdílených elektrokoloběžek

Hlavním přínosem smlouvy, jejíž návrh má redakce MF DNES k dispozici, je vznik mapy parkovacích míst, kterou budou všichni zúčastnění teprve ladit.

Její součástí bude i vymezení zakázaných oblastí. Jezdci na půjčených kolech či koloběžkách budou mít povinnost zaparkovat nejen na vyhrazených místech, ale také vyfotografovat místo zastavení a prostřednictvím aplikace v mobilu snímek odeslat konkrétnímu provozovateli ke kontrole.

29. listopadu 2018

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Kapacita stání bude omezená

Parkovací místa navíc budou mít maximální kapacitu, aby už nedocházelo k tomu, že se na jednom místě hromadí desítky kusů sdílených vozítek. Vyhrazená místa si mezi sebou rozdělí provozovatelé a každý z nich bude muset upravit své aplikace tak, aby jezdcům nahlásily, pokud dorazí na zaplněné místo.

Jestliže někdo zaparkuje nesprávně, tedy mimo vymezené stání nebo na místě s naplněnou kapacitou, musí stroj provozovatel odstranit do čtyř hodin, kdy byl naposledy používán.

Zároveň pak musí hříšníkovi uložit pokutu podle svých vlastních podmínek. Tím si vykompenzují náklady na splacení pokuty ve výši sto korun, kterou dostanou od města za porušení smlouvy.

Pokud provozovatelé včas špatně zaparkovaná kola nebo koloběžky neodstraní, může je TSK nechat odtáhnout, což znamená nejen pokutu tisíc korun za každý kus dopravního prostředku, ale i sto korun denně za uskladnění.

„Povinností provozovatelů bude dodávat anonymizovaná data o poloze prostředků do Datové platformy bikesharingu a informace o řádném ukončení jízdy. Datová platforma bude umožňovat kontrolu dodržování pravidel a dodávat přehledové statistiky o využívání sdílené mobility. Další formu kontroly pak bude moci provádět TSK, městské části a městská policie. Podněty může posílat i veřejnost přes aplikaci změňte.to,“ vysvětluje Hřib.

V neposlední řadě pak za parkování kol a koloběžek začnou jejich provozovatelé TSK platit. Smlouva uvádí částky v eurech, v přepočtu by každé stání pro kolo mělo provozovatele stát měsíčně 25 korun a pro elektrokoloběžku 50.

Koloběžky v Praze 1 nekončí, provozovatelé však budou pod větším dozorem

Společnosti, které byznys se sdílenými koly a koloběžkami v Praze provozují, se ke smlouvě stavějí pozitivně.

„Jezdci neparkují úmyslně špatně, vědí, že jim za to od bikesharingu hrozí pokuta – těch jsme jen loni v červnu rozdali přes 500. Často jim ale není jasné, kde zaparkovat. S jednotným systémem budou vědět, že jakmile si půjčí kolo nebo koloběžku, mohou zaparkovat jen na určených parkovacích místech nebo v zónách, kde parkování nevadí,“ říká Václav Petr, generální ředitel společnosti Lime pro Česko a Maďarsko.

„Po kostkách se jezdit nedá“

Městské části budou své připomínky k návrhu prezentovat koncem měsíce. Zatím nejradikálněji se k celé věci staví Praha 1. Zastupitelé v úterý mimo jiné schválili, že budou usilovat o změnu smlouvy, která by de facto umožnila parkování koloběžek v Praze 1 zakázat.

„Naše městská část souhlasí s tím, aby zde parkovala kola, ale ne elektrokoloběžky. Důvodem je, že technicky je jízda na nich po Praze 1 velmi komplikovaná. Většina našich ulic je z kostek, na kterých se jezdit nedá, a proto u nás většina uživatelů koloběžek jezdí po chodníku,“ sděluje radní Prahy 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola (dříve ANO).

Autor:
  • Nejčtenější

Vémola stále králem. Na Oktagonu v Edenu „uškrtil“ Végha. Kozma padl

8. června 2024  17:40,  aktualizováno  9.6

Šampionem polotěžké váhy Oktagonu zůstává Karlos Vémola. Na fotbalovém stadionu v Edenu porazil...

Cyklistu viní, že zbil řidičku, která pak zemřela. Hrozí mu podmínka

9. června 2024

Premium Chytil ji za vlasy, strhl do předklonu a pak ji údery pěstmi a kopanci bil do hrudi a břicha, až jí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  20:54

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

Nefungují brzdy! Expolitička s matkou a psem jen o vlásek unikly z hořícího auta

15. června 2024  15:14

Velké štěstí v neštěstí zažila spolu se svou matkou bývalá místostarostka Tábora Michaela Petrová....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Náklaďák v tunelu Blanka naboural v koloně jedenáct aut, na odpoledne ho uzavřel

12. června 2024  15:20,  aktualizováno  19:14

Nehoda jedenácti osobních aut a nákladního vozu uzavřela v Praze Dejvický a Bubenečský tunel ve...

OBRAZEM: Za císaře Napoleona! Pražská Invalidovna se změnila v lazaret

15. června 2024  19:12

Do barokní Invalidovny na Praze 8 vtrhli vojáci slavného vojevůdce a státníka Napoleona Bonaparte....

Devatenáctiletý záložník Bužek zamířil po sestupu se Zlínem do Slavie

15. června 2024  18:28

Talentovaný fotbalista Alexandr Bužek přestoupil ze Zlína do pražské Slavie. Devatenáctiletý...

První v Česku vrhnutý vombat je samička. Dostala jméno podle Tasmánie

15. června 2024  16:08

Mládě vombata, které v září přišlo na svět v pražské zoologické zahradě, je samička. Dostala jméno...

Nefungují brzdy! Expolitička s matkou a psem jen o vlásek unikly z hořícího auta

15. června 2024  15:14

Velké štěstí v neštěstí zažila spolu se svou matkou bývalá místostarostka Tábora Michaela Petrová....

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...