Na Radlickou radiálu čeká Praha skoro půl století, vznikají petice pro i proti

  15:36
Nejenže v hlavním městě nejsou dostavěné oba okruhy, tedy Pražský i Městský, ale zároveň na mnoha místech, kde už oba obchvaty jsou, neexistuje mezi nimi kvalitní propojení. Na západě metropole proto desetitisíce aut projíždějí rezidenčními čtvrtěmi, jako jsou Radlice nebo Jinonice. Důvodem je absence Radlické radiály, na kterou Pražané čekají již bezmála padesát let. Její podobu se možná dozvědí po létě.

Po zemi či tunelem? Největší spory se v případě Radlické radiály vedou o případné zahloubení v oblasti čtvrti Botanica. | foto: Profimedia.cz

„Momentálně čekáme na vydání územního rozhodnutí. Souběžně probíhají majetkoprávní jednání s vlastníky dotčených nemovitostí ohledně výkupu pozemků v záboru stavby,“ vysvětluje náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

V pořadí již třetí pokus o získání územního rozhodnutí už ale trvá od roku 2017. Celá stavba začala mezi lety 1976 a 1980, a to čtyřkilometrovým úsekem, dnes známým jako Rozvadovská spojka. Od té doby se nepodařilo dostavět zbytek.

Dva pokusy o získání územního rozhodnutí ztroskotaly na odporu místních a ten poslední vázne ze stejného důvodu. Projekt totiž stále počítá s výrazně odkrytou komunikací, což byl důvod neúspěchu už v minulosti.

Technicky možné to je

Právě z tohoto důvodu ještě předminulý radní pro dopravu Petr Dolínek (SOCDEM) založil pracovní skupinu, která ve spolupráci s občanskými iniciativami a spolky měla projekt zlepšit. Skrze ni vznikla v loňském roce technická studie, která potvrzuje proveditelnost některých změn v rámci projektu.

5. března 2019

„Jedná se o pět zásadních opatření, která ten projekt posouvají blíže k současnému pojetí velkých dopravních staveb na území města,“ vysvětluje bývalý náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě), za jehož úřadování technická studie vznikla. Dodává ale, že se jedná pouze o prověření, zda je to technicky možné, nikoliv jak nákladné by případné změny byly.

Z východní strany je první prověřovanou úpravou spojení tunelů Jinonice a Butovice, které jsou v původním plánu zakresleny jako dvě samostatné stavby. Odkrytá část mezi oběma tunely by přitom měla vést kolem zdejší základní školy.

Kudy by měla vést Radlická radiála

Opatření zahrnují také úpravy kolem metra Jinonice tak, aby zde mohla v budoucnu vzniknout zástavba a zároveň aby sem bylo možné protáhnout tramvajovou trať. Projekt v původní podobě počítá také s okružní mimoúrovňovou křižovatkou u stanice metra Nové Butovice, která má stát na estakádě. Zde studie navrhuje snést křižovatku na zem.

Nejvíce diskutovanou změnou je případné zahloubení radiály v místech kolem čtvrti Botanica. Minimálně by se jednalo o nejdražší úpravu projektu. Část nákladů by se nicméně podle Scheinherra mohla městu vrátit díky tomu, že by nad tunelem vznikly stavební pozemky. Nakonec technická studie rovněž počítá s proměnou Radlické ulice na plnohodnotnou městskou třídu.

Petice pro i proti

„V současnosti máme zpracované tři studie změn radiály pro oblast Nových Butovic a Jinonic. Tyto studie budou zpracovány do jednotného materiálu včetně manažerského vyhodnocení ekonomické a procesní stránky změn oproti verzi z roku 2017. Materiál bude následně předložen k diskusi členům rady a náměstkovi pro dopravu Zdeňku Hřibovi k rozhodnutí, jaké změny v dalších stupních přípravy implementovat,“ informuje mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník.

Podle informací redakce MF DNES by se změny měly projednávat na magistrátu v září a do konce roku by měl být hotov finální dokument. S blížícím se datem konečného rozhodnutí se znovu aktivizovali místní obyvatelé. Kromě spolku Jinonice, který dlouhodobě usiluje o zakrytí radiály, připravila petici občanská iniciativa obyvatel dotčených čtvrtí.

Dostavbu Radlické radiály blokují lidé z okolí, Praha zvažuje úpravu projektu

„Naším záměrem není projekt brzdit, ale prosadit variantu zakryté radiály bez nadzemní estakády, ověřenou existující technickou studií minimalizující negativní dopady na obyvatele Prahy 5 a 13. Změny je nutné zapracovat do probíhajícího územního řízení. Jinak totiž okolí Radlické radiály nemá garanci, že k úpravám projektu v budoucnu opravdu dojde,“ říká Michal Janků, člen výboru petice Za zakrytí Radlické radiály v úseku Nové Butovice, Botanica, Jinonice a Staré Butovice.

Naproti tomu také vznikla petice, která naopak požaduje dostavbu co nejrychleji. „Chci chodit podél Radlické ulice a nebát se toho, že mě tam zajede auto. Každá varianta Radlické radiály přinese zlepšení stávající situace,“ řekl člen petičního výboru Miloš Středa při představovaní petice Za Radlickou radiálu zastupitelům Prahy 5.

Autor:

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili kvůli záloze za kelímky

28. dubna 2024  19:10,  aktualizováno  19:34

Sobotní studentský festival Majáles v pražských Letňanech probíhal zprvu hladce. Samotný závěr...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Saballyovou v Praze nahradí osvědčená Jonesová. Trenérka Hejková váhá

28. dubna 2024  22:09

Basketbalistky ZVVZ USK Praha čeká po zisku 18. titulu v české lize jen několik změn. V další...

Jeden zázrak stačil. USK Praha už znovu nad Brnem vládne, má 14. titul v řadě

28. dubna 2024  18:57,  aktualizováno  20:36

Basketbalistky ZVVZ USK Praha získaly 18. titul v české lize. Ve čtvrtém finálovém utkání zvítězily...

Olomouc - Sparta 1:4, k jasné výhře zavelel slepenými góly kapitán Krejčí

28. dubna 2024  16:54,  aktualizováno  20:10

Sparťanští fotbalisté vyhráli v Olomouci s přehledem 4:1 a v posledním kole před nadstavbovou částí...

Jablonec - Ml. Boleslav 1:1, alespoň remízu zajistil hostům v závěru Júsuf

28. dubna 2024  17:33,  aktualizováno  19:44

Dlouho prohrávali, nakonec ale berou alespoň bod. Mladoboleslavští fotbalisté ve 30. kole Fortuna...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...