Praha shání respirátory sama, od státu dostala jen 50 kusů, říká primátor

  • 86
Krizový štáb Prahy se na sobotním jednání zabýval zejména nedostatkem osobních ochranných prostředků. V metropoli je zatím nejvíce nakažených ze všech regionů, nákaza se tu dostala například i mezi hasiče. Z celkových 150 nakažených je v Praze 61.

„Krizový štáb konstatuje, že Praha neobdržela žádné avizované prostředky vyjma 50 kusů,“ uvedl na tiskové konferenci primátor Zdeněk Hřib. Město se podle něj snaží nyní získat více ochranných prostředků samo, když stát není schopen dodávky zajistit.

Metropole nyní potřebuje více než sto tisíc respirátorů. Hřib také uvedl, že stát původně sliboval do krajů dodat 200 tisíc kusů, nyní se však mluví pouze o 51 tisících.

Radní Milena Johnová upozornila, že respirátory budou potřebovat i lidé, kteří je běžně v práci nepoužívají. Zmínila zaměstnance v sociálních službách, kteří pracují se seniory. Dodala, že velmi ohroženou skupinou jsou také lidé bez domova.

Linka pro seniory

Praha zavedla nouzovou linku pro seniory, kteří jsou nejohroženější skupinou. Nedoporučuje se jim navštěvovat místa s vysokou koncentrací lidí jako jsou například pošty nebo supermarkety. Volat mohou na bezplatnou linku 800 160 166.

Hřib uvedl, že pro zdravotníky Praha potřebuje 125 tisíc respirátorů FFP3 a 73 tisíc FFP2. Pro sociální služby, které se starají o seniory, potřebuje 59 tisíc FFP3 a 28 tisíc FFP2. 

Ředitelka Hygienické stanice hl. m. Prahy Zdeňka Jágrová uvedla, že v současnosti je v metropoli 61 lidí nakažených koronavirem. Poznamenala také, že hygienická stanice je přetížená. „Ač se naši zaměstnanci snaží sebevíce, tak nám kolabuje jak technika, tak zaměstnanci,“ uvedla.

Situace v Praze podle ní není dramatická. Uvedla také, že od taxikáře, který je nyní kvůli nákaze koronavirem hospitalizován v Nemocnici Na Bulovce, se nenakazil nikdo z jeho zákazníků, k přenosu došlo pouze v jeho rodině. 

Hlavní město již přijalo řadu opatření kvůli epidemii koronaviru. Zavřely se desítky institucí, opatření proti šíření nákazy zavedl i dopravní podnik.

,