Korunu Beethovenova platanu přistřihli lesníci, jeho zdraví hlídá tomograf

  7:38
Nejstarší a nejmohutnější platan nejen v metropoli, nacházející se u pražské Lennonovy zdi na zahradě malostranského Velkopřevorského paláce, prodělal ozdravnou kúru. Jeho stav sleduje speciální přístroj.

Platan javorolistý v zahradě Velkopřevorského paláce u Lennonovy zdi (2. 1. 2019) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Majestátní Beethovenův platan, pod nímž prý geniální hudebník před dvěma stoletími snil o krásné hraběnce Clary-Aldringenové, prošel „lékařským“ zákrokem. 

Ozdravná kúra strom stabilizovala a postarala se také o další dohled nad památným listnáčem. Vysokozdvižná plošina a speciální technika pro stromolezce umožnily ošetření stromu, který se svými 33 metry výšky, objemem koruny 38 metrů a průměrem kmene 712 centimetrů tvoří nepřehlédnutelnou dominantu této části Malé Strany.

„Naši arboretisté ořezali některé z větví stromu tak, aby snížili těžiště koruny a strom díky tomu získal větší stabilitu. Dřevina, stará takřka tři století, je místy napadena dřevokaznou houbou a ve spodní části jejího kmene je uzavřená dutina, která spolu s hnilobou může narušit stabilitu stromu,“ popsala zásah a stav unikátního listnáče Petra Fišerová ze společnosti Lesy hl. m. Prahy (LHMP), která o Beethovenův platan pečuje.

Vzhledem k okolnostem specialisté pravidelně monitorují zdravotní stav platanu prostřednictvím takzvaného stromového tomografu. Jde o přístroj v principu podobný těm v klasické medicíně. Technologie umí vykreslit stav dřeviny pod kůrou, ukázat skryté vady a tím odhalit včas možné problémy.

Rytíři i skladatel

Beethovenův platan podle legend vysadili na nynější zahradě maltézští rytíři již ve 12. století, v době založení své první komendy v Praze. Expertizy arboretistů jsou ovšem o něco střízlivější, stáří platanu odhadují na 290 let.

Malostranský platan si znamenitý německý komponista mohl prohlédnout v roce 1796. „Do Prahy tehdy Beethoven dorazil ve společnosti svého příznivce, knížete Karla Lichnovského,“ uvedl historik Rudolf Procházka. Skladatel se ubytoval nedaleko platanu, v domě U Zlatého jednorožce v Lázeňské ulici.

Zda Beethoven v Praze veřejně koncertoval, anebo vystoupil pouze v palácích svých aristokratických příznivců, není jasné. Nicméně se v metropoli českého království seznámil mimo jiné s devatenáctiletou dcerou hraběte Filipa Clary-Aldringena, komtesou Josefinou. „Vzdělaná a hudebně cítící Josefina si Beethovenova génia vysoce vážila,“ popsal Procházka. Aristokratka kromě toho velmi dobře zpívala a hrála na mandolínu.

Pod malostranským košatým stromem mohly Beethovena napadnout první tóny skladby Ah, perfido, spergiuro určené pro soprán a orchestr, věnované právě Josefině Clary-Aldringenové.

„Jde v podstatě o velkou, dramatickou árii,“ popisují dílo hudební odborníci. Kromě toho během malostranského pobytu Beethoven pro oblíbenou mladou šlechtičnu vytvořil ještě několik drobnějších skladeb, určených pro mandolínu.

Unikátní stromy

Platan javorolistý patří k nejpozoruhodnějším tuzemským listnáčům.

„Dobře zvládají městské znečištění, a proto se často vysazují v parcích a stromořadích,“ vysvětlují výhody platanů odborníci. Původ tohoto druhu stromu není docela jasný. Podle některých odborníků může však být dokonce potomkem již dávno vyhynulého, pravěkého třetihorního platanu javorovitého.

Společnost LHMP v současnosti v hlavním městě pečuje o 202 památných stromů. Tedy listnáčů, jejichž výčtu vévodí právě malostranský Beethovenův platan. V seznamu jsou kromě platanů javorolistých například ještě duby, lípy, cedry či tisy.

Vysoko na zmíněném žebříčku pozoruhodných stromů se nalézá také další platan javorolistý, rostoucí na Karlově náměstí. Jeho obvod dosahuje 695 centimetrů u země. Oproti svému mohutnému malostranskému příbuznému je však také o něco nižší a mladší, ční do výšky 17 metrů, jeho věk dosahuje 170 let.

Nejpočetněji jsou památné stromy zastoupeny v aleji lip srdčitých a velkolistých vysazených ve středovém pásu suchdolské Gagarinovy ulice. Věk devatenácti lip se pohybuje okolo 95 let, obvod jejich kmenů dosahuje 111 až 257 centimetrů, výška 11 až 21 metrů.

Ochrana jedinečných stromů má v Praze dlouhou tradici. Za premiérovou vyhlášku historici považují patent z doby císaře a českého krále Karla VI., otce Marie Terezie. V roce 1714 úřední vyhláška vzala pod dohled lipovou alej mezi Pražským hradem a Královskou oborou v Bubenči. První seznam památných a chráněných stromů v Království českém vytvořil v roce 1899 schwarzenberský lesník Jan Evangelista Chadt-Ševětínský.

Autor:

Zloděj srazil pravým hákem ochranku k zemi

  • Nejčtenější

Tři agresoři zbili na koupališti muže. Zastal se ženy, kterou obtěžovali

Policisté vypátrali a obvinili tři muže, kteří minulý čtvrtek napadli na koupališti Petynka v Praze 6 devětadvacetiletého návštěvníka. Ten se zastal dívky, kterou agresoři obtěžovali. Následně jej za...

25. července 2024  16:24

Cedule se zákazem v centru Prahy řidiči ignorovali, strážníci se s nimi nemazlili

Ze středy na čtvrtek začala na Praze 1 platit vyhláška zakazující vjezd v nočních hodinách do některých ulic Starého Města. Městská policie během první noci řešila celkem 15 řidičů, kteří zákaz...

25. července 2024  12:08

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Doprava na jihu Prahy kolabovala, na D1 z kamionu vypadly mnohatunové plechy

Ocelové svitky poškodily při nehodě vozovku na 3,5. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Devítitunové plechové role tam spadly z kamionu na silnici. Komunikace byla kvůli odstraňování překážky a...

26. července 2024  14:31,  aktualizováno  18:27

Muž při pádu na eskalátoru v metru vážně zranil seniorku. Nepomohl jí a odešel

Policie pátrá po muži, který v Praze při pádu na eskalátoru v metru srazil seniorku, vážně zraněné ženě pak nepomohl a odešel. Policisté zveřejnili videozáznam incidentu a o pomoc s hledáním muže...

22. července 2024  13:09

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovácko - Slavia 0:0, mdlý výkon bez šancí, neprosadil se ani Chorý

Největší favorit na titul na úvod zaváhal. Slávističtí fotbalisté v prvním kole nového ročníku si na Slovácku nevytvořili ani pořádnou šanci, i proto remizovali 0:0. Poslední půlhodiny strávil na...

21. července 2024,  aktualizováno  19:02

Olympiáda zahájena i v Praze. Petřínská rozhledna se zahalila do barev Francie

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení olympijských her, připojila se na dálku ke slavnostnímu ceremoniálu i Praha. Petřínská rozhledna se...

26. července 2024  22:50

Doprava na jihu Prahy kolabovala, na D1 z kamionu vypadly mnohatunové plechy

Ocelové svitky poškodily při nehodě vozovku na 3,5. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Devítitunové plechové role tam spadly z kamionu na silnici. Komunikace byla kvůli odstraňování překážky a...

26. července 2024  14:31,  aktualizováno  18:27

Parkovací reforma vázne. Aut by ubylo jen po násobném zdražení, říkají experti

Premium

Už je tomu více než půl roku, co náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) představil rozsáhlou parkovací novelu, která má přinést nejen řadu změn a novinek do fungování zón placeného stání, ale také...

26. července 2024

Opilá řidička v Praze nabourala zaparkovaná auta, nadýchala přes 2,5 promile

V ulici Lumírova v městské části Praha 2 – Podolí řešili v pátek policisté případ opilé řidičky, která bourala do zaparkovaných aut. Třiatřicetiletá žena podle policejního mluvčího Richarda Hrdiny...

26. července 2024  15:53,  aktualizováno  16:24

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....