Bytů s Airbnb je už jako před covidem, některé bude třeba rekolaudovat

  10:13
Krátkodobé ubytování přes platformy typu Airbnb se v Praze vrací do doby před pandemií koronaviru. Po krátkém poklesu v roce 2020 se počty takto pronajímaných bytů vrátily na úroveň roku 2019. Podle radní Hany Kordové Marvanové by majitel, který udělá ze svého bydlení hotel, musel byt rekolaudovat na ubytovací zařízení.

ilustrační snímek | foto: Reuters

Postupný návrat počtu bytů dlouhodobě využívaných k pronájmům přes platformy typu Airbnb potvrdil ředitel Institutu plánování a rozvoje (IPR) Ondřej Boháč.

„Jediné, co se změnilo, je jejich faktické využívání, které vzhledem k nižšímu počtu turistů dosahuje zhruba dvou třetin předcovidové úrovně. Pandemie pouze zastavila celkový prudký nárůst počtu bytů určených ke krátkodobému ubytování,“ řekl Boháč na úterním kulatém stolu k problematice Airbnb.

Pražská radní pro legislativu Hana Kordová Marvanová (Spojené síly/STAN) uvedla, že v případě bytů dlouhodobě využívaných ke krátkodobému pronájmu už nejde o prostory k bydlení, ale o ubytovací zařízení. Podle právního rozboru, který zpracoval vedoucí odboru stavebního řádu a životního prostředí kanceláře ombudsmana Pavel Půček, je podle ní možné v takových případech požadovat rekolaudaci bytu. 

Z rozboru vyplývá, že u každého bytu je nutné postupovat individuálně, ale že pokud majitel jednotku po většinu roku využívá jako ubytovací zařízení, jde o změnu účelu užívání a rekolaudace by tak měla být na místě.

„Z rozboru vyplývá, že to je otázka, kterou by se měly stavební úřady zabývat,“ řekla k tomu Marvanová. Dodala, že politici samosprávy nemohou mluvit do rozhodování stavebních úřadů, které spadají pod státní správu. „Je to prosba, aby se minimálně zamyslely nad tím, jak posílit vymáhání stávajících předpisů,“ řekla.

Sama usiluje o jednání s ministerstvem pro místní rozvoj, které může úřadům vydat metodický pokyn pro rozhodování a interpretaci právních předpisů.

V podobném duchu se vyjádřil i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), podle kterého by měly úřady rozhodovat na základě smyslu předpisů a nikoliv pouze formalisticky.

„Je tady veřejný zájem, který naprosto jasně velí dodržovat ta pravidla a hlavně jejich smysl, což je jasně v rozporu s tím, že by tu měl být hotel rozlezlý do bytových domů,“ řekl.

Masivní rekolaudace je nereálná, míní úřady

Například ředitel městského Institutu plánování a rozvoje Ondřej Boháč se k možnosti rekolaudací vyjádřil spíše skepticky. Řekl, že podle dat zahraničních webů, které se zabývají analýzami krátkodobého ubytování, je v celé Praze asi 13 600 bytů krátkodobě pronajímaných přes digitální platformy a jen v Praze 1 to je minimálně každý pátý byt. 

Zároveň se podle něj v celé Praze ročně kolauduje asi pět tisíc bytů, takže masivní rekolaudace tisíců jednotek, ještě pravděpodobně proti vůli majitelů, je nereálná. 

„Nevím, jaký aparát by to vlastně měl zvládnout. Je to nějaká právní cesta, ale výkon těch úřadů není takový, aby to v jednotkách let dovolil,“ řekl.

Šéf stavebního úřadu Prahy 1 Václav Vaněk uvedl, že na jeho úřad přichází 40 až 50 podání ohledně krátkodobého ubytování denně a úředníci na jejich zpracování nemají kapacity. Kontroly jsou podle něj navíc problematické, protože řízení kvůli odvoláním trvají roky a navíc musí vycházet ze stávajících předpisů. Bez nové legislativy tak situace nemá řešení, míní.

Marvanová k otázce nové legislativy řekla, že město ji prosazuje a ve Sněmovně již předložilo návrh novely zákona, která by posílila pravomoci samospráv v otázce regulace platforem. 

„Narazili jsme na to, že Sněmovna je zahlcena jinými zákony a teď už se dá říci, že to neprojedná do konce volebního období,“ řekla a dodala, že vedení města bude chtít návrh co nejdříve předložit nové Sněmovně.

K tomu určená magistrátní komise pak podle ní bude na podzim projednávat další návrh novely, který by měl dát větší pravomoci společenstvím vlastníků. Radní dále řekla, že jednotlivá řešení včetně vymáhání stávajících pravidle se vzájemně nevylučují, ale měla by se doplňovat.

16. dubna 2020

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Tři agresoři zbili na koupališti muže. Zastal se ženy, kterou obtěžovali

Policisté vypátrali a obvinili tři muže, kteří minulý čtvrtek napadli na koupališti Petynka v Praze 6 devětadvacetiletého návštěvníka. Ten se zastal dívky, kterou agresoři obtěžovali. Následně jej za...

25. července 2024  16:24

Doprava na jihu Prahy kolabovala, na D1 z kamionu vypadly mnohatunové plechy

Ocelové svitky poškodily při nehodě vozovku na 3,5. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Devítitunové plechové role tam spadly z kamionu na silnici. Komunikace byla kvůli odstraňování překážky a...

26. července 2024  14:31,  aktualizováno  18:27

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cedule se zákazem v centru Prahy řidiči ignorovali, strážníci se s nimi nemazlili

Ze středy na čtvrtek začala na Praze 1 platit vyhláška zakazující vjezd v nočních hodinách do některých ulic Starého Města. Městská policie během první noci řešila celkem 15 řidičů, kteří zákaz...

25. července 2024  12:08

Muž při pádu na eskalátoru v metru vážně zranil seniorku. Nepomohl jí a odešel

Policie pátrá po muži, který v Praze při pádu na eskalátoru v metru srazil seniorku, vážně zraněné ženě pak nepomohl a odešel. Policisté zveřejnili videozáznam incidentu a o pomoc s hledáním muže...

22. července 2024  13:09

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovácko - Slavia 0:0, mdlý výkon bez šancí, neprosadil se ani Chorý

Největší favorit na titul na úvod zaváhal. Slávističtí fotbalisté v prvním kole nového ročníku si na Slovácku nevytvořili ani pořádnou šanci, i proto remizovali 0:0. Poslední půlhodiny strávil na...

21. července 2024,  aktualizováno  19:02

ONLINE: Teplice - Sparta 0:0, domácí v úvodu nebezpeční, hosté hrají pomalu

Sledujeme online

Sparťanští fotbalisté mezi dvěma duely 2. předkola Ligy mistrů hrají nejvyšší soutěž v Teplicích. Utkání na pro ně v posledních letech neoblíbeném stadionu můžete od 17:00 sledovat v online...

27. července 2024  16:08,  aktualizováno  17:24

Dukla - Bohemians 1:0, dva vyloučení, kuriózní gól a nováček má první body

Nováček fotbalové ligy má první body. Dukla po minulé porážce s Plzní podruhé za sebou doma neprohrála, ve druhém kole zdolala Bohemians 1:0. Po hodině hry kuriózně skóroval Hašek, jehož pas na...

27. července 2024  13:51,  aktualizováno  16:31

Hasiči v Praze zachránili srnku z rozbahněné jámy, vynesli ji po žebříku

Srnku, která spadla do více než pětimetrové rozbahněné jámy, zachraňovali v sobotu dopoledne hasiči v pražských Kunraticích. Zasahující hasiči se zvířetem v náručí vyšplhali po žebříku a vypustili...

27. července 2024

Recept na dostupné bydlení stále není, populace v Praze roste příliš rychle

O poznání svižněji, než před deseti lety předpovídali odborníci, rostla populace metropole. Podle prognóz expertů, které v červenci 2014 oslovila redakce MF DNES, měla mít v současnosti Praha zhruba...

27. července 2024  11:20

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....