Fungujeme dobře, notuje si pražská koalice. Jste pasivní, kontruje opozice

  8:47
Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN v Praze podle představitelů stran funguje. Vedení města se podle nich daří pokračovat ve velkých infrastrukturálních stavbách, jako je metro D, rozšiřování tramvajových tratí či opravách mostů. Za úspěch považují zahájení rekonstrukce Domu pážat na Hradčanech i ukončení soudního sporu o Muchovu Slovanskou epopej, řekli v anketě.
Primátorem hlavního města se stal Bohuslav Svoboda (ODS), který ve funkci...

Primátorem hlavního města se stal Bohuslav Svoboda (ODS), který ve funkci nahradil Zdeňka Hřiba (Piráti). Pro Svobodu hlasovalo 50 z 65 zastupitelů. (16. února 2023) | foto: Radek Vebr, MAFRA

Opačného názoru je opozice. Koalice podle ní nezvládá řízení velkých investic, město stagnuje a radní řeší jen rutinní technické záležitosti. Pochválili je ale za některé kroky týkající se majetku nebo zpřístupnění dozorčích rad městských firem opozici.

Pražský magistrát

  • Vládnoucí koalice má v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů.
  • Volby vyhrálo Spolu před ANO a Piráty.
  • V opozici jsou ANO, Praha Sobě a SPD.

„Musím říct, že i přes rozdílné programové vize, které se nejvíce projevují třeba v oblasti dopravy, si myslím, že koalice funguje dobře,“ uvedl náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09). Zastupitel Pavel Mareš (KDU-ČSL) uvedl, že vláda za primátora Bohuslava Svobody (ODS) je klidná. Náměstek primátora Petr Hlaváček (STAN) dodal, že koalice dosud nezaznamenala zásadní neúspěchy.

„Stavíme obrovské investiční projekty jako metro D, rozšiřujeme tramvajové tratě a naplňujeme klimatický plán. V aplikaci (MHD) PID lítačka jsme spustili vyhledávač tras nové generace, kultivujeme veřejný prostor, čistíme ho od vizuálního balastu,“ uvedl radní a předseda zastupitelů Pirátů Daniel Mazur.

Piráti považují za úspěch pokračování oprav Barrandovského mostu, zrychlení obnovy Libeňského mostu, další výsadby stromů, inovace ve sběru odpadů a získání kasárna v Karlíně od státu a pozemků nebo pokračující rekonstrukci Průmyslového paláce na Výstavišti.

Pirátům vadí „trafika“ bývalého člena ODS

„Posílili jsme i bezpečnost v některých krizových lokalitách, zvládli jsme i povodňové hrozby a náš krizový štáb několikrát prokázal, že umí opravdu rychle a profesionálně pracovat,“ uvedl primátor Svoboda.

Dalším úspěchem je podle něj třeba zajištění dodávek energií. Pospíšil zase zmínil pokročení v rekonstrukci Vinohradského divadla a Mareš rozšiřování škol, nový systém financování městských částí nebo podporu rodinných a komunitních center a zahájení dialogu s církvemi.

Politologové: Nové vedení Prahy může fungovat. „Seknout“ se může na Hřibově dopravě

Za úspěchy zastupitelé STAN považují obnovu stavební činnosti v metropoli. Úspěch je pokračování přípravy filharmonie na Vltavské, nastavení systému pro příspěvky developerů nebo chystaná přestavba Centra Palmovka na sídlo Agentury Evropské unie pro kosmický program, uvedl Hlaváček.

Koalice se podle svých zástupců ale potýkala i s problémy. Některé projekty trvají déle, než čekala, zmínil Pospíšil. Podobně se vyjádřil Hlaváček. Neshody panovaly mezi Piráty a částí koalice kvůli volbě bývalého zastupitele za ODS Vladimíra Schmalze do dozorčí rady Pražské plynárenské.

Ve zbytku volebního období se musí koalice podle Svobody zaměřit zejména na dopravu. „Ať už dopravní stavby, tak třeba parkování, vjezdy do centra nebo provoz a odkládání sdílených koloběžek. V některých oblastech budeme muset přidat nebo vyndat ježka z klece,“ řekl.

Město stagnuje, tvrdí opozice

Shodný názor má Pospíšil, podle kterého by se měla koalice zaměřit rovněž na navyšování investic do dopravní infrastruktury. „V oblasti územního rozvoje musíme lépe vysvětlovat, proč jsou jednotlivé projekty potřeba,“ dodal Hlaváček. Piráti pak chtějí dořešit reformu parkování a zpoplatnění vjezdu do částí centra, zahájit opravu horní části Václavského náměstí a stavět dopravní terminál na Smíchově. V plánu je i vybudování vědeckotechnologického parku a stavba bioplynové stanice.

Podle opozice vedení města nefunguje a rozvoj metropole stagnuje. Jednou z hlavních výtek je právě údajná pasivita vedení. „Koalice se nedokáže shodnout na ničem podstatném a rada schvaluje pouze rutinní technické záležitosti, rezignovala na řešení koncepčních otázek. Po roce od ustanovení koalice mám dojem, že v Praze panuje bezvládí a město pokračuje ve svém chodu z čisté setrvačnosti,“ uvedl místopředseda zastupitelů ANO Ondřej Prokop.

Svoboda: Jsem současnou situací znechucen, téhle divoké karty litujeme

Obdobně vidí situaci předseda zastupitelů Prahy Sobě Jan Čižinský. „Část projektů běží setrvačností ještě z minulého volebního období, ale u těch klíčových se objevují problémy. Bolestné pro město je, že se nepřipravují žádné nové,“ uvedl.

Předseda zastupitelů SPD Milan Urban rozdělil vládnutí koalice na dvě části. „Do léta 2023 nepodávala na zastupitelstvo žádné zásadní, kontroverzní a finančně extrémní body ke schválení. Oddalovala se rozhodnutí, vše stagnovalo a stavby chátraly. Od září se však rozjela smršť zásadních rozhodnutí, včetně megalomanských projektů,“ uvedl. Mezi ně zařadil třeba zakázku na nákup nových tramvaje či automatizaci linek metra D a C.

Problematický tendr na metro

Problematická je podle opozice výstavba metra D, kde se antimonopolní úřad zabývá tendrem na jeho druhou etapu. Podle Prokopa navíc náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) ani Svoboda nechtějí za situaci převzít zodpovědnost.

Stavbu metra i tramvajových tratí má město podle opozice zrychlit, stejně jako stavbu silničního okruhu, škol a školek či bytů. „A neexperimentovat s e-busy a superdlouhými trolejbusy, které se ani nevytočí na křižovatkách,“ dodal Urban.

Proč chce Praha metro o dvě miliardy dražší? Tendr provází podivné okolnosti

„Rozvolňují se pravidla pro přebujelou reklamu, sledujeme snahu znovu povolit zakázaný hazard. Místo nových jasných pravidel rozdělování městských bytů si koalice schválila přidělování bytů za zavřenými dveřmi,“ dodal Čižinský. Podle Prokopa se musí zlepšit komunikace s radnicemi a začít řešit například parkování na sídlištích.

Naopak za dobrý krok Čižinský považuje nákup budovy pošty Na Strži nebo získání Kasárna Karlín do majetku Prahy. Prokop ocenil, že koalice na rozdíl od svých předchůdců umožnila mít opozici zástupce ve statutárních orgánech městských firem. SPD na koalici nic ke kladnému hodnocení nenalezla. „Nenapadá mi nic, co by se povedlo,“ dodal Urban.

Primátor Svoboda: „Musíme se zaměřit na dopravu.“

Radní hlavního města v pondělí slavnostně veřejnosti představili programové...

Úspěchem koalice bylo podle primátora Bohuslava Svobody například posílení bezpečnosti v krizových lokalitách, práce krizového štábu při povodňových hrozbách nebo nové výjezdové stanoviště pražské záchranné služby.

Koalice se podle něj musí ve zbytku volebního období zaměřit zejména na dopravu.

„Ať už dopravní stavby, tak třeba parkování, vjezdy do centra nebo provoz a odkládání sdílených koloběžek,“ uvedl. „V některých oblastech budeme muset přidat nebo vyndat ježka z klece,“ řekl. Hlavní město potřebuje podle něj více bytů pro Pražany. „Já osobně bych ještě rád otevřel nová krizová nízkoprahová centra pro lidi se závislostmi, protože ani před tímto ‚problémem‘ nesmíme zavírat oči. Tady stejně jako v ostatních oblastech platí, že peníze i úsilí investované do prevence se naší společnosti vždycky vrátí,“ dodal Svoboda.

Pokračovat chce vedení města také v rozšiřování kapacit škol v metropoli nebo také sociálních služeb. To se podle Svobody již nyní koalici daří. Kapacity v sociálních službách rozšiřujeme a pokud to jde, tak i v některých školách, uvedl. „Posílili jsme i bezpečnost v některých krizových lokalitách, zvládli jsme i povodňové hrozby a náš krizový štáb několikrát prokázal, že umí opravdu rychle a profesionálně pracovat,“ řekl Svoboda.

Dalším úspěchem vedení metropole je podle něj například zajištění dodávek energií pro město, pokročení v rekonstrukci Vinohradského divadla nebo zřízení nového výjezdového stanoviště pražské záchranné služby s tím, že město připravuje další čtyři. Nová budova pro záchranáře má vzniknout v areálu nové hasičské zbrojnice v Argentinské ulici v Praze 7, v plánu jsou také společné základny v Klánovicích, Běchovicích a Modřanech.

Koalice v prvním roce fungování podle Svobody spolupracuje dobře, a to i přesto, že její zrod nebyl úplně jednoduchý a rychlý. Žádné zásadní neúspěchy nezaznamenala, uvedl Svoboda.

Autor:

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Praha 4 v nájemní pasti. Inflační doložka ročně zvedá nájem radnice o miliony

27. dubna 2024  11:39

Nájem radnice Prahy 4 v soukromé budově v Krči stále citelněji vysává rozpočet městské části. V...

Hasičští potápěči cvičili v holešovickém přístavu. Vyprošťovali dodávku z Vltavy

27. dubna 2024  10:56

Hasiči a potápěči pražských hasičů cvičili v pátek vyzvednutí dodávky, která sjela do Vltavy a...

Ve Zdicích na Berounsku hořel rodinný dům, do nemocnice odvezli i jednoho hasiče

27. dubna 2024  9:21

Ve Zdicích na Berounsku hořel v pátek odpoledne rodinný dům, škoda dosáhla dvou milionů korun....

Pražský vynález: dodávky ohlídá umělá inteligence, odpočítá jim parkování

27. dubna 2024

Časomíry, umělá inteligence, která umí číst poznávací značky a kamery. Radnice Prahy 1 dokončila...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...