Karlovo náměstí má nové přechody, o úpravě se diskutovalo řadu let

  • 53
Na Karlově náměstí ve čtvrtek skončily práce na úpravách křižovatky s Resslovou ulicí. Přibyly tam tři přechody pro chodce. Práce začaly v červnu. V příštím roce budou navazovat úpravy silnic a chodníků a následně úprava parku.

O vybudování přechodů na křižovatce se v Praze diskutovalo řadu let, dosud bylo nutné použít podchod, lidé také riskantně silnici přebíhali.

„Konečně zmizela zábradlí jako pěst na oko. Už žádné motání se v podchodech, ale bezbariérové přechody na ulici. Upravená nároží pro lepší orientaci a bezpečnost. Mám radost, že z Karlova náměstí se stalo příjemnější místo pro Pražany s veřejným prostorem, který odpovídá 21. století,“ uvedl primátorův náměstek pro dopravu Adam Scheinherr.

První z přechodů opatřených semaforem je přes Resslovu ulici mezi Charles Square Center a ČVUT. Druhý vede východozápadně k tramvajové zastávce a poslední propojil severní a jižní stranu parku zhruba na úrovni tramvajové zastávky v Ječné ulici.

Podle zástupců města by umístění přechodů s ostrůvky nemělo mít vliv na plynulost průjezdu aut a tramvají. Součástí úprav za 21 milionů korun bylo také vytvoření průjezdu pro cyklisty přes křižovatku.

V příštím roce se chystají úpravy silnic a chodníků po obvodu náměstí, což podle dřívějšího vyjádření ředitele TSK Jozefa Sinčáka vyjde na 65 milionů korun. Poté přijde na řadu jižní strana náměstí, která je dopravně komplikovanější. Praha 2 také jedná s magistrátem o možnosti stavby podzemních garáží v oblasti u Všeobecné fakultní nemocnice.

Po obnově pražského Karlova náměstí zmizí zábradlí a přibude přechodů

Odděleným projektem je úprava parku v centru náměstí, kterou připravuje magistrát. Město vybralo prostřednictvím tzv. soutěžního dialogu architektonická studia, která vytvořila projekt rekonstrukce.

Město předpokládá, že začít s úpravami by se mohlo v roce 2023. Práce mají podle dřívějších odhadů vyjít na 230 milionů korun.

Karlovo náměstí, dříve Dobytčí trh, je s rozlohou 80 550 metrů čtverečních největším náměstím v Česku a jedním z největších v Evropě. Ve středu náměstí stála od roku 1300 kruhová kaple Božího těla, ve které byly vystavovány říšské korunovační klenoty. Zbořena byla roku 1791.

,