Cizinci ve městě jsou kriminálníci, myslí si místní. Policie řeči vyvrací

  10:31
Obyvatelé Středočeského kraje mívají pocit, že za kriminalitu v oblasti mohou zejména cizinci, kteří tu pracují v průmyslových zónách. Ti ale ve skutečnosti za většinu trestné činnosti v regionu nemůžou. Zvýšil se jedině počet přestupků v dopravě, což souvisí s příchodem většího počtu Ukrajinců, uvádí zpráva.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Michal Šula, MAFRA

Tady se každý bojí chodit ven. Není tu bezpečno a mohou za to cizinci. To je nejčastější reakce mladoboleslavských obyvatel při dotazu na to, zda se ve městě cítí bezpečně. Také někteří politici na potřebě zatočit s kriminalitou cizinců stavěli předvolební kampaně, a stejně tak v obvyklé internetové diskusi má veřejnost jasno, že za kriminalitu mohou hlavně cizinci, kteří přicházejí pracovat do automobilového průmyslu.

Jenže konkrétní čísla kriminality, která nyní získala MF DNES, hovoří docela jinak. Středočeský kraj se totiž zaměřil na bezpečnost v průmyslových zónách ve středních Čechách, kde se cizinci vyskytují nejvíce, protože tam přicházejí za prací. Největší takové zóny jsou hlavně v centrech automobilového průmyslu, tedy na Mladoboleslavsku, případně ještě v menší míře na Kolínsku.

13 391 trestných činů

Největší zóna cizinců

Největší průmyslovou zónou ve středních Čechách, kde ve velkém žijí zahraniční dělníci, je Mladá Boleslav. Konkrétně v obci s rozšířenou působností Mladá Boleslav žije 29 502 cizinců. To představuje jedno menší okresní město složené z cizinců. Z toho nejvíce je Slováků (36,1 %), Poláků (17,1 %), Ukrajinců (16,5 %), Bulharů (9,2 %) a Rumunů (8,2 %). Zdaleka se tedy nejedná jen o Ukrajince, často zmiňované nyní v souvislosti s utečenci před válkou. Například ve společnosti Škoda Auto podle zprávy krajského úřadu ke konci května 2022 pracovalo 520 Ukrajinců. To je relativně málo s ohledem na jejich celkový počet. Přímo v obci s rozšířenou působností jich žije 3 042, v celém okrese Mladá Boleslav to je 7 800. Kromě místní policie se na jejich kontrolu pravidelně zaměřuje odbor středočeské cizinecké policie. Ta letos v prvním pololetí zkontrolovala 4 255 cizinců v regionu (o 385 % více než loni).

Jak se v těchto zónách podílejí na kriminalitě cizinci, zmapovala nová zpráva o vývoji bezpečnosti a pořádku v těchto průmyslových zónách v souvislosti se zaměstnáváním cizinců. A ta má alespoň pro veřejnost překvapivý výsledek.

„Konkrétně od 1. ledna do konce letošního srpna bylo Policií ČR v kraji registrováno 13 391 trestných činů a jen 579 z nich bylo spácháno cizinci. To je 4,3 procenta,“ uvádí zpráva. Nejčastěji diskutovaní Ukrajinci, kteří do středních Čech ještě ve větší míře přišli po propuknutí války na Ukrajině, z toho mají „na triku“ jen 197 zločinů, tedy pouhé 1,4 procenta.

Třeba v Kolíně teď společně s Ukrajinci, kteří přišli se začátkem války, podle starosty Michaela Kašpara žije přes čtyři tisíce cizinců. „Policisté přesto říkají, že nemají kromě pár přestupků žádný problém. Musím říci, že dobrou spolupráci máme i s automobilkou Toyota, která případné nepřijatelné chování cizinců řeší,“ říká Kašpar.

Největší zónou, kde v kraji žijí zahraniční dělníci, je ale Mladoboleslavsko. Podle zprávy se v oblasti dlouhodobě vyskytuje 29 tisíc cizinců. Proto i většina zaznamenaných zločinů cizinců v rámci celého kraje je právě z Mladoboleslavska. Zdejší obyvatelé mohou mít pocit, že kvůli cizincům není v regionu bezpečno, ve skutečnosti jde přitom o pouhá čtyři procenta.

„Mohu z praxe potvrdit, že to tak opravdu je, cizinci mají na celkové trestné činnosti skutečně minimální podíl,“ říká ředitel územního odboru Policie ČR v Mladé Boleslavi Marek Jirouš. „Ačkoli si to veřejnost třeba úplně nemyslí, tak když se podíváte na statistická čísla, tak bezpečnostní situace u nás není vůbec špatná,“ říká Jirouš.

Více pijí, a to i za volantem

Jediné, co policie zaznamenala jako lehce mírně stoupající, je počet přestupků v dopravě s příchodem většího počtu Ukrajinců.

„Mají asi trochu jinou mentalitu, co se týče alkoholu za volantem,“ říká Jirouš. Třeba minulý týden cizinec se třemi promile alkoholu vyletěl na vyvýšený kruhový objezd na mladoboleslavském sídlišti.

Že je třeba rozlišovat skutečný počet zločinů a pocit bezpečnosti, si myslí i mladoboleslavský radní právě za oblast bezpečnosti Robin Povšík. „Něco jiného je trestný čin a něco jiného jsou přestupky jako pití alkoholu na veřejnosti nebo hluk,“ říká Povšík. Problém podle něho je, že cizinců je v Mladé Boleslavi hodně, více žijí venku, bydlí v malých bytech ve větším počtu lidí, neplatí za odpady, občas dělají nepořádek a rádi se napijí.

Ukrajinci ve spárech otrockých agentur: v Česku dřou zdarma, bez pauz i smluv

„Že by tady ale napadali lidi, způsobovali původním obyvatelům zranění nebo abnormálně kradli auta, vykrádali byty, tak to se prostě nedělo a neděje, žádná data to nevykazují,“ dodává Povšík. Nezměnilo se to ani s příchodem Ukrajinců, kterých teď v Mladé Boleslavi žije nejvíce z kraje.

Cizinci se podle něho chovají jinak a trvalým obyvatelům je to nepříjemné, mají z toho špatný pocit. „Oni rádi pijí, je tady vysoký počet narkomanů i více bezdomovců. To je to, s čím mají lidé problém,“ uvedl radní.

Cesta k většímu pocitu bezpečí obyvatel je především ve větším počtu strážníků, policistů a preventivních pracovníků v ulicích. Potřeba jsou také pravidelné kontroly ubytoven.

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili kvůli záloze za kelímky

28. dubna 2024  19:10,  aktualizováno  19:34

Sobotní studentský festival Majáles v pražských Letňanech probíhal zprvu hladce. Samotný závěr...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Saballyovou v Praze nahradí osvědčená Jonesová. Trenérka Hejková váhá

28. dubna 2024  22:09

Basketbalistky ZVVZ USK Praha čeká po zisku 18. titulu v české lize jen několik změn. V další...

Jeden zázrak stačil. USK Praha už znovu nad Brnem vládne, má 14. titul v řadě

28. dubna 2024  18:57,  aktualizováno  20:36

Basketbalistky ZVVZ USK Praha získaly 18. titul v české lize. Ve čtvrtém finálovém utkání zvítězily...

Olomouc - Sparta 1:4, k jasné výhře zavelel slepenými góly kapitán Krejčí

28. dubna 2024  16:54,  aktualizováno  20:10

Sparťanští fotbalisté vyhráli v Olomouci s přehledem 4:1 a v posledním kole před nadstavbovou částí...

Jablonec - Ml. Boleslav 1:1, alespoň remízu zajistil hostům v závěru Júsuf

28. dubna 2024  17:33,  aktualizováno  19:44

Dlouho prohrávali, nakonec ale berou alespoň bod. Mladoboleslavští fotbalisté ve 30. kole Fortuna...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...