Varovnou tramvaj v kampani Neskákej mi pod kola doplnily i nastříkané siluety...

Varovnou tramvaj v kampani Neskákej mi pod kola doplnily i nastříkané siluety lidí v místech, kde nejvíc neuváženě přechází koleje. | foto: Dopravní podnik hlavního města Prahy

Před střetem s tramvají varují chodce v Praze nově i siluety na tratích

  • 14
Lidské siluety na tramvajových kolejích v Praze varují chodce před neuváženým vstupem do trati. Dopravní podnik nechal obrysy těl nastříkat na frekventovaných místech, kde lidé často bez uvážení koleje přebíhají - tedy například na Palmovce, Andělu či na I. P. Pavlova. Pokračuje tak letošní kampaň Neskákej mi pod kola.

Od března už Prahu křižuje preventivní tramvaj, která také chodce upozorňuje, že se musejí před vstupem do kolejí rozhlédnout a před tramvají nemají přednost ani na přechodu.

Nedání přednosti tramvaji je podle Dopravního podniku jednou z nejčastějších příčin nehod s chodci. Lidé také riskují, když přecházejí příliš blízko před tramvají nebo kvůli sluchátkům si tramvaje nevšimnou.

Na žluté obrysy lidských těl s názvem bezpečnostního projektu mohou lidé narazit na Karlově a Palackého náměstí, Palmovce, Národní třídě, zastávkách I. P. Pavlova, Staroměstská, Malostranská, Flora, Želivského, Hradčanská, Masarykovo nádraží, Dvorce a Anděl.

Úmrtí po sražení tramvají v loňském roce v Praze rapidně přibylo. Zatímco v roce 2017 zemřeli pod tramvajemi tři lidé, loni jich bylo osm. Celkem se v loňském roce na území hlavního města událo 104 nehod chodců s tramvají.

Pražské tramvaje loni podle údajů Technické správy komunikací přepravily více než 1,2 milionu cestujících. Jejich počet meziročně zhruba o 27 000 vzrostl.

27. března 2019

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
,