Bezbariérovost budov i MHD v Praze se zlepšuje, architekti ale leckdy chybují

  10:15
Od poloviny července je pro cestující k dispozici bezbariérová stanice metra C Nádraží Holešovice. Zastaralou zdvihací plošinu nahradil moderní výtah. I přes zlepšení, které Praha v posledních letech zařizuje, se však vozíčkáři bez dobrého plánování stejně neobejdou. Cestování po městě jim zabere dvakrát tolik času, co člověku bez vozíčku.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

„Podobné zdvihací plošiny máme i na Radlické nebo na Strašnické. V případě Radlické pracujeme na projektové dokumentaci a letos na podzim plánujeme vyhlásit veřejnou zakázku na zhotovitele její přestavby na plnohodnotný výtah, kterou bychom pak zrealizovali v příštím roce,“ nastiňuje další plány Marek Kopřiva, člen představenstva a technický ředitel DPP – Metro.

„Na Strašnické prověřujeme možnosti, jak přestavět stávající technický výtah na plnohodnotný, sloužící i pro cestující,“ doplňuje.

„Praha se velice snaží o to, aby z veřejného prostoru mizely překážky a stával se přívětivější pro osoby s handicapem nebo třeba maminky s kočárky. Vypracovali jsme například mapu přístupnosti. Postupně směřujeme k tomu, aby do roku 2025 byly všechny tramvajové zastávky plně bezbariérové,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

I detaily mohou být překážkou

Cestovat bez bariér po Praze je v posledních letech snazší i díky vyhlášce o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb. Institucí, kam se vozíčkáři bez problémů dostanou, přibývá. Jak ale upozornila Kateřina Novotná z Pražské organizace vozíčkářů, v praxi dochází k různým pochybením. Může jít o drobné detaily, které si zdravý člověk neuvědomí.

Bezbariérová MHD

V metru je aktuálně 46 bezbariérově zpřístupněných stanic z celkem 61. Další, 47. v pořadí, bude na jaře příštího roku stanice Jiřího z Poděbrad, kterou v současnosti dopravní podnik kompletně rekonstruuje a staví tam nové výtahy. Dále se plánuje pustit do výstavby výtahů ve stanici Flora společně s její kompletní rekonstrukcí. Pracuje se také na bezbariérovém zpřístupnění petřínské lanovky jedné z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí Prahy.

Zdroj: DPP

„Například Muzeum literatury v Bubenči mělo po rekonstrukci dveře na toaletu, které se otevíraly dovnitř. Když tam byl člověk na vozíku, nebylo možné dveře zavřít, protože tam nebyl prostor. Naštěstí v tomto případě nešlo o technicky komplikované řešení a šlo to předělat,“ upozornila Kateřina Novotná.

Pražská organizace vozíčkářů mapuje různá místa z pohledu bariér. Na webu Přes bariéry pravidelně aktualizují seznam míst, kam se lze dostat bez problémů, kde je potřeba pomoc druhého člověka a také ta, kam se vozíčkáři nedostanou. U jednotlivých institucí jsou i doplněné fotografie.

„Narážíme i na to, že například bezbariérová toaleta se nachází v části objektu, který bezbariérový není. Někdo ví, že je nějaká vyhláška a kabina má být součástí objektu, ale špatně ji umístí,“ podotkla Novotná.

V týmu mají také architekta, který může poskytnout konzultaci i lidem, kteří něco ve veřejném prostoru stavějí či rekonstruují. „I když by architekt měl umět bezbariérovost zapracovat díky svému vzdělání do projektu, jde o složitou problematiku a i drobná chyba pak může znamenat potíže pro uživatele na vozíku. Právě proto organizujeme pro studenty prvních ročníků seminář, kde si vyzkoušejí pohyb na vozíku v nasimulovaném prostředí, aby pochopili, jak to funguje, a dokázali si to lépe představit,“ uvedla Kateřina Novotná.

Přístupná barokní památka

V seznamu zmapovaných míst se nachází i řada kulturních institucí, například muzea či divadla. Komplikace nastává u historických budov, kde památková ochrana je nadřazena vyhlášce a v některých místech z těchto důvodů bariéry odstranit nejdou. I když se rovněž u památkových objektů dají vymyslet řešení, bývají finančně náročná. Přesto se to někdy podaří.

„Dominikánský klášter v Praze 1 je ukázkou rekonstrukce barokního objektu, kterou prováděl Josef Pleskot. Podařilo se jim objekt bezbariérově zpřístupnit, v nosném zdivu je výtah,“ řekla Novotná.

Nádraží Holešovice má nový výtah, přibudou i v dalších stanicích metra

Co se týče pražských divadel, podle jejich mapování je devět zcela bez bariér, do více než tří desítek se vozíčkář dostane s pomocí, ale do jedenácti vůbec.

„Například Divadlo 22 je novostavba, pro vozíčkáře je vyřešena dobře. Divadlo Image je také dobře vyřešené. Oblíbeným divadlem je například i Archa, karlínské divadlo či La Fabrika,“ vyjmenovala Kateřina Novotná.

Důležité je podle jejích slov, aby byl přívětivý celý koncept – nejde jen o to, aby bylo pro vozíčkáře vyčleněno nějaké místo vedle řady sedadel. Je potřeba, aby se snadno dostal na své místo a měl dostupnou i toaletu.

Plzeň je prvním městem v republice, kde jezdí jen bezbariérové tramvaje

V rámci cestování MHD v Praze je podle Kateřiny Novotné nejpohodlnějším prostředkem pro vozíčkáře metro. U tramvají i autobusů může být plno, mnohdy přijede nízkopodlažní prostředek, ale na zastávce chybí uzpůsobené nástupiště.

„Člověk na vozíku cestuje třeba dvakrát tak dlouho než člověk bez vozíku. Je potřeba cestu naplánovat, zjistit, jaký jede spoj, počítat i s tím, že bude spoj plný. Cesta do zaměstnání se tak protáhne,“ dodala Kateřina Novotná.

18. prosince 2019

  • Nejčtenější

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Fotbalový svaz schválil nový stadion na Strahově, Sparta nabídla 1,8 miliardy

30. května 2024  11:41,  aktualizováno  18:24

Sparta může na Strahově postavit novou arénu s kapacitou 35 tisíc míst. Valná hromada Fotbalové...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Topící se děti s dospělým zmobilizovaly k řece všechny, vrtulník i potápěče

2. června 2024  15:32

Záchranáři v neděli vyjížděli do Hlásné Třebaně na Berounsku ke třem lidem, kteří se topili v řece...

První pražský mural na silnici vytvořili studenti, padlo na něj 70 kilogramů barvy

30. května 2024  16:53

Na pražských Vinohradech vznikla první velkoplošná malba na vozovce v Praze. Mural souvisí se...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vrchní soud zrušil rozsudek v kauze sportovních dotací fotbalového bosse Pelty

6. června 2024,  aktualizováno  11:39

Vrchní soud dnes znovu zrušil rozsudek v kauze sportovních dotací. Případ bývalého šéfa českého...

Sparta dál čeká, s čím Feyenoord přijde. Priske je jeho favoritem, v záloze Potter

6. června 2024  12:40

Začíná se to pořádně protahovat, čeká se už skoro dva týdny, možná všechno i trochu utichá. Dál...

Vrchní soud zrušil rozsudek v kauze sportovních dotací fotbalového bosse Pelty

6. června 2024,  aktualizováno  11:39

Vrchní soud dnes znovu zrušil rozsudek v kauze sportovních dotací. Případ bývalého šéfa českého...

Městské části mají málo lékařů. Radnice je musí vábit, někdy si je i přetahují

6. června 2024  10:40

Některým městským částem akutně chybějí lékaři s volnou kapacitou pro registraci nových pacientů....

Létající zbraně. Na Hradčanech předvedli vojáci čestných stráží exhibiční sestavy

5. června 2024  19:57

Ve středu odpoledne se na Hradčanském náměstí konal 16. ročník exhibiční přehlídky čestných stráží...

Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?
Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?

Výživné kaše GERBER Grain&Grow přináší to nejlepší ze světa obilovin. Potěší všechna malá bříška a především uspokojí potřeby děťátka v klíčovém...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...