Bezbariérovost budov i MHD v Praze se zlepšuje, architekti ale leckdy chybují

  10:15
Od poloviny července je pro cestující k dispozici bezbariérová stanice metra C Nádraží Holešovice. Zastaralou zdvihací plošinu nahradil moderní výtah. I přes zlepšení, které Praha v posledních letech zařizuje, se však vozíčkáři bez dobrého plánování stejně neobejdou. Cestování po městě jim zabere dvakrát tolik času, co člověku bez vozíčku.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

„Podobné zdvihací plošiny máme i na Radlické nebo na Strašnické. V případě Radlické pracujeme na projektové dokumentaci a letos na podzim plánujeme vyhlásit veřejnou zakázku na zhotovitele její přestavby na plnohodnotný výtah, kterou bychom pak zrealizovali v příštím roce,“ nastiňuje další plány Marek Kopřiva, člen představenstva a technický ředitel DPP – Metro.

„Na Strašnické prověřujeme možnosti, jak přestavět stávající technický výtah na plnohodnotný, sloužící i pro cestující,“ doplňuje.

„Praha se velice snaží o to, aby z veřejného prostoru mizely překážky a stával se přívětivější pro osoby s handicapem nebo třeba maminky s kočárky. Vypracovali jsme například mapu přístupnosti. Postupně směřujeme k tomu, aby do roku 2025 byly všechny tramvajové zastávky plně bezbariérové,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

I detaily mohou být překážkou

Cestovat bez bariér po Praze je v posledních letech snazší i díky vyhlášce o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb. Institucí, kam se vozíčkáři bez problémů dostanou, přibývá. Jak ale upozornila Kateřina Novotná z Pražské organizace vozíčkářů, v praxi dochází k různým pochybením. Může jít o drobné detaily, které si zdravý člověk neuvědomí.

Bezbariérová MHD

V metru je aktuálně 46 bezbariérově zpřístupněných stanic z celkem 61. Další, 47. v pořadí, bude na jaře příštího roku stanice Jiřího z Poděbrad, kterou v současnosti dopravní podnik kompletně rekonstruuje a staví tam nové výtahy. Dále se plánuje pustit do výstavby výtahů ve stanici Flora společně s její kompletní rekonstrukcí. Pracuje se také na bezbariérovém zpřístupnění petřínské lanovky jedné z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí Prahy.

Zdroj: DPP

„Například Muzeum literatury v Bubenči mělo po rekonstrukci dveře na toaletu, které se otevíraly dovnitř. Když tam byl člověk na vozíku, nebylo možné dveře zavřít, protože tam nebyl prostor. Naštěstí v tomto případě nešlo o technicky komplikované řešení a šlo to předělat,“ upozornila Kateřina Novotná.

Pražská organizace vozíčkářů mapuje různá místa z pohledu bariér. Na webu Přes bariéry pravidelně aktualizují seznam míst, kam se lze dostat bez problémů, kde je potřeba pomoc druhého člověka a také ta, kam se vozíčkáři nedostanou. U jednotlivých institucí jsou i doplněné fotografie.

„Narážíme i na to, že například bezbariérová toaleta se nachází v části objektu, který bezbariérový není. Někdo ví, že je nějaká vyhláška a kabina má být součástí objektu, ale špatně ji umístí,“ podotkla Novotná.

V týmu mají také architekta, který může poskytnout konzultaci i lidem, kteří něco ve veřejném prostoru stavějí či rekonstruují. „I když by architekt měl umět bezbariérovost zapracovat díky svému vzdělání do projektu, jde o složitou problematiku a i drobná chyba pak může znamenat potíže pro uživatele na vozíku. Právě proto organizujeme pro studenty prvních ročníků seminář, kde si vyzkoušejí pohyb na vozíku v nasimulovaném prostředí, aby pochopili, jak to funguje, a dokázali si to lépe představit,“ uvedla Kateřina Novotná.

Přístupná barokní památka

V seznamu zmapovaných míst se nachází i řada kulturních institucí, například muzea či divadla. Komplikace nastává u historických budov, kde památková ochrana je nadřazena vyhlášce a v některých místech z těchto důvodů bariéry odstranit nejdou. I když se rovněž u památkových objektů dají vymyslet řešení, bývají finančně náročná. Přesto se to někdy podaří.

„Dominikánský klášter v Praze 1 je ukázkou rekonstrukce barokního objektu, kterou prováděl Josef Pleskot. Podařilo se jim objekt bezbariérově zpřístupnit, v nosném zdivu je výtah,“ řekla Novotná.

Nádraží Holešovice má nový výtah, přibudou i v dalších stanicích metra

Co se týče pražských divadel, podle jejich mapování je devět zcela bez bariér, do více než tří desítek se vozíčkář dostane s pomocí, ale do jedenácti vůbec.

„Například Divadlo 22 je novostavba, pro vozíčkáře je vyřešena dobře. Divadlo Image je také dobře vyřešené. Oblíbeným divadlem je například i Archa, karlínské divadlo či La Fabrika,“ vyjmenovala Kateřina Novotná.

Důležité je podle jejích slov, aby byl přívětivý celý koncept – nejde jen o to, aby bylo pro vozíčkáře vyčleněno nějaké místo vedle řady sedadel. Je potřeba, aby se snadno dostal na své místo a měl dostupnou i toaletu.

Plzeň je prvním městem v republice, kde jezdí jen bezbariérové tramvaje

V rámci cestování MHD v Praze je podle Kateřiny Novotné nejpohodlnějším prostředkem pro vozíčkáře metro. U tramvají i autobusů může být plno, mnohdy přijede nízkopodlažní prostředek, ale na zastávce chybí uzpůsobené nástupiště.

„Člověk na vozíku cestuje třeba dvakrát tak dlouho než člověk bez vozíku. Je potřeba cestu naplánovat, zjistit, jaký jede spoj, počítat i s tím, že bude spoj plný. Cesta do zaměstnání se tak protáhne,“ dodala Kateřina Novotná.

18. prosince 2019

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Pět gólů v derby. Fotbalistky Slavie porazily Spartu, v Edenu padl rekord

27. dubna 2024  18:27

Slávistické fotbalistky jsou na dosah třetího mistrovského titulu v řadě. V derby porazily Spartu...

Divácký ligový rekord! Na ženské derby přišlo do Edenu přes šest tisíc lidí

27. dubna 2024  16:39

Česká nejvyšší ženská soutěž hlásí nový rekord: 6 216. Tolik lidí zavítalo v sobotu do Edenu na...

Mazali bychom historii, říká o plastice v metru dopravní podnik. Chystá tabulku

27. dubna 2024

Šestnáctiletý student založil petici za odstranění výzdoby ve stanici metra Anděl, která...

Hádka v pražském bytě skončila střelbou ze samopalu, ke zranění nedošlo

27. dubna 2024  13:50

Hádka mezi mužem a ženou v bytě na Praze 2 vyústila až ve střelbu. Na místo vyjeli policisté i...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...