Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Plzeňská paralympionička trénuje v Kanadě lyžování i angličtinu

  11:52
Až v kanadském Vancouveru nyní trénuje zrakově postižená sjezdařka z Plzně Anna Kulíšková. V roce 2010 tam vybojovala bronzovou paralympijskou medaili a teď se na tamních svazích připravuje na závod světového poháru v ruském Soči.

Plzeňská paralympionička Anna Kulíšková trénuje v kanadském Vancouveru. | foto: Archiv A. Kulíškové

"Březnový závod světového poháru v Soči bude takový test před paralympiádou," říká šestadvacetiletá Anna Kulíšková. Zimní paralympijské hry se uskuteční o rok později tamtéž.

Příprava je podle Kulíškové komplikovaná, trenéra přímo na místě totiž nemá. "Naštěstí mám v Plzni skvělého kondičního trenéra Petra Davídka, který mě trénuje na dálku. Dobře mě zná a ví co potřebuju, s mojí zpětnou vazbou se to tak dá zvládnout," popisuje Kulíšková s tím, že s trenérem konzultuje přípravu po e-mailu a skypu.

Při trénincích v posilovně pomáhá Kulíškové její přítel. Ještě komplikovanější je to s tréninkem na sněhu. Ve Vancouveru totiž s Aničkou není její stálá trasérka Míša Hubačová.

"S tréninkem na sněhu mi pomohl kamarád, který žije ve Whistleru a má závodní zkušenosti. Je to pro mě těžší, protože mu tolik nedůvěřuji," připouští Kulíšková. Považuje ale za důležité, že má vůbec možnost lyžovat.

Na letošních závodech lyžařku doprovodí její stálá trasérka. "Budeme spolu před tím trénovat přímo na místě, takže nebude problém. Známe se dobře a víme, co může jedna od druhé čekat," ujišťuje Anna Kulíšková.

Pro odjezd do Vancouveru se rozhodla poté, co ukončila bakalářské studium žurnalistiky na Fakultě sociálních věd UK. Chtěla si zlepšit angličtinu a Vancouver ji zaujal už při paralympiádě a závodech světového poháru.

"Lákala mě kanadská příroda a představa toho, že žijete u oceánu, ale během hodiny jste na sjezdovce a proháníte se po zasněžených kopcích," vysvětluje dívka.

Realita podle ní byla poněkud odlišná. Problém byl například s hledáním ubytování. "Nemohla jsem ho sehnat. Mám vodicího psa a majitelé bytů psy většinou nepovolují," konstatuje a dodává, že kvůli svému handicapu je pro ni také velmi obtížné najít přivýdělek.

"Nemůžu pracovat ve službách nebo cestovním ruchu, kde se většina zdravých lidí uchytí poměrně snadno," vysvětluje.

V angličtině jsem se zlepšila, ale pořád to není ono, říká dívka

Anna Kulíšková chodí ve Vancouveru do školy, aby si vylepšila svou angličtinu. "Zlepšila jsem se, ale pořád to není ono. Čím déle tu jsem, tím více chci umět mluvit a rozumět," říká Kulíšková, které v Kanadě chybí především rodina.

Loňskou sezonu Kulíšková kvůli nedostatku financí téměř nezávodila, výjimkou byl závod Evropského poháru ve Špindlerově Mlýně.

"Ta sezona mě hodně mrzí, protože po několika letech se Svazu zrakově postižených sportovců podařilo získat pro nás skvělého trenéra Sváťu Kováře. Bohužel jsme zatím neměli mnoho příležitostí využít jeho kvalit," lituje Kulíšková.

V posledních dvou letech ji finančně podporuje Paralympijský tým Plzeňského kraje. "Díky tomu mohu tady v Kanadě trénovat jak na suchu v posilovně, tak na sněhu," uvedla Kulíšková, která se sjezdovému lyžování věnuje už více než deset let.

Kulíšková trpí od narození vadou zraku. Má takzvané trubicovité vidění a na rozdíl od zdravého člověka, který periferně vidí 180, ona jen čtyři stupně.

  • Nejčtenější

Na dálnici D5 náhle zemřel řidič. Než zkolaboval, stihl zastavit

Ve středu odpoledne zasahovali záchranáři na 82. kilometru dálnice D5. Během jízdy zde náhle zkolaboval řidič osobního automobilu. Oživit se ho podle policejní mluvčí Hany Kroftové nepodařilo.

24. července 2024  17:07

U Postřekova hořela skládka pneumatik. Kolabovali hasiči, oheň už se nešíří

Hasiči kolem 15:30 lokalizovali požár hromady pneumatik a rodinného domu v Mlýnci u Postřekova na Domažlicku. Hořet začalo po poledni a požár se rozšířil na okolní budovy, vzhledem k počtu...

21. července 2024  14:38,  aktualizováno  19:25

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejhorší požár za poslední roky, řekli hasiči. U Postřekova jich několik zkolabovalo

Nedělní odpolední pohodu v Mlýnci u Postřekova narušil obří požár. Plameny podle svědků šlehaly do výšky 15 metrů. V obci shořelo několik nemovitostí. Nejvíce byla zasažena stodola, sousední dům byl...

21. července 2024  19:32

Policie odvolala pátrání po čtrnáctileté dívce z Tachovska

Policisté pátrali po čtrnáctileté dívce z Tachovska, která v úterý před půlnocí odjela se svým známým do Německa. Kousek za hranicí údajně vystoupila z auta a tam její stopa končila. Policie o...

24. července 2024  14:59,  aktualizováno  25.7 7:52

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Lounsku se srazil minibus s autem, mezi zraněnými jsou ženy z věznice

Nehoda minibusu a osobního auta u Lubence na Lounsku si dnes odpoledne vyžádala dvanáct zraněných. Čtyři lidi s podezřením na středně vážná až vážná zranění odvezli záchranáři do nemocnice v Mostě. V...

19. července 2024  13:07,  aktualizováno  17:04

Na Tachovsku je příliš propadlíků z řad cizinců, regionu teď pomůže stát

Zlepšit na Tachovsku výsledky ve vzdělávání má projekt s názvem Desegregace vzdělávání dětí a žáků se sociálním vyloučením. Příhraniční okres vybrala pro účast na projektu Agentura pro sociální...

26. července 2024  15:21

Roklanskou chatu čeká obnova, kvůli ochraně tetřeva ale může trvat léta

Roklanská chata se bourat nebude. Čeká ji obnova. Ministr životního prostředí Petr Hladík to prohlásil na Modravě po dnešním jednání se zástupci šumavských obcí a Správou Národního parku Šumava....

26. července 2024  7:01,  aktualizováno  12:29

Přívětivé náměstí v Plzni. Jeho podobu má určit architektonická soutěž

Architektonickou soutěž na úpravu náměstí Republiky vyhlásila plzeňská radnice. Zástupci města si od plánované úpravy slibují, že se náměstí, jehož dominantou je katedrála svatého Bartoloměje, stane...

26. července 2024  9:28

Plzeňští hokejisté vstoupili na led. Chystá se s nimi i pětice nováčků

Ve čtvrtek se sešli k prvnímu společnému tréninku v hale hokejisté plzeňské Škody. Na ledě nechyběla ani pětice nových tváří. K týmu se tento týden na zkoušku připojili čtyři hráči, kteří zabojují o...

26. července 2024  7:59

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....