Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

KRIMIPOMNÍČKY: Trumf kriminálky zklamal, vrah ze zlatnictví uniká 14 let

Seriál   20:01
Muž v šedém plášti a kloboučku zastřelil v lednu 2002 ve zlatnictví na Americké třídě v Plzni mladou prodavačku a na chodníku před obchodem staršího muže. Na hlavu dvojnásobného vraha byla vypsána i odměna, přesto policii uniká už čtrnáct let.

Policejní kreslíři vytvořili identikit zabijáka, který v Plzni zastřelil dva lidi. | foto: Policie ČR

Obchůdek, v němž bylo u trolejbusové zastávky na Americké třídě zlatnictví chorvatských majitelů, už dávno neexistuje. Nic ho ani nepřipomíná. Přesto právě v několika metrech čtverečních prodejny a pak na chodníku před ní vyhasly rukou vraha dva lidské životy.

Zabiják vešel do zlatnictví 19. ledna 2002 kolem desáté hodiny dopoledne. Obchod byl otevřený asi hodinu. Vraždu bezmocně sledovala žena, která si ve výloze prohlížela vystavené šperky. „Viděla jsem prodavačku. Rozhazovala ruce a z úst jsem přes sklo výlohy odezírala, jak říká: ‚Nemám, nemám!‘ Bylo to hrozné,“ popisovala svědkyně později.

Střela prodavačku zasáhla do hlavy, sesula se na podlahu. Žena na chodníku začala křičet. Muž s kloboučkem na hlavě vyšel z obchodu a svižnou chůzí vyrazil směrem k řece.

Na trolejbusové zastávce u obchodu se srazil s osmapadesátiletým škodovákem. Vrah nečekaně zvedl pistoli a muže střelil do hlavy. Smrtelně zraněný padl na chodník, vrah se nezastavil. Zahnul do Martinské ulice. Na jejím konci, v křižovatce s Kopeckého sady, jeho stopa zmizela.

„Co přesně se v obchodě stalo, ví jenom vrah. Prodavačka už nám bohužel nic neřekne,“ řekl pár hodin po činu tehdejší šéf plzeňských kriminalistů a vyšetřovatelů Josef Chyba. Prodavačka zemřela v nemocnici dvě hodiny po činu. Střelec ze zlatnictví nic neodnesl.

Policistům se hned přihlásily desítky svědků. V Martinské ulici ležel klobouček, o kterém pátrači soudili, že ho měl pachatel na hlavě. Našli i kabát. Navíc v záznamech městského kamerového systému objevili čtvrt hodiny před vražděním muže ve stejném oblečení, které popsali svědci, jak přechází silnici po nedalekém přechodu. Záhy policejní kreslíři vytvořili na základě výpovědí identikit s možnou podobou tváře pachatele.

Ozvaly se stovky lidí, mnoho stop však bylo falešných

Vypadalo to, že dopadení dvojnásobného vraha nemůže trvat dlouho. V prvních týdnech se policistům ozvaly stovky lidí. Někteří ale zavedli policisty do slepých uliček. Jiní, jak vyplynulo, dávali pátračům tipy na osobní nepřátele, se kterými si tak chtěli vyřídit účty.

V prosinci 2002 policisté v Praze zatkli šestačtyřicetiletého taxikáře, kterého podezírali z brutálního činu. Před soudce ho eskorta přivezla spoutaného a s kuklou na hlavě. Tento muž už v roce 1981 přepadl čerpadláře, zranil ho třemi výstřely. Přepadený tehdy přežil a pachatel šel do vězení za pokus o vraždu, díky amnestii se dostal na svobodu o několik let dřív.

Až později vyšlo najevo, že policisté tohoto pražského taxikáře vytipovali jako jednoho z možných podezřelých už asi dva týdny po plzeňské dvojnásobné vraždě. Odposlouchávali telefon jeho přítelkyně, protože podezřelý svůj neměl, nasadili na něj i tajné agenty. Tak se dozvěděli o přepadení zlatnictví ve východních Čechách, spáchaném asi měsíc po plzeňském mordu.

Kriminalistické pomníčky

Při zkoušce pes označil pach zatčeného jako totožný s tím, který cítil z pachové konzervy, v níž byl vzorek z kloboučku. Podle kriminalisty tento důkaz s pachovou stopou pes opakoval dokonce pětkrát.

Hlavní trumf ale vyšetřovací tým zklamal. Z částí vlasů, které se podařilo technikům zajistit na nalezeném kloboučku, se nepodařilo určit DNA nositele, tedy vraha.

„Ten klobouček jsem na hlavě nikdy neměl. Pokud bych byl odsouzen na základě této pachové stopy, zajímalo by mě, kdo ponese vinu za justiční omyl, až bude dopaden skutečný vrah. Pes, nebo člověk?“ prohlásil pak zatčený.

Soud se případem zabýval více než rok. Plzeňští soudci dospěli k přesvědčení, že taxikář z Prahy je vrahem z Americké třídy, a poslali ho do vězení na doživotí. „To je strašné,“ prohlásil nahlas odsouzený, když se s advokátem rychle domlouvali na okamžitém podání odvolání.

O pár měsíců později odvolací soud rozsudek zrušil. Podle názoru pražských soudců důkazy ve spisu na odsouzení nestačily. Nejste vrah z Americké, řekli mu soudci. Ale domů taxikáře nepustili. Za přepadení zlatnictví ve východních Čechách ho poslali do vězení na 11 let.

Kriminalisté jsou přesvědčeni, že pro objasnění případu udělali, co mohli, a i nadále průběžně pátrají po drobnostech, nějakém detailu, který by mohl vést k definitivnímu vyřešení děsivé dvojnásobné vraždy. Rodina zavražděné prodavačky nyní vzkázala, že se k případu nechce vyjadřovat.

Autor:
  • Nejčtenější

Na dálnici D5 náhle zemřel řidič. Než zkolaboval, stihl zastavit

Ve středu odpoledne zasahovali záchranáři na 82. kilometru dálnice D5. Během jízdy zde náhle zkolaboval řidič osobního automobilu. Oživit se ho podle policejní mluvčí Hany Kroftové nepodařilo.

24. července 2024  17:07

U Postřekova hořela skládka pneumatik. Kolabovali hasiči, oheň už se nešíří

Hasiči kolem 15:30 lokalizovali požár hromady pneumatik a rodinného domu v Mlýnci u Postřekova na Domažlicku. Hořet začalo po poledni a požár se rozšířil na okolní budovy, vzhledem k počtu...

21. července 2024  14:38,  aktualizováno  19:25

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejhorší požár za poslední roky, řekli hasiči. U Postřekova jich několik zkolabovalo

Nedělní odpolední pohodu v Mlýnci u Postřekova narušil obří požár. Plameny podle svědků šlehaly do výšky 15 metrů. V obci shořelo několik nemovitostí. Nejvíce byla zasažena stodola, sousední dům byl...

21. července 2024  19:32

Policie odvolala pátrání po čtrnáctileté dívce z Tachovska

Policisté pátrali po čtrnáctileté dívce z Tachovska, která v úterý před půlnocí odjela se svým známým do Německa. Kousek za hranicí údajně vystoupila z auta a tam její stopa končila. Policie o...

24. července 2024  14:59,  aktualizováno  25.7 7:52

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Lounsku se srazil minibus s autem, mezi zraněnými jsou ženy z věznice

Nehoda minibusu a osobního auta u Lubence na Lounsku si dnes odpoledne vyžádala dvanáct zraněných. Čtyři lidi s podezřením na středně vážná až vážná zranění odvezli záchranáři do nemocnice v Mostě. V...

19. července 2024  13:07,  aktualizováno  17:04

Na Tachovsku je příliš propadlíků z řad cizinců, regionu teď pomůže stát

Zlepšit na Tachovsku výsledky ve vzdělávání má projekt s názvem Desegregace vzdělávání dětí a žáků se sociálním vyloučením. Příhraniční okres vybrala pro účast na projektu Agentura pro sociální...

26. července 2024  15:21

Roklanskou chatu čeká obnova, kvůli ochraně tetřeva ale může trvat léta

Roklanská chata se bourat nebude. Čeká ji obnova. Ministr životního prostředí Petr Hladík to prohlásil na Modravě po dnešním jednání se zástupci šumavských obcí a Správou Národního parku Šumava....

26. července 2024  7:01,  aktualizováno  12:29

Přívětivé náměstí v Plzni. Jeho podobu má určit architektonická soutěž

Architektonickou soutěž na úpravu náměstí Republiky vyhlásila plzeňská radnice. Zástupci města si od plánované úpravy slibují, že se náměstí, jehož dominantou je katedrála svatého Bartoloměje, stane...

26. července 2024  9:28

Plzeňští hokejisté vstoupili na led. Chystá se s nimi i pětice nováčků

Ve čtvrtek se sešli k prvnímu společnému tréninku v hale hokejisté plzeňské Škody. Na ledě nechyběla ani pětice nových tváří. K týmu se tento týden na zkoušku připojili čtyři hráči, kteří zabojují o...

26. července 2024  7:59

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....