Plzeň vypsala odměnu za dopadení vraha

  19:24
Plzeň - Dvojnásobný vrah, který v sobotu na Americké třídě v Plzni zastřelil ve zlatnictví prodavačku a poté na ulici muže, je stále na svobodě. Plzeňský magistrát proto vypsal odměnu sto tisíc korun za informace, které povedou k dopadení pistolníka. "Návrh ještě musí schválit zastupitelé. Neznamená to však, že by lidé měli začít volat na radnici. Všechny poznatky je třeba sdělovat policii. Jsem dohodnutý s plzeňským policejním ředitelem, že nám oznámí jméno člověka, jehož svědectví by přispělo k dopadení vraha," tvrdí primátor Plzně Jiří Šneberger.
Vrah na městské kameře

Vrah na městské kameře - Policie zachytila vraha z plzeňského klenotnictví na městské kameře. (19. ledna 2002) | foto: Policie

Policie ustavila speciální vyšetřovací tým, ale ten zatím nemá žádnou důležitou stopu. "Máme kulku, kterou doktoři při pitvě vyjmuli z těla zastřeleného muže. Tu budou zkoumat specialisté kriminalistického ústavu. Dalších stop je poskrovnu," připustil šéf plzeňských kriminalistů Josef Chyba.

Po zveřejnění vrahova portrétu a jeho fotografie z kamery na ulici se policistům ozvali lidé nejen z Plzně, ale dokonce až z Moravy. "Potřebovali bychom svědectví dalších lidí, kteří pachatele potkali přímo na Americké třídě nebo v okolí. Zatím nevíme, kam se vytratil, zda někde nenastoupil do auta nebo třeba do tramvaje," říká Chyba.

Policie žádá případné svědky, kteří byli v době zločinu v okolí, aby jí sdělili, pokud viděli hledaného muže při parkování, vystupování či nastupování z auta či prostředku veřejné hromadné dopravy. Telefon 019/7025857, nebo linka 158. 

Když zabiják před klenotnictvím střelil do hlavy muže, který po něm sáhl, vypukla na ulici panika a nikdo už se násilníka nesnažil zastavit. Nejvíc statečnosti měl muž, který se vydal po jeho stopách. Aby nevzbudil podezření, že ho muže pronásleduje, kráčel za ním zvolna. "Muž v baloňáku šel rychleji a svědkovi nakonec zmizel z očí," řekl Chyba.

Policisté také čekají, až se ze zahraničí vrátí jugoslávský majitel zlatnictví. Kromě verze loupežného přepadení prověřují, zda v pozadí případu není vymáhání výpalného či vyřizování účtů. Také proto ho potřebují vyslechnout. Majitelův syn sice už vypovídal, ale nic zásadního, co by pohnulo s vyšetřováním, neřekl.

Lidé nosí k přepadenému obchodu svíčky a květiny
Desítky svíček a kytice nosí lidé před zlatnictví, kam krátce před desátou hodinou v sobotu dopoledne vtrhl ozbrojený muž a střelil do hlavy prodavačku. Při útěku pak na ulici zastřelil muže, který se ho snažil zadržet. Těžce zraněná žena byla v kritickém stavu a po převozu do nemocnice zemřela.

První odhad, že se pistolník mohl ukrýt v některém z domů v ulicích sousedících s Americkou třídou, se nepotrdil. Zásahová policejní jednotka, která prohledávala byty, půdy a sklepy, nikoho nenašla.

Pistolník nic neukradl
Dosavadní vyšetřování ukázalo, že lupič nic nevzal. "Nechybí žádné šperky, ani peníze. Vtrhl do zlatnictví hodinu po otevření a v pokladně nebyla ještě žádná tržba," řekl Chyba a podotkl: "Zatím nevíme, proč použil zbraň, co se uvnitř odehrálo."

Sedmadvacetiletá prodavačka zemřela v půl jedné odpoledne v plzeňské fakultní nemocnici. "Dvě a půl hodiny bojovali lékaři o její život, ale závažné zranění hlavy nebylo slučitelné se životem," sdělila administrátorka nemocnice Nina Müllerová. Kriminalisté od té chvíle pátrají po dvojnásobném vrahovi.

JAK VYPADÁ LUPIČ

Lupičovi z Plzně může být 45 až 50 let, měří asi 175 centimetrů a je poněkud silnější. Má baculatý pobledlý obličej a malé, úzké oči. Při přepadení byl oblečen do světle šedého pláště s opaskem. Na hlavě měl šedý kulich.

Obyvatelé jsou šokováni
Krveprolití na ulici, která patří k nejfrekventovanějším v Plzni, šokovalo desítky lidí. "Slyšela jsem nějaké rány a tak jsem běžela k oknu. Viděla jsem, jak naproti před klenotnictvím leží na zemi muž se zkrvaveným obličejem. Všichni kolem byli vystrašení. Všimla jsem si, že už telefonují z mobilů. Proto jsem už ani záchranku ani policii nevolala," vypráví žena, která bydlí v domě naproti klenotnictví.

Radnice zlepší prevenci
Plzeňský magistrát hodlá společně s policií připravit preventivní opatření, která by omezila množství loupeží a krádeží ve městě. Na přepadení tak reagoval primátor Jiří Šneberger (ODS), který se na místo tragédie osobně dostavil.

Primátor míní, že Plzeň není nebezpečná. "Pouze na základě jedné takovéto hrozné události nemůžeme hovořit o ohrožení bezpečnosti ve městě. Alarmující je ale vysoký počet běžných krádeží a přepadení, což je třeba systémově řešit," uvedl Šneberger, který věří, že policie vraha co nejdříve dopadne. "Drzost pachatelů je obrovská. Událost nemá ve městě obdoby," řekl primátor.

PŘEPADENÍ, PŘI KTERÝCH ŠLO O ŽIVOT

18. února 2000 - Jednoho mrtvého a dva zraněné nechala za sebou skupina pachatelů při přepadení erotického klubu v Rakovníku. Lupiči návštěvníky klubu navíc obrali o dva vozy BMW, zlaté řetízky a hotovost v hodnotě 2,5 milionu korun.
3. března 2000 - Terčem ozbrojeného přepadení v centru Olomouce se stal vůz České pošty převážející peníze. Lupiči si odvezli zhruba dva miliony korun. Řidič vozu byl při přepadení těžce zraněn a byl dlouho v nemocnici.
25. dubna 2000 - Policie zadržela dva Ukrajince v souvislosti s přepadením vietnamského obchodníka v Boru u Tachova. Útočníci po Vietnamci požadovali peníze. Když odmítl zaplatit, jeden z mužů ho několikrát udeřil do hlavy kladivem a ještě ho postřelil nelegálně drženou pistolí. Obchodník absolvoval složitou operaci.
3. srpna 2000 - V obchodě s počítačovou technikou a elektronikou v Kroměříži byl nalezen uškrcený prodavač. Pachatel z obchodu odnesl mobilní telefony a peníze.
2. října 2000 - Pravděpodobně loupežný motiv měla také vražda pracovnice herny s barem Fair Play v Příbrami. Barmanka zemřela na následky úderu tupým předmětem do hlavy. Z herny se ztratilo 37 tisíc korun.
19. prosince 2000 - Smrtelně byla při loupežném přepadení zraněna prodavačka nábytku mosteckého obchodního centra Rozkvět. Zemřela krátce po převozu do nemocnice na následky četných poranění hlavy.
18. ledna 2001 - Maskovaný lupič přepadl pobočku Investiční a Poštovní banky v Tuklatské ulici v Praze 10. Ukradl zhruba 60 tisíc korun a při útěku postřelil dva bankovní klienty - muže a ženu. Padesátiletý muž, zasažený do hrudníku, při převozu do nemocnice zemřel.
20. července 2001 - Při loupežném přepadení vozu bezpečnostní agentury Fenix na Havlíčkobrodsku byl zastřelen člen posádky a druhý byl těžce zraněn. Z vozu, který odvážel tržbu ze skladu společnosti Čepro ve Šlapanově, ukradli neznámí lupiči přibližně milion a tři sta tisíc korun.
16. listopadu 2001 - Dva lupiči při přepadení čerpací stanice ve Vysokém Mýtě v okrese Ústí nad Orlicí těžce zranili čerpadlářku. Žena, kterou jeden z útočníků bodl nožem, při převozu do nemocnice zemřela. Muži si odnesli 10 tisíc korun a mobilní telefon.
23. listopadu 2001 - Uklízečka našla v restauraci Dukan v Bohumíně na Karvinsku zavražděného provozovatele. Zemřel na následky několika bodných ran. Vyšetřování potvrdilo, že pachatel chtěl loupeží v restauraci vyřešit své finanční problémy. V podniku uloupil 6800 korun.
19. ledna 2002 - Dva životy si vyžádalo přepadení zlatnictví v centru Plzně. Neznámý pachatel v obchodě na Americké třídě smrtelně zranil prodavačku a pak zastřelil kolemjdoucího, který se ho snažil zadržet.

Zdroj: ČTK

Autoři: ,
Po stopách vrahů
  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Kamion s pěti sty selaty se na Znojemsku převrátil na bok, sto jich uhynulo

28. března 2024  12:11,  aktualizováno  13:42

Kamion s nákladem pěti stovek selat se dnes dopoledne převrátil na bok v Hostěradicích na...

Věk odchodu do důchodu se bude muset podle prezidenta zvyšovat

28. března 2024  5:55,  aktualizováno  13:42

Na nutnosti zvyšovat věk odchodu do důchodu se podle prezidenta Petra Pavla shodli účastníci...

Proruskou špionážní síť vyšetřují i Poláci, spolupracují s Českem

28. března 2024  13:06,  aktualizováno  13:39

Polská kontrarozvědka ABW vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům...

Při sporu s expartnerem jí zabil syna. Není to žádný vrah, řekla žena soudu

28. března 2024  13:22

Za původce sporu mezi dvěma muži, při kterém byl loni v květnu v Mostě smrtelně pobodán čtyřletý...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...