Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Více zeleně na úkor aut. Dopravou zahlcené náměstí Republiky se změní

  15:16
Náměstí Republiky v centru Pardubic se bude měnit. Úprava za 50 milionů bude znamenat třeba zrušení parkoviště u kostela sv. Bartoloměje, instalaci fontány nebo vysázení více stromů.
Radní by rádi náměstí Republiky více zazelenili a otevřeli lidem. Výsledná...

Radní by rádi náměstí Republiky více zazelenili a otevřeli lidem. Výsledná podoba místa se ještě může měnit. | foto: JIH architekti

V pondělí utekl rok a den od chvíle, kdy byli do svých funkcí zvoleni pardubičtí radní. A místo oslavy dostali dost dlouhou a vyčerpávající debatu o budoucnosti náměstí Republiky u Zelené brány.

„Měli jste se ozvat dříve, třeba na komisi pro dopravu. To se na mne tedy nezlobte, pánové,“ uvedl nezvykle emotivně primátor Pardubic Jan Nadrchal na konci hodinu a půl dlouhé rozpravy.

Nad projektem se totiž střetly dva názory. Jeden, řekněme progresivní, hájili Piráti. Podle nich je dobře, že radní chtějí do náměstí dostat více zeleně na úkor aut.

„Nyní to není žádné náměstí, ale odporná pětiproudová magistrála. Něco s tím udělat je nutné, je to krok správným směrem, byť mám k projektu své výhrady. Vzal jsem nedávno svou rodinu, která není z Pardubic, poprvé do centra a musím říct, že kvůli náměstí Republiky to pro ně byl otřesný zážitek,“ uvedl například zastupitel Robert Hrdina.

Naopak na druhé straně stáli konzervativci reprezentovaní především politiky z ODS. Podle nich nabízené řešení natolik zkomplikuje dopravní situaci v centru města, že to přestane být průjezdné. Členové modré strany mají strach hlavně z toho, že se bude rušit zástavka MHD u divadla a trolejbusy budou nově stát přímo v jízdním pruhu.

„Vyřešíte tím dopravu v Jahnově ulici, kde auta stojí nyní. Zaseknou se totiž mnohem dříve. Navržené řešení vlastně znamená, aby se už na Hradecké ulici zrušil jeden odbočovací pruh na Sukovu třídu, tam by měl vzniknout pruh pro MHD. Je to dramatický zásah a nevím, jestli jsou na něj lidé připraveni,“ uvedl zastupitel za ODS a bývalý náměstek pro dopravu Petr Kvaš.

Přestavba by měla vypuknout za dva roky

Narážel tím na fakt, že už jednou na Sukově třídě, která vede auta na náměstí Republiky, se pruh pro městskou hromadnou dopravu zavedl a dopadlo to tragicky. Kolony byly natolik šílené, že radní experiment rychle odpískali. Lidé zuřili.

Nyní ho chtějí vlastně obnovit a dovolí si to hlavně díky tomu, že v létě 2025 by měl začít fungovat právě budovaný severovýchodní obchvat města. A přestavba části náměstí za 49 milionů korun se má spustit až po tomto datu.

„Přechod u Zelené brány bude nově zvýšený, bude totiž na zpomalovacím prahu, bude také širší než nyní. Semafor tam zůstane,“ uvedl náměstek primátora odpovědný za dopravu Jan Hrabal.

Ovšem podle některých ani nová, zhruba tři kilometry dlouhá silnice od hypermarketu Globus směrem na sídliště Dubina centru města moc nepomůže. „Doprava u Zelené brány vlivem obchvatu bude menší minimálně nebo vůbec,“ uvedl Petr Kvaš.

„Tvrdá data ukazují, že v místě bude doprava v dalších letech nadále růst a třeba v roce 2035 tam bude intenzivnější než dnes. Nemyslím si, že můžeme na Sukově třídě tak drsně omezit automobilovou dopravu, jak studie nabízí. Umíte si představit, co to bude dělat ve špičce?“ dodal jeho kolega z ODS Karel Haas.

Nicméně tento názor nakonec zůstal v menšině. Hned 28 zastupitelů ze 39 podpořilo plánované změny. „Máme výjimečnou šanci konečně něco udělat. Vždy se říkalo, že něco změníme až ve chvíli, kdy bude stát obchvat. A nyní už říkáme, že to nepůjde ani po jeho dostavbě. Tak kdy to tedy půjde?“ ptal se Hrdina, podle nějž je zklidnění dopravy v centru nezbytné. „Musím ale přiznat, že jsem také překvapen odvahou radních v této věci,“ dodal politik ze Strany zelených, který do voleb šel na kandidátce Pirátů.

Debata se vedla také kolem využití podchodu u Zelené brány. Podle radních by jeho oprava spolykala desítky milionů korun, a tak nejspíše už nikdy svému účelu sloužit nebude. Na projekt obnovy náměstí dostane město dotaci z Unie.

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysoká pokuta za nařčení Antoše. APK hlásí: Zadina znevážil jméno extraligy

23. dubna 2024  15:43,  aktualizováno  16:27

Po výhře 6:2 ve čtvrtém utkání finále hokejové extraligy si postěžoval, že názory experta České...

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbené občerstvení se dostalo i do Hejlíkovy Gastromapy. Letos už neotevře

24. dubna 2024  16:09

Zpomal, projíždíš hospodou. Ta cedule se vryla hluboko do paměti snad každému cyklistovi, který...

Hrdina Cienciala v euforii: V šatně jsme si řekli, že naše lajna rozhodne

29. dubna 2024  1:09

Tahle výměna bude šéfy pardubického hokejového klubu pravděpodobně docela dlouho strašit ve snech....

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Tisíce fandů Dynama dorazily fandit na „Pernštýňák“. Odcházeli zklamaní

28. dubna 2024  20:59

Několik tisícovek fanoušků, kteří přišli v neděli večer povzbudit své hokejové Dynamo, odešli...

Bohemians - Pardubice 2:1, výhru na konec základní části zařídil Matoušek

28. dubna 2024  17:21,  aktualizováno  19:37

Na jejich postavení v tabulce to vliv nemá, psychicky ale fotbalistům Bohemians výhra ve 30. kole...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...