Jindy prázdné ulice Pardubic se v pátek večer zaplní

Jindy prázdné ulice Pardubic se v pátek večer zaplní | foto: Barbora Měchurová, iDNES.cz

Zámek i náměstí v Pardubicích dnes ožijí, vypukne Pernštýnská noc

  • 0
Celé město na nohou, lidé v ulicích, živá hudba, stánky a plno dobrého jídla a pití, tak to v pátek večer a v noci bude vypadat v Pardubicích. Město zve na tradiční Pernštýnskou noc.

Pardubické Pernštýnské náměstí i zámek večer ožijí velkým staročeským jarmarkem spojeným s ukázkami a prodejem prací lidových výrobců. Na prodej budou výrobky z keramiky, dřeva, proutí, aranžmá sušených květin, perníky, výrobky z kůže a samozřejmě medovina a různé staročeské občerstvení.

Tradiční Pernštýnská noc, na kterou pravidelně chodí tisíce lidí, však patří hlavně umělcům. Na třech pódiích - u Spolkového domu, u Morového sloupu a na malém nádvoří pardubického zámku - vystoupí folklorní soubory v půlhodinových blocích.

"Jako každý rok je pro návštěvníky Pernštýnské noci připraven i historický program na prvním nádvoří zámku. Spolu s kejklíři, trubači a tanečnicemi se přeneseme do období renesance a zažijeme atmosféru na dvorech panovníků. Tento komponovaný pořad vyvrcholí ohňovou show ve 22:30 hodin," uvedla Romana Vojířová, ředitelka Kulturního centra Pardubice.

Jako každý rok se před půlnocí rozezpívá Zelená brána. O půlnoci se pak přesune zpívání do Atria radnice, kde zazní písně na dobrou noc.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit