Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Od Smetany přes Mig 21 až po techno, festivaly roztančí tisíce lidí

  8:18
Rychtář fest, Hřebečský slunovrat, Folkové Chvojení, Festival Svojšice, ale i první koncerty Smetanovy Litomyšle - víkend bude ve znamení hudebních festivalů. Muzika to bude různorodá, každý by si měl najít svůj oblíbený žánr.

Festival Smetanova Litomyšl | foto: Michal Klíma, MAFRA

Milovníci hudby mají tento víkend před sebou mimořádnou nabídku. Koncertů je přehršel, o pozornost si říkají hlavně tradiční festivaly.

Tím nejstarším je Smetanova Litomyšl, jeho 59. ročník začne na tamním zámeckém nádvoří v pátek. „Letos jsme si mohli dovolit pozvat několik světových hvězd, dokonce bych řekl, že takovou koncentraci jsme ještě neměli,“ řekl dramaturg a umělecký ředitel festivalu Vojtěch Stříteský.

Hned úvodní koncert s Českou filharmonií bude dirigovat Semjon Byčkov, což je dirigentská superstar. V sobotu odpoledne vystoupí v piaristickém chrámu Nalezení sv. Kříže s černošskými spirituály Houston Symphony Chorus, taháky večerního galakoncertu s názvem Návštěva ve Vídeňské státní opeře budou sopranistka Valentina Nafornita, barytonista Adam Plachetka a další sólisté.

V neděli odpoledne nabízí program v zámecké jízdárně premiéru literárně-hudebního pořadu s četbou z Anglických listů Karla Čapka, Tří mužů ve člunu Jerome Klapky Jerome a hudbou Henryho Purcella, Benjamina Brittena, Scotta Joplina a dalších autorů.

Večer bude patřit Poznaňské filharmonii a brněnskému filharmonickému sboru. Série šestatřiceti koncertů a představení Národního festivalu Smetanova Litomyšl skončí až 6. července.

Zkrátka nepřijdou ani příznivci techna, pokud v pátek zamíří do areálu ve Svojšicích. Vybírat mohou z nabídky tří scén, na kterých se představí třicítka interpretů ze zahraniční i domácí scény, jakými jsou třeba Delta Heavy, Džejár, Golpe, Hybrid Minds, Lucca, Bifidus Aktif či Mark Knight. Akce začne v 18 hodin, potrvá až do sobotních ranních hodin, kdy na ni od 7 hodin naváže tradiční afterparty.

Z Pardubic bude do Svojšic jezdit kyvadlová autobusová doprava, jejíž první plánovaný odjezd je v 17 hodin z nástupiště 12 na autobusovém nádraží. Autobusy pojedou v půlhodinových intervalech, minimální počet cestujících je deset. Kdo by chtěl naladit na jinou strunu, měl by své kroky nasměrovat do lesního arboreta ve Vysokém Chvojně.

Přírodní divadlo totiž od pátečního večera rozezní folk a jemu podobné žánry. Až do sobotní noci jej ovládne 8. ročník festivalu Folkové Chvojení. „Sezvali jsme na jednu hromadu pár kapel, známých i neznámých, mladých i letitých, žánrově tradičních i novátorských,“ slibuje na webu festivalu jeden z pořadatelů Vít Troníček.

Pátečními hosty festivalu budou od 17 hodin kapely Berušky, Bonsai č. 3 či Žalman & spol., výjimečným účinkujícím bude duo Jiří Suchý a Jitka Molavcová. V sobotu se od 11 hodin na pódiu vystřídají plzeňský bluegrassový buldozer Cop, Paběrky Marka Čermáka, pořádající skupina Marien, Wabi Daněk s Milošem Dvořáčkem nebo například František Nedvěd s kapelou TieBreak.

U Hřebče vystoupí Pavlíček

Sobota na Svitavsku nabízí nejen klasiku. Především rocková hudba bude na programu festivalu Hřebečský slunovrat 2017. Akce na pomyslném pomezí Čech a Moravy zve mezi patnáctou hodinou a půlnocí na devět kapel na dvou pódiích. Zahrají například ZZ Top Revival či Black Marcury, návštěvníci zřejmě nejvíc ocení účast kapely Stromboli v čele s legendárním kytaristou Michalem Pavlíčkem. Po nich vystoupí se svými spíše popovými a tanečními hity skupina Mandrage. Příjemným bonusem bude vstup zdarma pro děti do 15 let.

Zřejmě - a již tradičně - několik tisíc hudbymilovných posluchačů zamíří v sobotu do amfiteátru areálu pivovaru v Hlinsku na Rychtář Fest. Jeho brány se otevřou od 13 hodin, program začne ve 14 hodin. Pivo poteče proudem a na pódiu se objeví oblíbené hudební kapely.

„Do Hlinska se po několikáté vrátí Mig21 s Jiřím Macháčkem, naopak svoje premiérové vystoupení odehraje Sebastian nebo legendární Dalibor Janda,“ uvádí dramaturgie. Návštěvníci se mohou těšit i na Horkýže Slíže nebo kapely Jelen a Rybičky48.

  • Nejčtenější

Stavbu obchvatu blokuje bývalá hvězda extraligy. Ať jednají podle zákonů, říká

14. června 2024

Premium Bývalý pardubický hokejista Stanislav Procházka se pustil do boje s Ředitelstvím silnic a dálnic....

Místo ozdoby ostuda. Zrezlou fontánu Pardubice reklamují, voda z ní nepoteče

15. června 2024

Premium Je to přesně rok, co politici z radnice slavnostně v Pardubicích otevírali nové autobusové nádraží....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Budíček dvakrát za noc. Lidi u pardubického letiště ruší charterové lety

14. června 2024  15:48

Lidé z okolí pardubického letiště si stěžují, že je 119krát za léto v noci vzbudí letadlo. Ačkoliv...

Poslední změny. Železničáři jsou před startem největší rekonstrukce v historii

12. června 2024  11:35

Česká železnice se připravuje na největší investiční akci ve své historii. Správa železnic co...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pardubice dostanou náhradu za most Kapitána Bartoše, má být hotový do roka

13. června 2024  11:40

Pokud půjde vše dobře, Pardubice budou mít do roka provizorní most přes Labe. Postaví ho vedle...

Zemina ve výkopu zavalila dělníka, přes snahu záchranářů nepřežil

17. června 2024  12:53

Dělníka pracujícího na stavbě kanalizace v Dolní Moravě zavalila dnes dopoledne ve výkopu zemina. I...

Eskalátory vedoucí na novou lávku věčně vypínají vtipálci, SŽ řeší i další vady

17. června 2024  11:07

Nedávno otevřená lávka přes železniční koridor v Pardubicích má vady a Správa železnic ji bude...

Trenér Kronďák se nedomluvil s vedením Chrudimi, nahradí ho Tichai

17. června 2024  8:39

Už navždycky zůstane jako kouč podepsaný pod největšími dvěma úspěchy chrudimského fotbalu:...

Náhradní tvář: Výtvarník Nikl ji dal Pernštejnům i žebrákům

16. června 2024  10:49

V hospodářských prostorech pardubického zámku je nově k vidění výstava obrazů Petra Nikla s názvem...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...