Bílá klokanice, maskot Her zimní olympiády dětí a mládeže v Pardubickém kraji.

Bílá klokanice, maskot Her zimní olympiády dětí a mládeže v Pardubickém kraji. | foto: SŠUP Ústí nad Orlicí

„Umprumka“ a vězni dodají bílé klokanice jako maskoty dětské olympiády

  • 0
Hlavní maskot blížících se Her VIII. zimní olympiády dětí a mládeže, Klokanice Bibi Olympia, pochází ze Střední školy uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí (SŠUP). Škola se i dalšími aktivitami výrazně zapojila do osmého ročníku zimní akce, jejíž hostitelem bude ve dnech 28. ledna až 2. února Pardubický kraj.

Právě v jejích ateliérech se zrodila grafická tvář celého podniku. „Umprumka“ je jedinou střední školou svého druhu v kraji a nabídku, aby se na grafickém ztvárnění akce podílela, její pedagogové a žáci přijali. Vznikl tak celý set speciálně určený pro olympiádu.

„Navrhli jsme logo a vizuální styl olympiády, studenti a pedagogové vytvořili návrhy diplomů, medailí a pohárů. Kromě toho bude naše škola, konkrétně ateliér Užité fotografie, spolupracovat na fotodokumentaci jednotlivých soutěží,“ řekl ředitel školy Zdeněk Salinger.

Z dílen, kde se praktickým dovednostem učí žákyně a žáci oboru Design oděvů, pochází také maskot letošní olympiády klokanice Bibi Olympia. „Již se objevila na propagačních akcích, vytvořili jsme také její grafickou podobu pro jednotlivé disciplíny,“ řekl vedoucí uměleckých oborů školy Jaroslav Habrman.

Inspirací pro podobu maskota se stala bílá klokanice v letohradském zámeckém parku - i v tomto městě budou školáci soutěžit.

Kmotr klokanice herec a režisér Jiří Mádl při jejím křtu před půl rokem prozradil, že jméno Bibi mu poradil malý kamarád, který tak říká babičce, druhé jméno Olympia přidal sám. Podle hejtmana Martina Netolického se na výrobě plyšových klokanů podílejí také vězni z pardubické věznice.