Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pardubice chtějí o spalovně jednat veřejně, ministerstvo trvá na online formě

  8:55aktualizováno  9:55
Ministerstvo životního prostředí potvrdilo, že veřejné projednání o obnovení spalovny v Rybitví se uskuteční už v úterý a pouze online. Zástupci pardubické radnice s tím nadále nesouhlasí a už dopředu hlásí, že budou chtít debatu zopakovat na veřejnosti. Stejně jako v roce 2009 v aréně, kam přišlo protestovat zhruba pět tisíc lidí.
Synthesia odstavila zařízení na likvidaci nebezpečných látek před více než...

Synthesia odstavila zařízení na likvidaci nebezpečných látek před více než deseti lety. Společnost AVE CZ koupila areál od chemičky v roce 2006. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Každý, kdo se chce zapojit do procesu možného povolení spuštění spalovny nebezpečných odpadů u Pardubic, by si měl v úterý odpoledne udělat volno.

Pardubickým radním se totiž nepodařilo přesvědčit úředníky ministerstva, aby veřejné projednání vlivu zařízení na jeho okolí odložili na chvíli, kdy půjde dělat za účasti veřejnosti. 

Ministerstvo životního prostředí nemůže porušit zákonné lhůty a odložit veřejné projednání k obnovení spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví na Pardubicku na příznivější epidemickou dobu,“ uvedla pro ČTK mluvčí ministerstva Dominika Pospíšilová.

Jednání se tak uskuteční v úterý 8. února od 15 hodin a kvůli stále vysokému počtu nakažených covidem-19 bude pouze online.

„Požadavek města Pardubice setkat se v multifunkční aréně, kam by mohly přijít tisíce lidí, možný není,“ poslala do krajského města smutnou zprávu Pospíšilová.

Politici totiž velmi stáli o to, aby se debata konala v co největším sále, a měli pro to hned několik dobrých důvodů. Jednak si pamatují, že v roce 2009 přišlo do arény pět tisíc lidí a udělali tam takový virvál, že žádný příčetný úředník nebyl schopen pálení chemikálií na návětrné straně města povolit.

„Na posledním veřejném projednání, které město před lety pro veřejnost uspořádalo v prostorách zimního stadionu, se sešly tisíce lidí, nevole k tomuto záměru je ze strany veřejnosti opravdu velká,“ uvedl náměstek primátora Jan Nadrchal, který moc dobře ví, že tlak rozčílených lidí by proti spalovně mohl fungovat i nyní. 

Ovšem přes obrazovku počítače to bude jiné. „Málokdo z lidí se bude moci skutečně zapojit. To se povede jen hrstce. V aréně křičel jeden přes druhého a byly u toho velké emoce,“ uvedl šéf zastupitelského klubu ODS Petr Klimpl.

Jenže ministerstvo se ohání covidem, a to v době, kdy evidentně vir ztratil svou sílu a mnoho zemí proti covidu vypíná veškerá opatření.

I v České republice se rozvolňování chystá. „Dělá to dojem, že někdo stojí o to, aby se vše stihlo ještě v tomto režimu bez lidí. Všichni si umí spočítat, která varianta je pro firmu AVE CZ výhodnější,“ uvedl bývalý zastupitel Pardubic a vytrvalý bojovník proti spuštění spalovny nebezpečných odpadů Jan Linhart.

Nezabral ani dopis ministryni

Jenže tyto argumenty u úředníků nezabraly, a to ani přesto, že náměstek Nadrchal napsal i dopis ministryni pro životní prostředí Anně Hubáčkové. „Mám obavu, jestli půjde vůbec technicky zvládnout debatu, do které se budou chtít zapojit až tisíce lidí. Jen připomínám, že petici proti obnovení spalovny podepsalo na Pardubicku 50 tisíc lidí,“ napsal mimo jiné Nadrchal.

Nicméně odpověď státu byla striktní a hlavně zamítavá. „Zákon vymezuje, že po ukončení písemného připomínkování se veřejné projednání musí konat do 30 dnů, v tomto případě příští týden. Vzhledem k epidemické situaci v České republice by bylo velmi riskantní a zdraví ohrožující veřejné projednání provádět klasickou formou,“ doplnila mluvčí úřadu Pospíšilová.

Ministerstvo již online veřejná projednání podle ní dělá prostřednictvím služby Webex kvůli koronavirové pandemii od loňského roku. „Máme ověřeno, že funguje dobře. Je technicky zabezpečeno, může se připojit jakýkoliv počet účastníků,“ řekla mluvčí.

Radní města nicméně online setkání označili za nepříjemné překvapení a vyzvali všechny, koho téma zajímá, ať se v úterý připojí. Město si obnovení spalovny nepřeje, stejně jako okolní obce. Navíc politici upozorňují na fakt, že jednání ministerstva je z jejich pohledu poněkud zvláštní. 

„Vůbec nerozumím motivaci, proč ministerstvo chce projednat takto důležitou záležitost tak rychle a ještě navíc pouze online,“ uvedl třeba šéf zastupitelského klubu ANO Jan Hrabal.

„Je to poněkud nestandardní, ta rychlost mne překvapila,“ doplnil ho Petr Klimpl.

S AVE CZ a ministerstvem už bojuje také Čáslav

Podle Hrabala je navíc otázka, zda projednání splní svůj smysl. Podle něj se dá počítat s přetížením webové stránky. „Webex je vhodná platforma pro pořádání seminářů nebo online konferencí, nikoliv pro veřejné projednání s očekávanou několikatisícovou účastí, kde každý může požádat o vystoupení,“ dodal Hrabal s tím, že Pardubice budou požadovat opakování debaty v normálních podmínkách za účasti publika.

Pardubice nejsou přitom prvním městem v regionu, které se kvůli firmě AVE CZ pustilo do kontroverze s ministerstvem životního prostředí. Velký boj Čáslavi v lednu popsala Česká televize. Ve městě, které leží jen pár kilometrů od hranic Pardubického kraje, jde o peníze za ukládání odpadu na obří skládku firmy AVE CZ.

A podle starosty Vlastislava Málka společnost dluží radnici miliardy.

„Uplatnili jsme nárok na zaplacení poplatku a stát během tříleté lhůty nerozhodl, tudíž poplatník nemá povinnost nám to zaplatit,“ upozornil Málek na liknavost ministerstva v pořadu Reportéři ČT.

Podle něj tak nyní hrozí, že stamiliony, které podle zákona měla původně platit soukromá firma, zaplatí stát z daní všech svých obyvatel. Čáslav totiž částku požaduje po státu. „Pokud ministerstvo nevyhoví návrhu čáslavské radnice a návrh zamítne, tak se obrátíme na soud. Město je připraveno podat žalobu na stát,“ uzavřel starosta Čáslavi Málek.

Vedení firmy AVE CZ na reportáž reagovalo odmítavým stanoviskem zaslaným do médií. „Reportáž obsahuje řadu nesprávných, neúplných a zřetelně záměrně zkreslených informací, které mají v divákovi pořadu navodit dojem, že společnost AVE CZ připravila město Čáslav či další obce o finanční prostředky v řádech miliard korun, a to nevybíráním poplatků za ukládání odpadů na jí provozované skládky od původců odpadu,“ uvedla mluvčí firmy Pavla Ivácková.

AVE CZ chce obnovit provoz od roku 2006, kdy objekt spalovny koupila od chemičky Synthesia. Odstavit ho musela kvůli tomu, že už nesplňoval emisní limity. AVE CZ to chce modernizací změnit, opakovaně dopracovaná dokumentaci a znovu žádá o kladné stanovisko vlivu na životní prostředí EIA. V posledním návrhu spalovny nebezpečných odpadů je až 7 500 provozních hodin ročně.

Pardubice v roce 2017 vyjednaly, že spalovnu koupí za 35 milionů korun a tím zamezí jejímu obnovení. Zastupitelé s koupí souhlasili, následně ale neodhlasovali v rozpočtu peníze.

Primátor Martin Charvát se v těchto dnech znovu pokusí jednat o odkupu.

  • Nejčtenější

Stavbu obchvatu blokuje bývalá hvězda extraligy. Ať jednají podle zákonů, říká

14. června 2024

Premium Bývalý pardubický hokejista Stanislav Procházka se pustil do boje s Ředitelstvím silnic a dálnic....

Místo ozdoby ostuda. Zrezlou fontánu Pardubice reklamují, voda z ní nepoteče

15. června 2024

Premium Je to přesně rok, co politici z radnice slavnostně v Pardubicích otevírali nové autobusové nádraží....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Budíček dvakrát za noc. Lidi u pardubického letiště ruší charterové lety

14. června 2024  15:48

Lidé z okolí pardubického letiště si stěžují, že je 119krát za léto v noci vzbudí letadlo. Ačkoliv...

Poslední změny. Železničáři jsou před startem největší rekonstrukce v historii

12. června 2024  11:35

Česká železnice se připravuje na největší investiční akci ve své historii. Správa železnic co...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pardubice dostanou náhradu za most Kapitána Bartoše, má být hotový do roka

13. června 2024  11:40

Pokud půjde vše dobře, Pardubice budou mít do roka provizorní most přes Labe. Postaví ho vedle...

Od přátel a příbuzných vylákal skoro 52 milionů, za podvod dostal pět let

17. června 2024  16:23

Krajský soud poslal dnes na pět let do vězení za podvod čtyřiašedesátiletého Zdeňka Starého, který...

Povodí Labe na druhý pokus zahájilo stavbu poldru, uleví se obcím na Novohradce

17. června 2024  15:12

Do Kutřína na Chrudimsku se po třech letech vrátily stavební stroje. Polská firma Budimex zde...

Zemina ve výkopu zavalila dělníka, přes snahu záchranářů nepřežil

17. června 2024  12:53

Dělníka pracujícího na stavbě kanalizace v Dolní Moravě zavalila dnes dopoledne ve výkopu zemina. I...

Eskalátory vedoucí na novou lávku věčně vypínají vtipálci, SŽ řeší i další vady

17. června 2024  11:07

Nedávno otevřená lávka přes železniční koridor v Pardubicích má vady a Správa železnic ji bude...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...