Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žádné peklo v aréně, o spalovně se bude mluvit v úterý a jen na internetu

  13:49
Šok a zděšení zavládlo na pardubickém magistrátu. Ministerstvo životního prostředí totiž chce veřejné projednání vlivu spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví na své okolí uskutečnit už příští týden. A ne v aréně za přihlížení bouřlivého a naštvaného publika, ale jen na internetu.
Synthesia odstavila zařízení na likvidaci nebezpečných látek před více než...

Synthesia odstavila zařízení na likvidaci nebezpečných látek před více než deseti lety. Společnost AVE CZ koupila areál od chemičky v roce 2006. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Ještě minulý týden byl primátor Pardubic Martin Charvát i jeho náměstek Jan Nadrchal, co se týče obnovy spalovny v Rybitví, v relativním klidu. Oba politici z hnutí ANO chtěli znovu zkusit přemluvit vedení firmy AVE CZ, aby jim roky odstavené zařízení prodalo. 

A u toho se chystali na veřejné projednání projektu před plnou enteria arenou. „Máme za to, že by se projednání mohlo konat někdy na jaře,“ uvedl náměstek Nadrchal.

Jenže úterní zpráva z ministerstva životního prostředí vše postavila na hlavu. Státní úředníci do Pardubic vzkázali, že se projednávat bude už příští úterý od 15 hodin a jen přes internetový přenos. 

„K přenosu se následně můžete připojit přímo ve webovém prohlížeči. V některých prohlížečích se po otevření odkazu stáhne Webex aplikace – v takovém případě se k přenosu můžete připojit po nainstalování aplikace nebo můžete pokračovat ve sledování nadále v prohlížeči,“ stojí v dokumentu úřadu, pod kterým je podepsán Evžen Doležal, ředitel odboru posuzování vlivů na životní prostředí na ministerstvu. 

„V případě žádného nebo nedostatečného síťového připojení se lze k přenosu připojit také telefonicky,“ doplnil s tím, že se bude možné připojovat v úterý 8. února od 14 hodin.

Už z výše uvedeného je patrné, že podobný styl vedení debaty nenabídne takové emoce, jaké panovaly v aréně v prosinci 2009. Tehdy do haly přišlo zhruba pět tisíc lidí a dali všem jasně najevo, že nechtějí, aby se jim na návětrné straně města pálil nebezpečný odpad.

„Na posledním veřejném projednání, které město před lety pro veřejnost uspořádalo v prostorách zimního stadionu, se sešly tisíce lidí, nevole k tomuto záměru je ze strany veřejnosti opravdu velká. Trochu nás nyní zaráží, že další plánované jednání je zamýšleno formou online přenosu, s nímž nesouhlasíme, a budeme se proto snažit úterní projednání odložit a zajistit jeho prezenční formu, ideálně opět v aréně. Chtěl bych také vyzvat nejen naše občany, aby se veřejného projednání aktivně zúčastnili a spolu s námi se postavili proti obnovení provozu spalovny,“ řekl náměstek primátora zodpovědný za oblast životního prostředí Jan Nadrchal.

Postup ministerstva všechny na radnici hodně naštval

Zarážející je podle něj i přístup ministerstva k celé problematice. 

„Návrh na EIA byl zveřejněn od 14. prosince, veřejnost i samosprávy měly čas na vyjádření 30 dní, tedy do 13. ledna. Do této lhůty se započítávaly i vánoční svátky,“ dodal Nadrchal s tím, že nyní ministerstvo svolává veřejné projednání pouze online formou, a to hned na příští týden. 

„Dělá to dojem, že to chce někdo rychle popostrčit vpřed. Mám za to, že už v definici veřejného projednání je dáno to, že to bude skutečně veřejné. Podle mého názoru je postup úřadu mimo zákony a obvyklou praxi,“ přisadil si bývalý zastupitel Pardubic a dlouholetý odpůrce obnovy spalovny v Rybitví Jan Linhart.

Nicméně je zjevné, že postup ministerstva může notně zkomplikovat plán primátora Charváta na odkup zařízení od firmy miliardáře Daniela Křetínského. Cena totiž může logicky růst, tím jak se společnost blíží k možnému povolení přestavby. 

„Nevzdáváme se a dál hledáme řešení. Příští týden máme setkání se zástupci firmy AVE CZ, kde chceme znovu otevřít možnost odkupu spalovny. Nechceme, aby životní prostředí v našem městě bylo takovýmto způsobem zatěžováno. Využijeme všech dostupných prostředků, abychom tomu zabránili,“ uvedl primátor Pardubic Charvát.

Nicméně pokud se nic v následujících dnech nezmění, platí, že veřejné online projednání je naplánováno prostřednictvím internetu na úterý 8. února od 15 hodin. 

„Podmínkou pro sledování vysílání je vyplnění jména, příjmení a e-mailové adresy. Pozvánku k projednání veřejnost nalezne v Informačním systému EIA (www.mzp.cz/eia) pod kódem záměru MZP493, odkud je možné uvedený odkaz také zkopírovat,“ uvedla tisková mluvčí pardubické radnice Iveta Koubková.

Nicméně ještě to nemusí být definitivní. V roce 2009 se první projednání mělo konat v klubu ABC Na Olšinkách, ale ten naprosto kapacitně nevyhovoval. Úředníci po zmatku a tlačenici museli projednání ukončit a přesunout na pozdější termín do arény. 

„Uděláme vše pro to, aby projednání bylo opět v aréně, a ne jen na síti,“ uvedl šéf zastupitelského klubu ANO Jan Hrabal.

Firma AVE CZ koupila spalovnu od společnosti Synthesia v roce 2005. Už tehdy byla spalovna poměrně dlouho mimo provoz. Od začátku má plán, že by ji chtěla obnovit s tím, že by se v ní pálilo 20 tisíc tun nebezpečného odpadu ročně. 

Odpůrci pak připomínají, že Pardubice mají už nyní na české poměry nízkou kvalitu vzduchu a také nadprůměrný výskyt zhoubných onemocnění. Spalovna by pak oba trendy podle nich umocnila.

  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

Za vraždu a uvaření mrtvoly nelze žádat doživotí, může za to slovíčko v posudku

17. dubna 2024  16:47

Jaký význam může mít jedno slovo ve znaleckém posudku, ukazuje další vývoj v případu bestiální...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysoká pokuta za nařčení Antoše. APK hlásí: Zadina znevážil jméno extraligy

23. dubna 2024  15:43,  aktualizováno  16:27

Po výhře 6:2 ve čtvrtém utkání finále hokejové extraligy si postěžoval, že názory experta České...

Kouzlo pátého duelu. Sérii neukončuje, podle čísel rozhoduje. Vzepře se Třinec?

25. dubna 2024

Premium Ač se ve středečním finále ještě nerozhodlo o šampionovi, Pardubice jsou statisticky velkým...

Sedlák velebil fantoma v brance: Wilda pomůže, když potřebujeme. Zachránil nás

24. dubna 2024  21:41

Hokejisté Pardubic jsou krok od extraligového titulu. Na domácím ledě zvládli pátý finálový duel,...

Sladká pomsta. Ústí svléklo Pardubice do naha a podruhé slaví semifinále

24. dubna 2024  21:11

Natřískaná hala burácela a slavila, domácí hrdinové si pořizovali tradiční, tentokrát hodně...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...