Již ukotvené a nainstalované sochy z minulých ročníků. | foto: Radek Latislav

Po pádu sochy, která zabila dítě, Svitavy zrušily letošní setkání řezbářů

  • 7
Jubilejní desátý ročník setkání řezbářů se letos ve Svitavách neuskuteční. Muzeum a město akci zrušily kvůli loňské smrti chlapce, na nějž spadla nezajištěná dřevěná socha. Policie nedávno obvinila šéfku pořádající Městské galerie ve Svitavách i městskou firmu, která měla ukotvení soch na starosti.

Vedení muzea spolu s městem rozhodlo o zrušení letošního ročníku akce kvůli pokračujícímu policejnímu vyšetřování.

„Vzhledem k tragické události, která se loni stala na svitavském stadionu, letošní ročník Memoriálu Aloise Petruse organizovat nebudeme. Událost je stále v šetření policie. Rozhodli jsme se tak i vzhledem k rodině dítěte. S řezbářským memoriálem budeme pokračovat, až se celá událost uzavře,“ sdělila ředitelka muzea Blanka Čuhelová.

Kalendář akcí Svitav s 10. ročníkem sympozia poslední prázdninový víkend počítal. Na rozdíl od předešlých let se akce měla přesunout do muzejní zahrady.

„Letáček s programem akcí na celý rok jsme dělali hodně v předstihu na konci loňského roku,“ řekl vedoucí Městského informačního centra Petr Šmerda.

Nešťastná událost se na svitavském stadionu stala loni na začátku září, kdy nezajištěná dřevěná socha po pádu usmrtila nezletilé dítě.

Policie v červenci obvinila ředitelku muzea a také firmu, která zajišťuje městské služby.

Za trestný čin usmrcení z nedbalosti hrozí dvaašedesátileté ředitelce až šest let vězení. Sochy totiž zřejmě nebyly řádně zajištěné.