Do Holetína, místní části Dolní Holetín, vyjíždělo k požáru roubenky na Velký pátek 10. dubna 2020 v 13:58 hodin šest jednotek hasičů. | foto: HZS Pardubického kraje

Muž zatopil v udírně a odešel. Oheň zapálil jeho 130 let starou roubenku

  • 16
V pátek odpoledne vyjížděli hasiči k požáru 130 let staré roubenky do Holetína na Chrudimsku. Ta nejspíš chytla od nedaleko stojící udírny, ve které její majitel zapálil oheň. Historický objekt je po požáru neobyvatelný.

„Muž měl v udírně zatopit a odejít, po asi deseti minutách se měl vrátit zpět k udírně a to už na něj volal soused, že mu hoří roh objektu. Ovšem plameny se velmi rychle šířily,“ sdělila tisková mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Při příjezdu první jednotky na místo, byla již roubenka z roku 1890 v plamenech. „Požár se podařilo hasičům dostat pod kontrolu v 14:20 hodin. Plameny způsobily opravdu zkázu. Uvnitř objektu se propadly stropy a objekt je zcela neobyvatelný,“ řekla Horáková.

Hasiči z automobilového žebříku museli odřezat krovy a s technikem z pohotovostní služby rozvodných elektrických závodů zajistili poškozené dráty vysokého napětí.

Obrovským sálavým teplem bylo poškozeno hned několik objektů v samém sousedství, které se hasiči snažili v průběhu likvidace požáru ochlazovat a zamezit rozšíření požáru. Přesto došlo sálavým teplem k poškození štítu z plastu na sousedním rodinném domě. Zde byla škoda předběžně vyčíslena na 25 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 3 miliony korun. „Dalším poškozeným je třetí soused, kterému velký žár zcela poškodil polykarbonátový skleník. Tady je škoda vyčíslena na 10 tisíc korun,“ řekla Horáková

Oheň poškodil i další objekty

Požár roubenky z 19. století se podařilo hasičům zcela zlikvidovat po půl šesté hodině večerní.

„Škoda na roubence byla předběžně vyčíslena na dva miliony korun, 200 tisíc korun na jejím vybavení. Uchránit se podařilo část objektu v hodnotě 400 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru bude s největší pravděpodobností nedbalost majitele,“ řekl vyšetřovatel příčin vzniku požáru z HZS územního odboru Chrudim Martin Vojta. 

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz