Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maminky už nemusí za nedonošenými dětmi jen na návštěvu. Jsou součástí týmu

  9:58
Dřív chodily maminky za svými nedonošenými dětmi do nemocnice jako návštěva za nemocným. Posadily se, položily na něj v inkubátoru ruku a po čase odešly domů. Veškerou péči měli na starosti zdravotníci z novorozeneckého oddělení. V pardubické nemocnici na to jdou ale po zkušenosti z Finska jinak. Zapojili rodiče do péče o nedonošené dítě, a dokonce je nechají, aby se o ně starali.

Veškerá péče už není na zdravotnících, v týmu už jsou i rodiče. | foto: Josef Vostárek, ČTK

„Teď, i když má maminka strach, protože miminko má sobě hadičky a je napojené na přístroje, tak ji podporujeme v tom, aby si ho vzala do náručí, klokánkovala ho,“ popisuje změnu mentorka česko-finského projektu Jana Horáková, která byla jednou z těch, jež ve finské nemocnici pozorovaly, jak tamní sestry svěřují péči o nedonošené děti jejich rodičům.

Viděla, jak jsou nedonošené děti po kontaktu s rodičem klidnější a rodiče spokojenější. A tehdy bylo na malém vzorku oddělení, aby přesvědčil ostatní, že se k nedonošeným dětem a jejich rodičům bude přistupovat jinak. Vzorek na oddělení byl malý. Tři procenta se nadchla a považovala vtažení rodičů do péče o jejich dítě za revoluci, kterou je potřeba vybojovat a přesvědčit k ní ostatní.

Změnili postupy

„Pro mě jako pro intermediální sestru bylo těžké přijmout, že nebudu mít nedonošené dítě na očích. Že bude u své maminky a já jí budu dopomáhat s péčí. Trošku jsme bojovaly u sester se zažitými postupy. Ze začátku bylo těžké přiklonit je na naši stranu. Pak ale přišly první vlaštovky a já jsem začala poslouchat, co se jim ve spolupráci s rodiči podařilo,“ říká Horáková.

Oddělení muselo změnit postupy, které mají při práci s novorozenci s nízkou porodní váhou zažité. Zcela změnili kulturu na pracovišti.

„Nebylo jednoduché tím projít, každý z nás si musel sáhnout hluboko do nitra. Změnit věci, na které jsme roky byli zvyklí. Projekt však už přináší pozitivní odezvy, vidíme to na dětech. Pediatrie i neonatologie jsou výjimkou v celé medicíně. Léčíme nemocné děti a novorozence, ale součástí našich postupů je vždycky rodič. Náš projekt vtahuje rodiče do centra dění, činí z něj rozhodovatele v péči a umožňuje jim být s dítětem 24 hodin denně. To bylo před deseti patnácti lety zcela nemyslitelné,“ řekl primář dětského a novorozeneckého oddělení Marian Šenkeřík.

Změnit dlouhé roky zažité postupy u personálu nebylo lehké. „Všichni jdou do zdravotnictví s tím, že chtějí pomáhat podle nejlepšího vědomí a svědomí. Když pak přijde někdo, že se to dá dělat jinak a lépe, tak máme výčitky, že jsme to do té doby dělali špatně. To tak není. Ale posouvá se vývoj, společnost, očekávání pacientů od nás. My se musíme v mentalitě posunout. Jestli má někdo vizi a vidí dopředu, tak musí ostatní strhnout,“ řekl Šenkeřík a vzpomněl, jak to bylo před dvaceti lety.

„Rodiče byli takřka exkomunikováni z jednotek novorozenecké péče. Všichni se obávali infekcí, k nimž jsou novorozenci náchylní. Jakýkoli pohyb osob, které neposkytovaly péči, byl doslova nežádoucí. Proto i čas rodičů s dítětem byl omezený. Ještě před třiceti lety nesměli rodiče své dítě v inkubátoru pohladit. Dnes jsme ve fázi, kdy rodiče miminko z inkubátoru vyndávají a berou si ho k sobě na tělo, a to i poměrně velmi nezralé děti. Takže vývoj je z tohoto pohledu revoluční,“ řekl Šenkeřík, který za spoluprací s mentorkami z univerzitní nemocnice ve finském Turku stojí.

Proškolování personálu trvalo osmnáct měsíců. Mimo severské země je pardubická nemocnice teprve první evropskou, která nechala své zdravotníky školit.

Rodiče se učí

„Část kompetencí jsme schopni přenést na rodiče. Musíme být schopní zaučit je a poznat, že chápou, jak se o dítě mají starat a přijmout zodpovědnost za to, že přenášíme část péče o malého pacienta na jeho nejbližší. Toto převzetí je cílem programu,“ řekl Šenkeřík.

Pro mentorku Evu Hlaváčkovou bylo školení zdravotníků na novorozeneckém oddělení výzvou. I ona ve Finsku sledovala, jak rodiče neonatologům pomáhají. „Před více než čtyřiceti lety jsem začínala na novorozeneckém oddělení jako dětská sestra. Tímto projektem jsem měla možnost pomoci změnit přístup k rodičům, tedy respekt k nim a jejich hodnotám, upozadění sama sebe jako odborníka. Tady bereme rodiče jako partnera a pomáháme mu. Je třeba uznat ho jako odborníka, možná někdy většího než zdravotníci, protože on dítě zná mnoho měsíců, a důvěřovat mu,“ řekla Hlaváčková.

Nejhorší bylo podle ní najít motivaci, aby všichni viděli smysl v tom, že přístup začne být jiný. „Dříve probíhala péče ve stylu teď děťátku uděláme tohle, tohle a tohle, nakrmíme ho, pak si ho položíte na bříško. Teď se to odehrává v duchu: Co myslíte, jak to uděláme, jak vypadá vaše děťátko? Zvládne krmení kojením, nebo mu dáme raději sondu? Jde o společně rozhodnutí matky a zdravotníka,“ říká Hlaváčková. Oddělení, kde se na péči o nedonošené děti podílejí rodiče, má třináct lůžek, dva pokoje jsou pro matku s dítětem, z toho jeden pokoj je připraven pro nezralé děti v relativně nestabilním stavu.

Nedonošených nebo jinak zdravotně znevýhodněných novorozenců, kteří využijí společnou péči matky a zdravotníků v pardubické nemocnici, je ročně okolo tří stovek.

  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysoká pokuta za nařčení Antoše. APK hlásí: Zadina znevážil jméno extraligy

23. dubna 2024  15:43,  aktualizováno  16:27

Po výhře 6:2 ve čtvrtém utkání finále hokejové extraligy si postěžoval, že názory experta České...

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbené občerstvení se dostalo i do Hejlíkovy Gastromapy. Letos už neotevře

24. dubna 2024  16:09

Zpomal, projíždíš hospodou. Ta cedule se vryla hluboko do paměti snad každému cyklistovi, který...

Na Pardubicku narazil řidič do patníku, značky i stromu. Nehodu nepřežil

28. dubna 2024  10:13

V noci na neděli zahynul u Sezemic na Pardubicku pětatřicetiletý řidič. Havaroval se svým vozem BMW...

Pardubice zvednou firmám daň z nemovitosti, peníze půjdou na opravu silnic

28. dubna 2024  9:14

Od příštího roku majitele velkých továren nebo hypermarketů v Pardubicích čeká citelné zvýšení daně...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Kaut: Nechali jsme se vyprovokovat, to Třinec asi chtěl. Teď přijde svátek

27. dubna 2024  12:25

Třinci vstřelil už čtyři góly a k nim přidal tři asistence. Martinu Kautovi se ve finále extraligy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...