Drůbež budou likvidovat hasiči, armáda zatím povolána nebude.

Drůbež budou likvidovat hasiči, armáda zatím povolána nebude. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Druhý chov blízko ohniska ptačí chřipky zatím přežije, nákaza tam není

  • 0
Firma Moras nemusí vybít další svůj chov drůbeže v Moravanech na Pardubicku, který leží blízko ohniska nákazy ptačí chřipkou. V halách, kde je asi 120 tisíc kusů drůbeže, se na rozdíl od chovu v sousedních Slepoticích choroba nevyskytuje, ukázaly testy.

Poté, co se v pondělí potvrdila nákaza v chovu krůt v halách ve Slepoticích, stanovila Státní veterinární správa tříkilometrové ochranné pásmo, ve kterém platí zvýšený dohled.

Právě do něj spadá i moravanská farma stejné firmy, která musí v ohnisku nákazy utratit sedm tisíc krůt a 130 tisíc brojlerových kuřat, odhadem 400 tun drůbeže.

Odebrané vzorky z Moravan ale neprokázaly, že by se choroba dostala i tam. Proto zatím není potřeba přistoupit k vybíjení, chov budou odborníci dál sledovat. 

Vybíjení drůbeže ve Slepoticích začalo v pondělí večer a potrvá zřejmě do pátku. Na místě pracují desítky profesionálních a dobrovolných hasičů, kteří mají dvanáctihodinové směny.

Při vynášení uhynulé drůbeže se střídají po půl hodinách. Kapacitě a naplněnosti kafilérií přizpůsobují rychlost likvidace. 

„Do pátku bychom chtěli mít celou akci ukončenou, chovy vyskladněné a haly dezinfikované a pak může běžet 21 dní karanténní lhůta,“ řekl ředitel krajských hasičů Aleš Černohorský. 

Policie uzavřela příjezdovou cestu k farmě ve Slepoticích, což je od obecního úřadu ke křižovatce na Turov. Jezdí tam těžká technika. Areál podniku je oplocený a hlídají ho policisté. „Aby do areálu nevnikly neoprávněné osoby,“ řekla krajská policejní mluvčí Markéta Janovská. 

Na místě jsou dekontaminační zóny, hasiči nosí ochranné obleky. Drůbež se usmrcuje pomocí oxidu uhličitého. V pondělí večer jednu halu utěsnili a plyn do ní vpustili. 

„Plyn foukal do haly celou noc, postupně se zvyšuje koncentrace, aby zvířata nejprve usnula a potom se už neprobudila,“ řekla mluvčí hasičů Vendula Horáková. 

Ztráty, které společnosti Moras vznikly, pokryje dotace z ministerstva zemědělství a také pojištění. Kromě přímých škod na opeřencích, kteří už měli putovat na jatka a k zákazníkům, budou ztráty také z provozu. Očekává se měsíční odstávka podniku kvůli dezinfekci a již zmíněné karanténě.

Starostové sepíší majitele drůbeže i okrasného ptactva

Starostové dvou dotčených obcí, tedy Slepotic a Moravan, dostali od veterinářů za úkol sepsat všechny chovatele drůbeže i okrasného ptactva.

„Ve tříkilometrovém pásmu dojde k soupisu i drobných chovatelů. Tito lidé se nemusejí obávat žádné likvidace svých zvířat, jen je potřeba mít přesné informace, chovatelé musí sledovat své doma chované ptactvo a drůbež,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Jak se virus ptačí chřipky do areálu dostal, není zatím jasné. 

„Šíří se trusem nebo i krmivem. Na tento typ ptačí chřipky divoké ptactvo neumírá. Může se tedy stát, že nakažení tvorové jsou ještě v okolí a mohli by přenést virus na malochov,“ řekl Netolický.

,