ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Chlapci se nelíbilo na táboře, po obědě zmizel a spustil pátrání

  • 54
Krušné chvilky připravil v minulých dnech vedoucím letního tábora na Orlickoústecku i svým rodičům desetiletý chlapec. Po obědě se sebral a z tábora jen tak nalehko vyrazil směrem k domovu.

„Jeho odchod vedoucí tábora zaznamenal ihned po poledním klidu v okamžiku, kdy měl pokračovat táborový program. Dospělí i další táborníci bleskově proběhli okolí, nenašli ho. Na nic nečekali a okamžitě zavolali policisty,“ řekla policejní mluvčí Eva Maturová.

Na místo vyjely hlídky ze širokého okolí, připraveni byli i psovodi. Desetiletého chlapce po pár minutách potkali policisté na cyklostezce. Chlapec by se zřejmě neztratil - pochodoval správným směrem k domovu.

Co způsobil, si uvědomil, když viděl policisty. Ti promluvili nejen s ním, ale i s rodiči a vedením tábora. 

„Všichni se shodli na tom, že když tam být nechce, nikdo ho nutit nebude,“ řekla Maturová. Ale vyřešit to musí jinak.

Tábor za trest

Policisté proto apelují na rodiče, aby s dětmi účast na táboře probrali.

„Jsou-li nešťastné z kolektivu, programu, prostředí…, musí o tom říct a netutlat v sobě smíšené pocity smutku a beznaděje,“ řekla Maturová. Dodala, že zvednout se a nepozorovaně v polední pauze odejít je to nejhorší, co mohou udělat. 

Vedoucí tábora u Lanškrouna přitom na chlapci nezpozorovali žádné výkyvy nálad, proto neměli tušení o tom, že by měl v úmyslu utéct. Chlapec odešel „nalehko“, všechny osobní věci nechal v táboře.

„Jsou děti, které se na táborovou partu těší, ale známe i případy dětí, které jely na tábor ‚za trest‘ s pocitem, že se jich rodiče chtěli na pár dnů zbavit. Právě takové dítě může nevšední situaci vyřešit nečekaně po svém. Základem je správná komunikace jak s rodiči před odjezdem, tak i s oddílovým vedoucím,“ uzavřela Maturová.