Majitel kempu v Borové u Poličky Stanislav Svoboda věří, že letní měsíce budou...

Majitel kempu v Borové u Poličky Stanislav Svoboda věří, že letní měsíce budou pro kempy vydařené. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Kempy v Pardubickém kraji budou své ztráty dohánět až o prázdninách

  • 0
Zavřené hranice a omezená možnost cestování nahrávají letos provozovatelům kempů. K prázdninám vzhlížejí jejich majitelé s velkým očekáváním, zrušené školní výlety a školy v přírodě je totiž připravily o první platby, které jim nyní chybějí.

Bývala to běžná dovolená statisíců rodin. Do auta vmáčknout přepravky potravin, stan, spacáky, míč, soupravu na badminton a vyrazit do kempů. Jejich boom již minimálně tři roky trvá, letos ale víc než kdy jindy budou velká jezera a lesy v obležení dovolenkářů.

Majitelé kempů už na tyto rodiny netrpělivě čekají. Koronavirus zastavil na konci školního roku oblíbené školy v přírodě či několikadenní školní výlety, k nimž učitelé využívali právě poloprázdné kempy. Teď o všechny tyto předsezonní výdělky přišli.

„Sebralo nám to lidi. V květnu a červnu nám sem najížděli Němci a Holanďani, ubytovávali jsme školy v přírodě. O to všechno jsme přišli, o prázdninách se úplně nezahojíme, ale aspoň něco,“ říká provozní kempu Buňkov v Břehách u Přelouče Lucie Jelínková.

Její kolegové jsou optimističtější, přestože začátek sezony nebude takový, jaký si představovali. V Borové u Poličky doufají, že by se kemp s kapacitou 150 lůžek mohl místo začátku sezony naplnit odřeknutými školními pobyty v září.

„Měly k nám přijet školní výlety zhruba s 2 500 dětmi. Je to výpadek, který bude znát, ale ne tak, že by to pro nás bylo likvidační, musíme čerpat z rezerv. Navíc některé školy se nás už ptají, zda by školní pobyty mohly přesunout na září. Zásadní je pro nás každopádně léto,“ říká Stanislav Stodola, pro kterého by další přiškrcení pravidel bylo fatální. Celá jeho rodina je na podnikání v oblasti cestovního ruchu a stravování závislá.

Před koronavirem rekordní počet objednávek

Paradoxně letošní začátek roku byl přitom pro kemp s 25metrovým vyhřívaným bazénem a vlastním motorestem co do počtu objednávek rekordní.

„Na to, že je teprve duben, máme na léto obsazenou polovinu kempu. Než vznikl problém s koronavirem, měli jsme na letošní sezonu vůbec nejvíc objednávek za celou dobu podnikání. Loňská čísla objednávek byla v tuto dobu stejná, ale neměli jsme měsíční výpadek jako teď v březnu,“ popisuje Stanislav Stodola, jemuž se začali další zájemci o dovolenou hlásit minulý týden, jakmile vláda ohlásila harmonogram rozvolňování pravidel.

„Do druhého dne se mi do systému nasypalo asi deset objednávek,“ dodává k zájmu o kemp, který mívá přes léto obsazenost téměř na 100 procentech.

Na okraji Žďárských vrchů podnikatel sází na českou klientelu, která vyhledává klidný odpočinek se slušným zázemím.

„Právě stavíme úplně novou zděnou chatu pro šest lidí s nadstandardním vybavením včetně sociálního zařízení. Chtěli bychom ji dostavět na sezonu v příštím roce. Jednu jsme začali nabízet loni a už teď je skoro na celé prázdniny zarezervovaná. Další máme v plánu stavět příští rok,“ říká Stodola k dvoumilionové investici, kterou se přizpůsobuje současným nárokům návštěvníků a trendům v kempování.

Rybáři nepomohli, festival nemá jistotu

Na Sečské přehradě by už v těchto dnech vítali za normálních okolností první kempaře z řad rybářů. I přes nejistotu se na letní sezonu připravují. Dokončili tu například modernizaci sociálního zařízení. 

„Samozřejmě nikdo neví, co se bude dít. Může se stát, že nás otevřou, ale budou trvat některá vládní omezení, třeba jako v restauracích – žádné shlukování, rozestupy a podobně. Jsme ale připraveni i na opačnou alternativu, tedy na obrovský zájem, pokud hranice zůstanou zavřené, ale omezení v Česku opadnou,“ říká starosta Seče Marcel Vojtěch.

V to doufají i organizátoři festivalu Přehrady fest, který by se měl s Annou K., Davidem Kollerem, Tomášem Klusem a mnoha dalšími konat na plážích vodní nádrže 7. a 8. srpna. Akce plánované na Seči v květnu a červnu se snaží jejich pořadatelé posunout víc do pozdního léta. Jde například o autosrazy vozů Honda nebo Seat.

Dovolená na Šlechtově palouku s otazníkem

Problém naplnit kapacity nebudou mít ani v autokempu Šlechtův palouk na břehu vodní nádrže Pastviny v podhůří Orlických hor. Plně zarezervované chatky do konce prázdnin tady každoročně hlásí ještě před začátkem letní sezony.

Letos však nad dovolenou u Pastvinské přehrady visí otazník. Předběžné objednávky v kempu sice přijímají, zálohy od lidí však nevybírají.

Starosta obce Pastviny, která autokemp provozuje, se domnívá, že rozvolňování pravidel nebude v takovém tempu, aby zde mohli v létě najet do standardního režimu.

„Všichni v kempu používají společné sociální zařízení. Umývárny, toalety, společnou kuchyň může v dobré sezoně používat 250 až 300 lidí. Když je dobré počasí nebo prodloužený víkend, může být v kempu až 400 lidí. Pokud budou zavedena zvýšená hygienická opatření v podobě omezeného počtu návštěvníků včetně povinnosti nošení roušek, dezinfekce zázemí v určitých intervalech a podobně, bude pro nás nadlidský úkol vše uhlídat, nemluvě o nákladech, jaké to ponese,“ říká starosta obce Pastviny Ladislav Škůrek.

Může tak nakonec dojít k tomu, že 17 chatek s kapacitou 85 lůžek a travnatá plocha pro asi 120 stanů a 30 karavanů nemusí letos dovolenkářům sloužit, pokud náklady na provozování kempu budou pro obec s 369 obyvateli příliš vysoké.

„Bylo by to nepříjemné. Chápu, že lidé potřebují relax, ale kdybychom měli otevřít i za cenu ztížených podmínek a se zvýšenými náklady kemp provozovat, tak prodělek zaplatí naši občané, protože ztráty bychom museli sanovat ze společné kasy. A my se musíme chovat s péčí řádného hospodáře,“ nastiňuje starosta Ladislav Škůrek horší variantu letošního léta v autokempu Šlechtův palouk. Ten obci generuje po odečtení nákladů roční zisk okolo 300 až 400 tisíc korun.

Konopáč: Požádáme o výjimku

Autokempink Konopáč nedaleko Heřmanova Městce.

Zpočátku to pro majitele kempů vůbec nevypadalo dobře. Kvůli zavřeným školám přišli o zisky ze škol v přírodě či různých výletů, kterých je v závěru školního roku více než dost. Navíc chtěla vláda při rozvolňování kempy zpočátku zařadit mezi pořadatele velkých akcí, což by znamenalo sešup do posledně otvírané skupiny zakázaných opatření. A to by bylo pro kempy likvidační.

„Naštěstí jsme to stihli s ministerstvy projednat. Ohradili jsme se proti zařazení, protože spadáme mezi ubytovatele. Na to máme certifikát. Otevřeme tedy v červnu,“ říká provozovatel kempu Konopáč Bohumil Starý.

Myšlenky otevřít dřív jste však ještě nevzdal.
Po dohodě s ostatními provozovateli kempů jsme se rozhodli požádat o dřívější otevření pro ty, kteří chtějí vyjet ven do kempu. I za cenu, že bychom snížili počet ubytovaných. Žádost je poslaná na ministerstvo průmyslu a obchodu, uvidíme, zda nám udělí výjimku.

Předpokládám, že zejména karavanistům byste udělal radost...
Ti jsou v podstatě soběstační. Už si s sebou vozí i elektřinu. Největším problémem je samozřejmě hygiena. Společný záchod, kuchyňku a umývárnu – to bychom vůbec nepouštěli do provozu, protože to mají svoje. Stalo by se z nás do června organizované parkoviště.

Jakou sezonu čekáte?
Je to dvojsečné. Lidi si řeknou, vy na tom vyděláte, protože lidi nebudou moci vyjet za hranice. Příliv určitě bude. Otázka je, co bude s chatkami. Touhle dobou byly vyprodané. Letos lidi vyčkávají. Nával přijde koncem května, o tři měsíce déle, než to bývá normálně. Hlavně aby bylo počasí.

Možná se najdou rodiny, které pojedou na dovolenou dříve. Škola se ponese do konce roku v duchu dobrovolnosti, takže možná ti, kteří šetřili na dovolenou v Chorvatsku, přijedou s předstihem do kempu.
To by mohlo být. Na to jsme nikdy nebyli zvyklí. Nefungovalo to. Uvidíme, zda toho rodiny využijí, v červnu už je hezky.

Všechno se letos posouvá k podzimu. Poptávají lidé podzimní termíny?
Všichni mí kamarádi provozovatelé s tím počítají. Pokud bude září trochu slušné, věřím tomu, že lidé přijedou.

,