Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Když budou lékaři, vedení nemocnic s iktovým centrem v Litomyšli počítá

  • 2
Vedení Nemocnice Pardubického kraje před časem oznámilo, že kvůli nedostatku neurologů zvažuje přesun iktového centra z litomyšlské nemocnice do Ústí nad Orlicí a jedná o něm i s ministerstvem zdravotnictví. Jenže zástupci společnosti pro MF DNES uvedli, že to je ve skutečnosti jen záložní plán. Hlavním cílem je sehnat chybějící lékaře.

„Přesun iktového centra do Ústí nad Orlicí nám nevyhovuje, nepřejeme si jej. V orlickoústecké nemocnici pro iktové centrum není zatím zázemí,“ uvedl náměstek generálního ředitele Nemocnice Pardubického kraje Vladimír Ninger.

Na specializovaném pracovišti v Litomyšli lékaři zachraňují život nemocným po cévních mozkových příhodách z východní části kraje. Při zákroku se hraje o čas a lékaři musí například zajistit do hodiny od přijetí pacienta takzvané ředění krve.

Vedení krajských nemocnic na začátku roku přiznalo, že kvůli odchodu neurologů má litomyšlské specializované pracoviště problémy. Neobejde se bez výpomoci lékařů ze sousední orlickoústecké nemocnice.

Podle dostupných informací jsou problémem složité vztahy na pracovišti. Zmiňoval je i bývalý dlouholetý primář neurologie Marián Kuchar, který z nemocnice odešel před rokem. Kritizoval ovšem management nemocnic za to, že se o situaci na pracovišti nezajímal.

Vedení krajské firmy to popírá. „Naší prioritou je zachovat provoz iktového centra v litomyšlské nemocnici,“ uvedl Ninger.

Podle politiky chystané strategie se však má litomyšlská nemocnice do pěti let soustředit především na plánované výkony. V orlickoústecké nemocnici má do té doby vzniknout stavba urgentního příjmu, kterou chce kraj postavit za stamiliony korun.

„Pokud litomyšlská nemocnice personálně zajistí provoz iktového centra, tak tam bude fungovat minimálně do doby, než bude vybudován urgentní příjem v Ústí nad Orlicí,“ uvedl generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.