Dálnice D35 bude končit v polích u Ostrova. Na navazující úsek do Vysokého Mýta si řidiči budou muset počkat několik let.

Dálnice D35 bude končit v polích u Ostrova. Na navazující úsek do Vysokého Mýta si řidiči budou muset počkat několik let. | foto: Ředitelství silnic a dálnic

Stavba dalších dvou úseků dálnice D35 má zpoždění, příští rok nezačne

  • 9
Jen dva místo původně avizovaných čtyř úseků dálnice D35 plánuje Ředitelství silnic a dálnic začít stavět v příštím roce. Zahájení až na rok 2024 posunulo podle informací generálního ředitele ŘSD Radka Mátla u úseku mezi Džbánovem a Litomyšlí i u navazujícího úseku od právě dokončované dálnice v Ostrově k Vysokému Mýtu.

Na tomto úseku se samostatně připravuje náročná stavba tunelu Homole, u něhož Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nadále počítá s termínem realizace v nadcházejícím roce. U zbytku trasy by mělo ŘSD podat v srpnu žádost o stavební povolení.

Stejný krok plánuje ŘSD na září také v případě úseku Džbánov-Litomyšl. Na 7,6 km dlouhé mají silničáři vykoupeno 65 procent pozemků. Ještě o 20 procent více jich mají na šestikilometrové části kolem Vysokého Mýta, kde se mají stavební stroje objevit v příštím roce. Tento úsek již čeká na vydání stavebního povolení.

Nové termíny D35

Časy - Ostrov
zprovoznění prosinec 2022

Ostrov - Vysoké Mýto
zahájení stavby 2024 (tunel Homole samostatně 2023)

Vysoké Mýto - Džbánov
zahájení 2023

Džbánov - Litomyšl
zahájení 2024

Litomyšl - Janov
zahájení 2025

Janov - Opatovec
zahájení 2023

Opatovec - Staré Město
zahájení 2024

Staré Město - Mohelnice
zahájení 2025

Zdroj: ŘSD

„Pokračuje příprava všech zbylých sedmi úseků D35,“ poznamenal generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Nejdále s výkupy je ŘSD u 11,8 km dlouhé části mezi Janovem a Opatovcem, kde má ve vlastnictví již 87 procent plochy budoucí trasy. I tam má stavba začít v roce 2023.

Naopak odklad zahájení na rok 2025 možná čeká úsek Litomyšl-Janov, kde ŘSD plánuje v prosinci podat žádost o sloučené rozhodnutí. Dokumentaci pro 10,4 km dlouhý úsek má již hotovou a také vykupuje pozemky.

Vůbec nejdelší úsek D35 v Pardubickém kraji dlouhý 16,6 km povede od Opatovce po Staré Město a bude zahrnovat i téměř čtyři kilometry dlouhý tunel Dětřichov. Zde ŘSD aktuálně vlastní 61 procent pozemků a podat žádost o stavební povolení chce v listopadu. Vzhledem k finanční náročnosti ŘSD uvažuje, že by stavbu mohl zaplatit soukromý investor (forma PPP) a stát by ji poté postupně splácel.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit