Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Světelný smog lidem ničí spánek, řeší jej ale jen některá města v kraji

  8:38
Horší kvalita spánku u lidí, narušení biorytmu a potravních řetězců u živočichů, ale i plýtvání energií. To jsou důsledky světelného znečištění, které je jedním z problémů spojených se současnou klimatickou krizí. Moravskoslezský kraj se potýká se světelným smogem ve velké míře, a to kvůli vysoké hustotě obyvatelstva i průmyslu.
Světla z měst září do dalekého okolí.

Světla z měst září do dalekého okolí. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

„Máme v kraji několik velkých měst nahuštěných na sebe s kombinací s průmyslovými zónami, jako například seskupení měst Orlová, Karviná, Havířov,“ vysvětlil Jan Kondziolka z České astronomické společnosti. „Průmyslové haly a objekty často svítí bílými reflektory, které směřují vodorovně s velkým přesahem, kdy oslňují širokou krajinu.“

O něco lepší je naopak situace v oblasti pohoří Beskyd a Jeseníků, kde je menší koncentrace obyvatel, měst i sídel. V Beskydech je navíc park Beskydská oblast tmavé oblohy a v Jeseníkách jeho neoficiální obdoba – Jeseníky, pohoří tmavé oblohy.

„V Beskydech ke světelnému znečištění více přispívá Frýdek-Místek a Ostrava světlem, které svítí vodorovně. Právě tento typ osvětlení prochází atmosférou na největší vzdálenosti,“ přiblížil problematiku Kondziolka. „Sezonním problémem jsou v horských oblastech sjezdovky svítící bílým světlem.“

Hmyz létá v noci, ptáci přicházejí o potravu

Právě barva osvětlení hraje při míře světelného smogu velkou roli. Bílé a modré světlo více ovlivňuje člověka, přírodu a kvůli vlnové délce se více rozptyluje v atmosféře. Podle české státní normy by měla být nejzazší hranice pro městské osvětlení 2 700 Kelvinů, pro přírodě blízké oblasti 2 200 Kelvinů, tedy na pohled velmi teplé světlo.

Škodlivost světelného znečištění je nejsnáze pozorovatelná u hmyzu, který se v noci shromažďuje okolo lamp. „Létá v noci místo ve dne a některé druhy ptáků tím pádem přicházejí o potravu. Problémem je i větší viditelnost, kdy kořist snadněji zahlédne predátora a ukryje se,“ uvedl Jan Kondziolka.

U člověka tyto barvy světla narušují tvorbu hormonu melatoninu. „Pokud člověku dopadne do oka zejména modrá barva, na niž je nejvíce citlivý, v tu chvíli se melatonin netvoří a naruší se i další produkce hormonů. Důsledkem je horší kvalita spánku a to, že se cítíme nevyspalí,“ řekl Kondziolka.

Část měst se snaží osvětlení regulovat

Představitelé měst v kraji světelné znečištění řeší s různou intenzitou, někteří z nich vůbec, jako například v Bruntále a Karviné.

„Aktivně tuto záležitost neřešíme. Při výměně svítidel veřejného osvětlení využíváme modernější LED technologie a stínidla na lampách, aby svítily pouze směrem dolů – na chodník či silnici,“ uvedl Lukáš Hudeček, mluvčí Karviné, s tím, že o dalších opatřeních aktuálně zástupci města neuvažují.

V Ostravě se snaží využívat zejména osvětlení v teplejších barevných tónech s omezením nežádoucího vyzařování světla mimo cílový prostor. Dále regulují intenzitu osvětlení v noční době podle provozu a pohybu lidí.

„Uplatňujeme zásadu svítit jen tam, kde je to potřeba, kdy je to potřeba a kolik je potřeba. Správce veřejného osvětlení používá svítidla s vhodnou optikou k účelu, ke kterému jsou určena – silniční, parková, dekorativní,“ uvedl náměstek primátora Ostravy Jan Dohnal. „To výrazně snižuje podíl vyzařování světelného toku do horního poloprostoru.“

Opatření, která omezují světelnou reklamu, zejména neonovou a s pohyblivým světlem, zavedli v Opavě. „Kancelář architekta nepovoluje žádný nový světelný zdroj, který by vyzařoval světelnou emisi do horního poloprostoru a měl jinou termodynamickou teplotu světla než biologickou, tedy maximálně 2 700 Kelvinů,“ sdělil mluvčí Opavy Martin Kůs.

Doplnil, že současný technický stav veřejného osvětlení je ale nevyhovující. „Kabelové vedení a sloupy jsou na většině území z minulého století a se sodíkovými výbojkami, jejichž svítivost a spotřebu lze regulovat jen velmi omezeně.“

Opavští zastupitelé také schválili návrh na takzvanou generelu, strategický projekt na modernizaci veřejného osvětlení. „Město připravilo žádost o dotaci na jeho rekonstrukci. V první fázi se jedná o více než devět set svítidel ze sedmi tisíc, které chce město upravit,“ nastínil Kůs.

Ve Frýdku-Místku světelné emise řeší od roku 2005. „Máme nastavený standard svítidel tak, aby nedocházelo k emisím světla do horního poloprostoru. U LED technologií používáme teplotu chromatičnosti 2 700 Kelvinů,“ sdělila mluvčí Jana Musálková Jeckelová.

V Novém Jičíně postupně vyměňují sodíková svítidla za ledková. „Z tří tisíc tří set kusů jsme vyměnili polovinu, zbytek plánujeme na příští rok,“ řekla mluvčí města Radka Cahlíková.

  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

Najednou takřka čisto. Odborníci prověří souvislost s útlumem huti Liberty

21. dubna 2024  6:57

Okolo ostravské huti Liberty se zlepšila kvalita ovzduší. Odborníci předpokládají, že to souvisí s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ploty, vytrhané podlahy i hádky. Boj mezi firmami z Vítkovic se vyostřil

19. dubna 2024  16:06

Jako prokleté musí připadat dlouholetým zaměstnancům někdejšího vítkovického závodu 6 tamní haly...

Opavští obhájci titulu v sérii s Ostravou snížili a odvrátili vyřazení

26. dubna 2024  20:42,  aktualizováno  22:21

Opavští basketbalisté udrželi naději na obhajobu ligového titulu. V pátém čtvrtfinále play off doma...

Sedmý zápas ve finále, co víc si přát? těší se na další bitvu kapitán Vrána

26. dubna 2024  21:36

Nekončíme! Jedeme dál! Třinečtí hokejisté ukázali, že stále ještě mají dost sil, aby se s...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Lidé si více vybírají, mají menší tašky. Zlaté časy nákupů v Polsku skončily

26. dubna 2024  12:16

O poznání méně nakupují Češi v posledních týdnech v obchodech za polskými hranicemi. Důvodem je...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...