Světelný smog ohrožuje zdraví, nejhorší je modré světlo, říká chronobioložka

  20:01
Světelného znečištění podle odborníků každoročně přibývá. Větším problémem než nebe, na kterém nejsou vidět hvězdy, je ale negativní vliv světelného smogu na živé organismy. U člověka může nadměrné množství světla v nesprávnou dobu způsobovat rakovinu a rozvinout deprese. O tom, jakou roli hraje v našich životech tma, jsme si povídali s chronobioložkou Zdeňkou Bendovou.
Hmyz přilákaný k lampám chybí ptákům.

Hmyz přilákaný k lampám chybí ptákům. | foto: Archiv České astronomické společnosti

Jaký význam má pro život tma?
Tma je důležitá pro všechny živé organismy. Lidé jsou součástí složitého ekosystému. Světlo a tma je nejstabilnější proměnná v přírodě, která dokáže informovat všechny organismy o čase. Na rozdíl třeba od teplotních výkyvů během roku bylo střídání světla a tmy vždy naprosto stabilní. Organismy si na jeho základě vyvinuly vnitřní mechanismus; takový časový systém, který je schopný odečítat délku noci a používat ji jako signál který ovlivňuje jejich chování a každodenní fungování.

Docentka Zdeňka Bendová

Chronobioložka Zdeňka Bendová.

Vystudovala Přírodovědeckou fakultu UK, obor fyziologie živočichů; diplomovou i disertační práci vypracovala pod vedením profesorky Heleny Illnerové.

Ve Fyziologickém ústavu AVČR strávila dalších deset let po dvouleté stáži ve Štrasburku.

Od roku 2011 je zpět na PřF UK, kde vede Skupinu fyziologických adaptací a biorytmů, a od roku 2015 je zaměstnancem NÚDZ, kde vede Pracovní skupinu pro cirkadiánní fyziologii a chronoterapii.

Jejím hlavním profesním zájmem je mechanismus, jakým světlo synchronizuje biologické hodiny a spouští sezónní změny ve fyziologii organismu

Jak to funguje? 
To, že biologické hodiny v těle fungují, je dáno geneticky. Geny jsou ta „kolečka hodinového systému“, který je ale sám o sobě velmi nepřesný. Potřebuje informace o střídání světla a tmy, aby hodiny fungovaly v souladu se slunečním cyklem. Střídání světla a tmy je základní měřítko, podle kterého se srovnává náš denní biorytmus. 

Hodiny navíc vnímají změnu poměru mezi dnem a nocí a informují nás o o střídání ročních období. Částečně se to týká i člověka, především to ale ovlivňuje ostatní živočichy a rostliny.

Takže podle střídání světla a tmy podvědomě vnímáme, jestli je jaro nebo podzim?
Ještě stále mají někteří lidé tuto schopnost zachovanou, i když už je u člověka do značné míry potlačená. Jsou ale lidé, kteří trpí zimní a jarní únavou, popřípadě během zimy přibírají na váze. Co je ale hodně důležité, to je vliv cyklu světla a tmy na přírodu. Například aby byly stromy schopné zazimovat, nebo aby zvířata stihla nabrat srst a přešla do zimní fáze ve správnou dobu.

Jakým způsobem světelné znečištění do tohoto cyklu zasahuje?
Světelné znečištění narušuje rozdíl mezi dnem a nocí a zpochybňuje význam časového signálu, který hodiny dostávají. 

Čím větší je v noci světelné znečištění, tím méně jsou si „vnitřní hodiny“ jisté, jestli je den, nebo noc. Posílají potom do těla nepřesné a nespolehlivé časové informace. 

Role „vnitřních hodin“ je ale přitom zásadní, informují orgány, kdy mají co dělat. Pomáhají řídit imunitní systém a metabolismus tak, aby byl organismus aktivní v průběhu dne, kdy je to potřeba a v noci odpočíval. Regenerace organismu není závislá jenom na spánku. Když jsme v noci ve tmě vzhůru, je na tom naše tělo i mysl ráno výrazně lépe, než když bdíme na světle.

Jaké mohou být dopady světelného znečištění?
Pokud je organismus vystavován světlu v nesprávnou roční dobu chronicky, třeba několik let, tak to často vyústí v nějakou nemoc, ke které má navíc člověk třeba ještě další dispozice. Velmi silným zásahem do organismu je třeba práce na směny. Výzkumy prokázaly, že typicky při práci na směny existuje vyšší riziko vzniku rakoviny ale i metabolického syndromu, obezity nebo diabetu druhého typu. Světelné znečištění je samozřejmě méně účinné, než zářivky v tovární hale, jeho vlivu jsme ale vystaveni dlouhodobě všichni. Pokud je organismus oslaben, tak mu to rozhodně na zdraví nepřidá.

Co nejvíc vadí?
Světelné znečištění je obecně mnohem plíživější. V poslední době je velkým problémem postupné zavádění LED diodového světla, které má značný podíl modré složky. Modré světlo je pro živé organismy obzvlášť silným signálem. Jsou přirozeně nastaveny tak, že ho vnímají jako svítání. Modré světlo pro tělo jednoduše znamená že je den, tělo tak nastartuje svoji aktivitu a zabrzdí regenerační a odpočinkové procesy. Ve městech se vyměňují sodíkové lampy za levné LED diody, a problém se postupně prohlubuje. Starostové mají pocit, že když pořádně nasvítí obec, tak to bude skvělé a přitom je to problém. Nevědomky tím ničí okolní přírodu i zdraví obyvatel.

Světlo v obci je ale důležité například z bezpečnostních důvodů, zajišťuje lidem větší komfort.
Každá obec ale přece nemusí zářit jako Strahovský stadion. Nemyslím si, že je to zlá vůle, spíš jde o neznalost. Občas stačí věci jen jednoduše vysvětlit a lidé to rychle pochopí. Stačí třeba, když starostovi řeknete: „Podívejte se na ten strom u lampy, který neopadal. V prosinci před Vánocemi na něm máte zelené listy, to znamená, že zmrzne.“ 

Takový strom nezazimoval, nestáhl mízu. Kvůli nevhodnému osvětlení totiž neví, že je delší noc a že přišla zima. Stejný problém budou mít ptáci, kteří na stromě žijí. A paní, která bydlí vedle se pořádně nevyspí, dokud bude lampa svítit.

To zní jako problém, který se dá na místě vyřešit docela snadno.
To je pravda. Spousta problémů vzniká vlastně úplně zbytečně a daly by se vyřešit úplně jednoduše. Když je třeba světlo nesmyslně namířené do nebe nebo do krajiny místo na příjezdovou cestu, je zbytečně silné a navíc svítí celou noc i když v devět večer se venku nikdo nepohybuje, málokdo si uvědomuje, že zcela zbytečně zamořuje obrovské území. Nejen, že snižuje rozdíl mezi dnem a nocí, jak jsme o tom mluvili před chvílí, a narušuje tak funkci vnitřních hodin všeho, co je nablízku, ale vytváří taky umělou bariéru přes kterou nepřeletí netopýr ani sova. 

Jeden skleník dokáže zářit jako celá Olomouc

Světelné znečištění stojí miliardy

Světelné znečištění se šíří na kilometry daleko.

Na takové světlo se také nachytá obrovské množství hmyzu, které pak chybí třeba hmyzožravým ptákům ve dne. Každý vnímá, že je světlo v noci důležité, abychom viděli jeden na druhého, ale že má nějaký fyziologický význam a může způsobovat také problémy, to už nikoho moc nenapadne. Pokud zvyšování světelného znečištění bude pokračovat stejnou rychlostí jako v posledních několika letech, tak se za pár let může stát, že vypálí noční život úplně. To bude mít ale samozřejmě vliv na všechny.

Zmiňovala jste modré světlo. Stačí tedy jenom vyměnit barvu osvětlení?
Modrá složka světla je nejhorší, ale problém se zvyšováním intenzity světla a zasvětlováním čím dál větších území je obecný. Čím více se tato problematika studuje, tím víc víme, co všechno vnitřní hodiny ovlivňují. Je to například fungování imunitního systému, metabolismus, krevní tlak a srdeční rytmus. Vyšla řada prací o tom, jak lidé ve světelně znečištěném prostředí mají vyšší procento nárůstu depresí, metabolického syndromu, rakoviny prsu. 

Výzkumy probíhaly také v přírodě. Bylo například prokázáno, že když se v parku část rostlin nasvítí žlutým světlem a část modrým světlem, tak to během dvou let zásadním způsobem ovlivní celý biotop. Vzniká tak nový ekologický problém, který před dvaceti lety nebyl tolik zásadní, protože staré pouliční lampy vydávaly mnohem méně modrého světla. Svícení bylo navíc obecně dražší, tak se s ním více šetřilo.

O modrém světle se často mluví v souvislosti s obrazovkami telefonů a počítačů.
Ano, to je pravda. Na noční světlo z obrazovek jsou velmi citlivé především děti, u nich se biorytmy teprve nastavují a je důležité, aby se nastavily správně. Další ohroženou skupinou jsou nemocní a potom staří lidé, u kterých už je vnitřní systém méně flexibilní a potřebuje jasné a srozumitelné světelné signály, tedy hodně světla přes den a co největší tmu v noci.

Dokáže člověk na sobě sám poznat, jestli se na něm důsledky světelného znečištění projevují?
To je dobrá otázka, ale jednodušší je jít na to obráceně. Ať si každý zkusí, jaký na něj bude mít vliv, když ze svého večerního režimu umělé modré světlo odstraní. Dobrou pomůckou jsou různé filtry na displeje, nebo brýle s oranžovými skly. Po třech týdnech sami uvidíte, jak se vám spí a kolik energie cítíte. Ne každý má ale samozřejmě odvahu pobíhat v noci po ulicích v oranžových brýlích. Zatím.

Vy máte oranžové brýle?
Nemám, ale pořídím si je, aby kovářova kobyla už konečně přestala chodit bosa. Používám ale filtry na displeje.

Adaptuje se člověk postupně na vliv nočního světla?
Nějaké adaptační mechanismy máme, ale i adaptace má své limity. Když je organismus na stálém světle, tak je desynchronizovaný zhruba za měsíc. Okamžitě se začnou projevovat problémy, primárně spánkové. Zhorší se paměť, člověk si nic nepamatuje, nic si nevybaví, má špatnou náladu, změněnou chuť k jídlu a podobně. Nějaký rozdíl mezi dnem a nocí zůstat musí, protože na stálé světlo adaptace v podstatě neexistuje pokud jsme se nevyvinuli za polárním kruhem jako sobi. Ale třeba u nočních živočichů je schopnost adaptace na nadměrné svícení skoro zanedbatelná.

Jak jsou na tom v porovnání lidé „sovy“ a lidé „skřivani“ a existují vůbec tyto dvě kategorie, nebo je to jenom mýtus?
Slovy a skřivani skutečně existují. Každá skupina má dokonce svůj specifický genetický základ. Pomyslná vnitřní hodinová kolečka se u skřivanů viklají méně, u sov je to horší, jejich hodiny se hodně zpožďují a jejich oblíbené večerní svícení to ještě zhoršuje. V populaci je obecně více sov než skřivanů, a lidé z této kategorie by si měli na používání světla dávat větší pozor. Základní pravidlo je hodně světla zrána, málo večer a dodržovat pravidelný denní režim, a to i o víkendu nebo na dovolené.

Stále populárnější je terapie tmou. Funguje jako forma detoxikační kúry?
To nevím, ale myslím si, že spíš ne. Řekla bych, že jde primárně o psychologickou kúru. Světlo samozřejmě pro život potřebujeme. Co je důležité - je jasně vymezené střídání dne a noci, které je pro dobré fungování organismu zásadní. Nedostatek světla ve dne je stejný problém jako nedostatek tmy v noci. Pro detox bych doporučila cestu třeba někam do hor dál od civilizace.

16. února 2016

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Odvolací soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let za vraždu desetiměsíční dcery

19. března 2024,  aktualizováno  11:43

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Poslední výstřel speciální prokuratury. Podle médií obvinila finančníka Haščáka

19. března 2024  11:43

Žalobce slovenské speciální prokuratury podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta...

Po lahvi rumu a bez řidičáku. Šofér před strážníky otočil auto na střechu

19. března 2024  11:23

Bez řidičského oprávnění a navíc notně opilý usedl v neděli odpoledne za volant šofér v brněnském...

Rusko kupuje satelitní fotky od firem z USA, odpaluje podle nich rakety

19. března 2024  11:23

Rusové si cíle pro své raketové útoky na Ukrajině ověřují na základě satelitních snímků zakoupených...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...