Školy a společnost OKD lákají studenty do hornických oborů.

Školy a společnost OKD lákají studenty do hornických oborů. | foto: AP

Školy na Karvinsku otevírají hornické obory, OKD láká do dolů na stipendium

  • 3
Další střední škola na Karvinsku rozšiřuje své obory o hornické profese. V Havířově-Šumbarku se studenti budou moci vyučit například důlním elektrikářem či důlním zámečníkem. Středoškoláky k práci pod zemí láká například i těžařská společnost OKD, nabízí jim tisíc korun měsíčně jako stipendium.

Hornické obory se na Karvinsku rozjíždějí po dvaceti letech. Studenti si mohou přilepšit již na škole a mají jistotu, že najdou zaměstnání, ovšem jde o těžkou práci pod zemí.

Střední škola v Havířově-Šumbarku otevře od září dva obory: důlní elektrikář a důlní zámečník. V regionu už podobné obory nabízí také Střední škola techniky a služeb v Karviné.

"V prvním ročníku teď máme dohromady 37 studentů, ve druhém 38," říká Iva Sandriová, ředitelka karvinské školy. Celková kapacita je přitom 120 míst.

I přesto, že třídy nejsou zcela naplněny, havířovská škola věří, že se jí podaří dosáhnout alespoň takového stavu jako v Karviné.

OKD zaplatila 9 miliard a potřebuje kvalifikované lidi

"Hornické školství má na naší škole dlouholetou tradici. Vážíme si toho, že díky spolupráci s OKD můžeme rozšířit nabídku o obory, které absolventům zaručují perspektivu na trhu práce. To je v našem regionu poznamenaném strukturální nezaměstnaností nesmírně důležité. Věřím, že si to rodiče i žáci uvědomí a o hornické obory u nás bude stejně velký zájem, jako tomu je v Karviné," říká ředitel havířovské školy Josef Říman.

Společnost OKD otevírání nových oborů přímo podporuje. V posledních dvou letech totiž firma investovala do nových těžebních technologií kolem 9 miliard korun a potřebuje k nim kvalifikované pracovníky.

"V souvislosti s masivními investicemi se důlní technologie výrazně proměnily a OKD potřebuje zaměstnance, kteří je dokážou kompetentně obsluhovat. Proto jsme se vrátili k podpoře hornického školství," vysvětluje personální ředitel OKD Radim Tabášek.

Když se na školy přihlásíte, nepřijdete zkrátka, vzkazuje studentům firma. "Mohou počítat s měsíčním tisícikorunovým stipendiem, praxí na povrchových pracovištích OKD, možností letních brigád a dalšími výhodami," říká mluvčí OKD Vladislav Sobol s tím, že firma navíc po ukončení studia zaručuje jistotu zaměstnání na svých pracovištích.