(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Co s dvěma dny volna? Na tábor, do zoo i na zámek

  • 0
Náplň dvou volných dnů, které školákům příští týden přinesou podzimní prázdniny, rodičům v kraji nabízí stále více organizací. Kromě příměstských táborů přibývají tematické workshopy, organizované výlety, možnost zkusit pracovat v zoo, nahlédnout do sklářské výroby či poznat zámecká zákoutí.

Tvůrčí dílny a tábory

Malování na porcelán, vyrábění strašidýlek, hraní deskových her i hledání pokladu. Příměstské tábory začínají bodovat i na podzim. Například Centrum volného času v Krnově láká na cestu za pokladem Ve stopách Indiana Jonese. 

V Kravařích na Opavsku děti zažijí Halloweenské dobrodružství s opékáním, strašidelnou dílničkou a promítáním, ostravské středisko Korunka zase láká na výtvarné techniky. Ceny dvoudenního tábora včetně jídla se pohybují od 350 do 600 korun.

Program však nabízejí i knihovny. Kdo hledá zábavu jen na část volna, může navštívit například bohumínskou, kde po celé pondělí i úterý pořádají Hravé a vyráběcí prázdniny. 

„Děti mohou přijít kdykoliv, připraveny jsou například výtvarné dílničky,“ říká Jana Giecková z dětského oddělení bohumínské knihovny. Vstup je zdarma.

Dva dny v zoo

Prostředí zoologické zahrady se vším, co k ní patří, mohou děti zblízka poznat prostřednictvím podzimního příměstského pobytu v Zoo Ostrava. Osmi až dvanáctileté zájemce tam čekají hry a soutěže s biologickou tematikou, dozvědí se spoustu nových informací o přírodě a její ochraně a pomohou i s úklidem ve výbězích některých zvířat. 

„Podzimní tábory bývají oblíbené. Jsou pro menší děti než podobné akce v létě a tomu přizpůsobujeme i program, který směřujeme více na hru, vyrábění a podobné činnosti,“ říká Adéla Jonáková ze zoo.

Děti také chodí pracovat na vybrané úseky, třeba hrabat listí a zametat. „Pomáhat budou například u lam nebo v dětské zoo, ti větší i u poníků,“ uvádí příklad Jonáková. 

Možnost dostat se na tábor, o který je velký zájem, stále existuje, zoo má volná místa náhradníků.

Prázdniny na zámku

V zámeckém prostředí budou trávit podzimní prázdniny děti v Bruntále. Tamní muzeum vůbec poprvé láká na podzimní tábor v prostorách místního zámku. 

„Letních příměstských táborů máme za sebou už několik, podzimní je naší premiérou. Zájem o něj je, spousta rodičů už má vyčerpanou dovolenou a celodenní program pro děti jim pomůže,“ říká Ema Havelková z Muzea v Bruntále.

Děti se budou pohybovat přímo v prostorách zámku a podívají se, jak to v které jeho části vypadá. „Program bude kreativní. Budou si vyrábět třeba stojánky na tužky nebo zápisníčky,“ dodává Havelková. Kromě toho děti pomohou muzejníkům s prací. Připraví třeba balíčky pro bruntálské seniory.

Na brusle, do kina i chvilka s divadlem

Zimní stadion v Novém Jičíně po oba dny prázdnin počítá s prázdninovým bruslením. Zájemcům se ledová plocha otevře vždy v deset dopoledne, v provozu bude i půjčovna bruslí. 

Ve Frýdku-Místku zase školáci mohou strávit prázdninové dopoledne v kině. Pro děti se hraje oba dny od deseti hodin, v pondělí se promítá Malá čarodějnice, v úterý pak Yeti: Ledová dobrodružství.

Kdo se chce na chvíli stát divadelníkem, může zajít v pondělí v 15 hodin do knihovny v Bohumíně. „Máme workshop Jak se dělá divadlo. Přijede za námi herec Těšínského divadla Petr Pěnkava, děti si vyrobí rekvizity a vyzkoušejí si, jaké je to být divadelníkem,“ láká Jana Giecková z dětského oddělení knihovny.

Do sklárny i na střelnici

Velký zájem budí i prázdninové výlety. Středisko volného času Moravská Ostrava připravilo na každý prázdninový den jeden. V pondělí děti vyrazí do lanového centra, kde je čeká tandemové lezení v desetimetrové výšce, v úterý je v plánu exkurze do výrobny skleněných ozdob Slezská tvorba, kde si děti vyrobí i vlastní baňku.

Centrum Korunka z ostravského obvodu Mariánské Hory zase láká na návštěvu laser arény, muzea hraček i virtuálního světa.

„O tyto programy je pravidelně velký zájem, pořádáme je už poněkolikáté,“ těší ředitelku centra Janu Secovou. S obrovským zájmem se mariánskohorské středisko setkalo i u třídenního výletu do Prahy, který o podzimních prázdninách rovněž pořádá.