Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Stavba obchvatu Karviné začne zjara, opavským Kateřinkám se uleví už letos

  13:55
Zahájení stavby karvinského obchvatu se přiblížilo. Ředitelství silnic a dálnic vyhlásilo v minulých týdnech veřejnou zakázku na zhotovitele. Část severního obchvatu Opavy, který výrazně uleví lidem z místní části Kateřinky, bude zprovozněna dokonce už na začátku října.

Lidem v Karviné a v opavské části Kateřinky se uleví od tranzitní dopravy. | foto: Jan Pešek, MF DNES

Lhůta pro podání nabídek pro stavbu obchvatu Karviné končí v první polovině listopadu, stavět by se mohlo začít na jaře příštího roku.

Blížící se spuštění prací vítají karvinští radní, od prvních plánů na obchvat totiž uplynulo už dvacet let.

„Věřím, že v rámci tendru na zhotovitele nedojde ke komplikacím a samotná stavba bude zahájena na jaře příštího roku,“ uvedl primátor Karviné Jan Wolf.

Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Nina Ledvinová podotkla, že prodloužení lhůty by mohly způsobit žádosti dodavatelů o vysvětlení, změnu nebo doplnění zadávací dokumentace.

Mapka obchvatu Karviné.

Karvinský obchvat by měl dopravu odklonit z Nádražní ulice od železnice už před vjezdem do centra města, povede nad jezerem u Lodiček, podél zámeckého parku a za darkovským mostem se napojí na stávající silnici vedoucí do Českého Těšína.

Součástí tříkilometrové silnice bude kilometrová protihluková stěna, most, podchod pro pěší i mimoúrovňová křižovatka. „Předpokládané náklady činí 1,106 miliardy korun,“ zmínila Ledvinová.

Nová silnice pomůže k čistějšímu ovzduší

ŘSD předpokládá, že miliardová stavba bude spolufinancována rovněž z prostředků Evropské unie v rámci Operačního programu Doprava. Od vybudování obchvatu si Karvinští slibují zlepšení ovzduší v centru města.

„Doprava patří mezi tři největší znečišťovatele v Karviné. Odvedením tranzitní dopravy na obchvat se zároveň zklidní centrum města a lidem bydlícím podél třídy 17. listopadu se bude lépe žít,“ řekl mluvčí radnice Lukáš Hudeček.

Podle prvotních plánů se mělo začít s pracemi na obchvatu už v loňském roce. Investor, kterým je ŘSD, ale termín prací už třikrát posunul. Posun termínů ŘSD zdůvodnilo například zdržením při zpracování projektové dokumentace.

Zároveň by se stavbou obchvatu mělo být zahájeno také vyčištění a odbahnění jezera na Lodičkách v parku Boženy Němcové, v jehož blízkosti silnice povede.

„U jezera se vše připravuje na výběrové řízení na zhotovitele,“ dodal Hudeček.

Obchvat Kateřinek bude rychleji, než se plánovalo

Za necelé dva týdny se řidičům otevře východní část severního obchvatu Opavy. Silnice, jež obkrouží město od výjezdu na Malé Hoštice ke Stříbrnému jezeru, odkloní část tranzitní dopravy z Ostravy na Bruntálsko. Uleví především opavským Kateřinkám, poprvé 8. října.

„Jsem rád, že se podaří obchvat otevřít s předstihem, podle původního plánu to mělo být až příští rok. Každý kilometr silnice, která uleví velmi přetíženému městu, je pro nás významný,“ poznamenal primátor Opavy Tomáš Navrátil.

Mapka východní části severního obchvatu Opavy.

Do provozu se uvede první 1 627 metrů dlouhý úsek severního obchvatu, který vede od Kateřinského uzlu mezi Opavou a Malými Hošticemi a u Stříbrného jezera se napojí na takzvanou Prodlouženou Rolnickou.

Stavba, jež začala předloni v březnu, přišla na celkových 408 milionů bez DPH a připravovala se přes deset let. Podle vedení Opavy je příkladem, který potvrzuje nutnost vzájemné spolupráce pro urychlení procesu přípravy dopravních staveb.

Legislativa schvalování staveb městům nepřeje

„Územní rozhodnutí nabylo právní moci v srpnu 2007. Když byl pozastaven proces přípravy staveb za exministra dopravy Bárty, město v roce 2009 ze svého rozpočtu uvolnilo 30 milionů na výkupy pozemků. Stavební povolení na hlavní trasu pak nabylo právní moci v lednu 2011,“ shrnul přípravy Navrátil.

Dodal, že městům není nakloněné legislativní prostředí a přípravy dopravních staveb to komplikuje. „Je nutné zjednodušit administrativní procesy při směnách pozemků mezi státními institucemi,“ uvedl příklad.

Město a Sdružení pro výstavbu komunikace I/11–I/57 se angažovalo i při výkupech pro druhou, západní část severního obchvatu. Ta by se měla začít stavět příští rok.

„Projektuje se dokumentace pro zadání stavby. A v části západního obchvatu probíhají přípravné práce – pyrotechnický průzkum, demolice,“ popsala mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová. Soutěžit by se zhotovitel mohl ještě letos.

  • Nejčtenější

Nejdražší auto v Česku koupíte jen v beskydské vsi. Připravte si 67 milionů

V Česku se začalo prodávat nejvýkonnější italské auto za 67 milionů korun. Obci Čeladná, která se nachází v okrese Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji v podhůří Beskyd, se dostalo privilegia stát...

26. července 2024

Dronaři jsou problém, řešili jsme desítky nelegálních průletů, říká mluvčí Colours

Jednadvacátý ročník Colours of Ostrava je minulostí. Areál někdejších dolů a huti Dolní Vítkovice se opět zaplnil desítkami tisíc lidí, přičemž odborníci kvitují pestrost nejen hudební skladby....

22. července 2024  9:25

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nemocná matka mu darovala pozemky za 40 milionů, policie viní syna z podvodu

Dědictví v řádu desítek milionů korun na sebe nechal podvodem přepsat syn starší nemocné ženy z Karvinska. Jeho matku postihla vážná zdravotní indispozice a starají se o ni pečovatelé. Toho muž...

24. července 2024  13:36

V osudí už i Slavia s Plzní. Los třetího předkola: Spartě nahrálo zužování

Ač teprve v týdnu vstoupí do druhého předkola evropských pohárů, Sparta, Mladá Boleslav i Baník Ostrava se v pondělí po polední dozví soupeře pro případnou další část kvalifikace. Poprvé v osudí jsou...

21. července 2024  17:24,  aktualizováno  22.7 9:58

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Velká srpnová smršť. Fanoušci Baníku šílí a český fotbal vyhlíží třetí předkola

Už se pomalu chystejte na velkou srpnovou pohárovou smršť. Jinými slovy: na všech pět českých týmů ve třetím předkole. Sparta, Slavia a Plzeň tam jsou, Baník Ostrava vlastně taky. Jen Mladá Boleslav...

26. července 2024  15:30

Obří těžní věž Dolu Lazy na Karvinsku padla k zemi, lidi zahalil oblak prachu

Betonová těžní věž někdejšího černouhelného Dolu Lazy v Orlové, jedna z dominant Karvinska, zmizela. Monstrum vysoké 85 metrů poslalo k zemi osmdesát kilogramů trhaviny. Po dopadu věže oblak prachu...

27. července 2024  10:42,  aktualizováno  11:11

Jsem zvědavá, jak to bude vypadat, říká před hrami badmintonistka Švábíková

Nejlepší česká badmintonistka Tereza Švábíková se i vinou zdravotních problémů na minulé olympijské hry v Tokiu neprobojovala. Tentokrát v boji o Paříž uspěla a už se těší na silné soupeřky.

26. července 2024  21:25

Velká srpnová smršť. Fanoušci Baníku šílí a český fotbal vyhlíží třetí předkola

Už se pomalu chystejte na velkou srpnovou pohárovou smršť. Jinými slovy: na všech pět českých týmů ve třetím předkole. Sparta, Slavia a Plzeň tam jsou, Baník Ostrava vlastně taky. Jen Mladá Boleslav...

26. července 2024  15:30

Pirátská politička podala trestní oznámení kvůli vyvádění peněz z huti Liberty

Moravskoslezská zastupitelka Zuzana Klusová (Piráti) podala k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci trestní oznámení na neznámého pachatele související s děním v hutní společnosti Liberty...

26. července 2024  15:12

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....