ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MAFRA

Nevraživost a vyhrožování. Za agresivní Rusko trpí i cizinci v kraji

  • 55
Kromě solidarity vyvolává napadení Ukrajiny Ruskem i u některých lidí v Moravskoslezském kraji nekritický odpor a agresivitu vůči všemu ruskému. Objevují se tu případy slovních útoků na lidi hovořící rusky, místo viníka války to tak odnášejí nevinní. Někdy jsou napadáni i Ukrajinci, jejichž mateřským jazykem je ruština.

Obavy mají i někteří Ukrajinci, kteří dlouhodobě žijí na Ostravsku. „Narodila jsme se v oblasti Dněpru, kde se mluvilo hlavně rusky, chodila jsem tam do ruských škol. Nikdy dříve jsem kvůli tomu neměla problém, ale teď jsem ráda, že mluvím česky,“ svěřila se 48letá Olena, která 26 let žije v Ostravě. 

Vzala si místního muže, tady se jí narodil syn. Obavy v ní paradoxně budí napětí uvnitř ukrajinské komunity.

„Jsme rádi, že Češi pomáhají Ukrajincům. Sami také pomáháme. Ale mojí známé, také rusky mluvící Ukrajince, která žije v Ostravě už dlouho, vyhrožovali jiní místní Ukrajinci jen proto, že prodává ruské zboží. Tlačili na ni, ať obchod zavře nebo přejmenuje a z názvu odstraní slovo ruský,“ uvedla žena.

Majitelka teď otvírá jen na hodinu, a když doprodá zboží, malý obchod zavře. Mluvit o tom ale nechce.

„Je opravdu vyděšená. Nejdříve jí někdo poškodil zámek a postříkal výlohu obchodu. Pak za ní přišli cizí muži, když byla v obchodě sama s malým synem. Oba se vylekali,“ dodala paní Olena s tím, že takové věci by se dít neměly. „Válka je špatná, rozpoutal ji Vladimír Putin a trpíme tím všichni. Takže bychom měli držet při sobě, a ne na sebe vzájemně útočit,“ dodala.

Popsanou událost řeší i policie. MF DNES to potvrdila její mluvčí Pavla Jiroušková, ale také jen stručně. „V kraji evidujeme v souvislosti s Ruskem jeden případ verbálního napadení. Řešíme ho v přestupkové rovině,“ sdělila policistka.