Nejvážnější situace je v Moravskoslezském kraji v souvislosti se šířením nákazy v Dolu Darkov na Karvinsku.

Nejvážnější situace je v Moravskoslezském kraji v souvislosti se šířením nákazy v Dolu Darkov na Karvinsku. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Žádný klid. Koronavirem se v Moravskoslezském kraji nakazilo už 1 737 lidí

  • 2
Moravskoslezský kraj stále poměrně výrazně trápí koronavirus. V přepočtu na sto tisíc obyvatel je v rámci České republiky po Praze a Karlovarském kraji na třetím místě, přičemž situace na Karvinsku rozhodně není dobrá.

„Celkem evidujeme už 1 737 pozitivně testovaných obyvatel kraje,“ uvedl ve středu epidemiolog krajské hygienické stanice Petr Kopřivík.

Velké ohnisko je v Dole Darkov na Karvinsku. „V úterý skončilo druhé plošné testování zaměstnanců dolu. Z 1 705 odebraných vzorků bylo 62 pozitivních, to je 3,6 procenta,“ řekl Kopřivík.

Upřesnil, že v clusteru Darkova přibylo od úterý do středy šest nakažených a celkový počet se tak zvýšil na 465. Z toho je 313 zaměstnanců včetně 22 polských pendlerů, 145 rodinných příslušníků a sedm zaměstnanců jiných firem.

Z celkem 22 nových případů v Moravskoslezském kraji je 18 z Karvinska. Kromě lidí spojených s OKD onemocněli i dva pacienti a 11 zaměstnanců dvou nemocnic. Většina se teprve ve středu ocitla ve statistice.

V úterý měla nemocnice v Karviné-Ráji sedm nemocných zdravotnic z chirurgické stanice 2 a Bohumínská městská nemocnice dva lékaře a jednu zdravotní sestru z interny. Ve středu přibyla v Karviné další pozitivní sestra z chirurgie.

Rekordmani mají virus měsíce

Bohumínské interní oddělení už nepřijímá nové pacienty a v pátek oddělení uzavře – nejméně na dva týdny. Zavřená zůstává i chirurgická stanice 2 v Karviné. Lékaři odložili plánované chirurgické zákroky, operují pouze akutní pacienty.

„Celá nemocnice jede bez omezení s výjimkou chirurgie. Stanice 2, kde se nákaza rozšířila, už je vydezinfikovaná. Bohužel ji nemůžeme otevřít, protože chybí personál. Osm zdravotnic má pozitivní test, dalších 28 zaměstnanců je v karanténě,“ sdělila mluvčí karvinské nemocnice Věra Murínová.

Primáři by rádi znovu otevřeli svá oddělení už po dvou týdnech. Doufají, že testy zdravotníků budou takto brzy negativní. Může to však trvat mnohem déle. Podle zkušeností se některých lidí v kraji držel virus až dva měsíce, rekordmana z Karvinska dokonce tři.