Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s Evženem Machytkou při jeho jmenování...

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s Evženem Machytkou při jeho jmenování ředitelem Fakultní nemocnice v Ostravě. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Šéf ostravské fakultní nemocnice Machytka rezignoval. Chce otupit spory

  • 3
Ředitel ostravské fakultky Evžen Machytka se rozhodl odstoupit z funkce ředitele. Oznámil to ve čtvrtek odpoledne prostřednictvím tiskové mluvčí Ministerstva zdravotnictví. Machytka dle svých slov chce otupit hrany v komunikaci s přednosty nemocnice, lékařskou fakultou, či odbory.

Machytka ještě před pár dní tvrdil, že nevidí důvodů ke své výměně či rezignaci, nakonec ale změnil názor. 

„Věřím, že můj odchod z čela nemocnice vyřeší tuto patovou situaci, jejíž pokračování by pouze dále poškozovalo fakultní nemocnici v očích veřejnosti. To rozhodně nemohu připustit a nechci nemocnici vystavovat dalším negativním mediálním výstupům kvůli mé osobě,“ uvedl.

Konec zkušeného porodníka Šimetky vadí odborníkům

Machytka byl v minulých týdnech kritizován lékaři a dalšími odborníky za personální čistky. V nemocnici skončilo několik renomovaných lékařů v čele s přednostou Gynekologicko-porodnické kliniky Ondřejem Šimetkou.

„Stojím si za tím, že jsem při řízení nemocnice nijak nepochybil a naopak se mi podařilo v nemocnici odvést kus práce. Uznávám však, že při personální změně na pozici přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky měla z mé strany proběhnout lepší komunikace,“ podotkl po rezignaci Machytka.

Rozhodnutí již bývalého šéfa fakultní nemocnice vítá Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Věřím, že tento krok celou situaci zklidní a bude možné se opět zaměřit na to nejdůležitější, a to je péče o pacienty,“ uvedl Vojtěch, který přijel vyhrocenou situaci řešit minulý pátek přímo do Ostravy.  

„Pana Machytky si velmi vážím, myslím si, že za těch několik měsíců ve funkci ředitele dokázal v nemocnici přijmout důležitá opatření pro nápravu stavu po bývalém vedení nemocnice a nastartovat řadu pozitivních změn, které nemocnici posouvají dál. Bohužel pan ředitel nezvládl komunikaci posledních personálních změn směrem k významným partnerům nemocnice, jakými jsou například fakulta, odborná společnost či odbory, a nemocnice se tak dostala do izolace,“ dodal ministr. 

Nemocnici dočasně povede současný náměstek

Evžen Machytka chce v nemocnici setrvat jako zaměstnanec. Zařízení má místo něj dočasně vést Petr Vávra, současný náměstek ředitele pro vědu a výzkum, zaměstnanec chirurgické kliniky FNO a člen Katedry chirurgických oborů Lékařské fakulty Ostravské univerzity. 

Ministr zdravotnictví jej k 29. říjnu jmenuje ředitelem nemocnice do doby, než bude v řádném výběrovém řízení vybrán nový ředitel. Otevřené výběrové řízení bude vypsáno v nejbližší době.

„V nejbližších dnech vyvolám jednání se všemi stranami, prioritně s Lékařskou fakultou Ostravské univerzity, která je klíčovým partnerem nemocnice. Stejně tak vnímám jako důležité co nejdříve zahájit dialog se zástupci Moravskoslezského kraje a města Ostravy. Cílem je stabilizace, proto mohu jakékoliv další personální změny vyloučit. Jako nezbytné však považuji personální zajištění dosud neobsazených vedoucích pozic jednotlivých klinik,“ nastínil nejbližší vývoj Petr Vávra.

Odbory: Změnu vítáme, ale přetrvávají obavy

Zuzana Sargová, předsedkyně největších odborů v nemocnici, které zastupují zhruba 900 ze 3 300 zaměstnanců řekla, že změnu vítají. „Zatím v nás ale přetrvávají obavy z toho, co bude dál,“ netají.

Otázkou také je, zda se dočasně pověřenému řediteli Vávrovi podaří urovnat kontroverzní vztahy s Lékařskou fakultou Ostravské univerzity.

Právě její zástupci se totiž v minulém týdnu oficiálně ohradili proti jeho jmenování novým přednostou chirurgické kliniky, a to kvůli tomu že má docenturu z nelékařského oboru - z kybernetiky. Oficiální stanovisko k pověření Petra Vávry vydá fakulta později.

Rektor Ostravské univerzity Jan Lata ale doufá v obrat k lepšímu. „Odstoupení doktora Machytky pochopitelně vítám. Poslední týdny bylo jasné, že jiné řešení není. Vzhledem k tomu, že ke konci října skončí ve funkci i oba stávající děkani Lékařské fakulty, vedením bude pověřen statutární zástupce a budou vypsány volby nového děkana, vztahy fakulty a fakultní nemocnice se po mnoha měsících konečně narovnají, čemuž jsem upřímně rád,“ uvedl Lata.

Rezignaci Machytky uvítal i moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. „Už před týdnem jsem na setkání s ministrem zdravotnictví řekl, že by bylo ideální, kdyby Evžen Machytka z pozice ředitele nemocnice sám odstoupil. Jeho personální politika v nemocnici byla špatná a napětí narůstalo i na lékařské fakultě a mezi občany. Jsem rád, že se pan ředitel k tomuto kroku rozhodl. Věřím, že krizová situace v nemocnici se začne rychle řešit a pozornost se tak naplno vrátí tam, kde je jí nejvíc potřeba, tedy směrem k pacientům a péči o jejich zdraví,“ uvedl hejtman.

,