ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Liberty svou krizi pořádně neřeší, zlobí se Tameh. Zaměstnanci zůstávají doma

  • 46
Společnost Tameh Czech viní Liberty Ostrava z nedostatečné snahy řešit aktuální situaci v hutním podniku, kde od loňského prosince kvůli sporu obou firem zůstává doma většina jejich zaměstnanců. Tameh, který je dodavatelem energií, poukazuje na to, že huť nesplácí svůj dluh vůči němu ani o něm nejedná.

Tameh tvrdí, že od Liberty Ostrava dosud dostala pouze jediný návrh, který je ale pro ni neakceptovatelný. Přitom podle mluvčího Tamehu Patrika Schobera huť společnosti dluží přes dvě miliardy korun.

„Liberty Ostrava tři čtvrtě roku v podstatě nic nezaplatila, svůj dluh nesplácí a nejedná o něm. Takto se nechová firma, která by chtěla vzniklou situaci jakkoli řešit. Za celou dobu Liberty poslala v rámci moratoria jeden jediný dopis, ve kterém nabízí zaplacení části nákladů na výplaty zaměstnanců a nákup uhlí. Takovýto návrh je zcela mimo realitu a neodpovídá aktuální smlouvě mezi oběma společnosti,“ uvedl Schober.

Konec krize v nedohlednu. Spor Liberty a Tamehu nejspíše skončí u soudu

Upřesnil, že Liberty ve svém písemném návrhu nabízela úhradu 35 procent mzdových nákladů zaměstnanců společnosti Tameh Czech a nákup „adekvátního“ množství uhlí. „Pokud Liberty nabízí úhradu části nákladů na zaměstnance a uhlí, ví, že nejen porušuje smlouvu, ale také ví, že tyto platby jsou nedostatečné ke spuštění provozu,“ řekl Schober.

Dodal, že kromě uhlí Tameh potřebuje nakoupit chemikálie k úpravě vody, čpavku a pro splnění emisních norem. „Je třeba počítat s různými opravami a údržbou areálu a jeho zařízení. Zároveň Tameh sídlí v areálu Liberty, kterému platí za ostrahu, využívá zemní plyn a další plyny či emisní povolenky. Nejde tedy jednoduše jen říci, že Liberty zaplatí za uhlí a část nákladů za zaměstnance,“ uvedl Schober.

Podle mluvčího je smlouva mezi oběma podniky postavena na takzvaném Cost+ modelu. „To znamená, že obě strany vědí, jaké jsou náklady a k nim si dodavatel, v tomto případě Tameh, připočítává jednoprocentní marži. Z toho plyne, že Liberty kontroluje náklady Tamehu a ví, jaké vstupy Tameh potřebuje k provozu celého energetického závodu,“ řekl mluvčí.

Zdůraznil však, že společnost je připravena na případná jednání. „Společnost Tameh dlouhodobě žádá společnost Liberty o sdělení jejích možností a navrhuje setkání statutárních zástupců obou společností v nadcházejících týdnech. Na takovéto návrhy však nikdy nedostane konkrétní odpověď,“ řekl Schober.

Mluvčí Liberty Kateřina Zajíčková v reakci na prohlášení Tamehu pouze sdělila, že jednání probíhají na korporátní úrovni a k detailům se společnost nebude vyjadřovat.

Návrat zaměstnanců se opět odkládá

Odbory Liberty dnes oznámily, že návrat zaměstnanců se pošesté posouvá. Ani neočekávají, že se situace v dohledné době změní a lidé se vrátí zpět do provozů. Nyní z podniku pracuje asi tisíc lidí, část z nich jsou administrativní pracovníci.

Doma jsou zaměstnanci od 22. loňského prosince. „Aktuálně situace vypadá stejně, jako byla v minulém týdnu. Teď se připravuje ještě středojemná válcovna, kde by se měly válcovat nějaké tyče. Jinak je situace prodloužená o týden. Z korporátu máme přislíbeno, že budeme mít finance na proplacení výplat,“ uvedl šéf odborů Liberty Petr Slanina.

Mluvčí Liberty Zajíčková zopakovala, že dokud nebude vyřešena situace se společností Tameh Czech, nelze spustit vysokou pec číslo 3 a ocelárnu, většina zaměstnanců se tak nemůže vrátit do práce. Do poloviny února by podle mluvčí mělo dojít k napojení zemního plynu k novému parnímu generátoru, který umožní bezpečný restart koksárenských baterií.

Většina firem, které postihla krize huti Liberty, přežije, zní z kraje

„Nadále se snažíme co nejefektivněji řídit naše cash flow, do čehož spadá například i prodej momentálně nevyužitých zásob našeho koksu a šrotu. Získáme tak finanční prostředky pro naše aktuální podnikatelské aktivity. Potřebné množství zásob vstupních surovin bude zajištěno při rozjezdu vysoké pece. Pokračujeme v jednáních s dodavateli a partnery o nákupu vstupních polotovarů pro válcovací tratě,“ řekla Zajíčková.

Liberty a Tameh jsou úzce provázané ekonomicky i technologicky. Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, různé plyny a páry. Liberty zase dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se provoz energetické společnosti neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. V roce 2019 se majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron. Liberty a Tameh se přou o ceny a placení prakticky hned od prodeje huti skupině Liberty.

20. prosince 2023

,