Zastávka autobusu u budějovického Mercury, kde si strážníci všimli dívky...

Zastávka autobusu u budějovického Mercury, kde si strážníci všimli dívky kouřící elektronickou cigaretu. | foto: MP České Budějovice

Školačkám prodala elektronické cigarety, hrozí jí pokuta až dva miliony

  • 3
Českobudějovičtí strážníci zkontrolovali dívku kouřící v přístřešku zastávky MHD elektronickou cigaretu. Když zjistili, že jí je teprve třináct, začali pátrat po tom, kde ji školačka koupila. Prodavačce nyní hrozí až dvoumilionová pokuta a zákaz činnosti na dva roky.

V úterý krátce po 17. hodině procházela hlídka městské policie kolem obchodního centra Mercury v Nádražní ulici. Strážníci tam v přístřešku zastávky autobusu spatřili dívku kouřící elektronickou cigaretu.

„Kontrolou její totožnosti zjistili, že dívce je čerstvých třináct let. Jak se ukázalo, nebyla sama. Společnost jí dělaly dvě stejně staré kamarádky, které šly také s pravdou ven,“ popsala mluvčí budějovických strážníků Věra Školková.

Všechny tři si údajně elektronické cigarety zakoupily v jedné z prodejen na nedaleké Lannově třídě. Dívky strážníkům ukázaly prodejkyni, která jim nákup bez ověření věku umožnila.

„Třiapadesátileté ženě za přestupek podle zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek hrozí pokuta až dva miliony korun a zákaz činnosti na dobu až dvou let,“ upřesnila Školková.

Případem se bude zabývat i oddělení sociálně právní ochrany dětí českobudějovického magistrátu.