Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Liberty svou krizi pořádně neřeší, zlobí se Tameh. Zaměstnanci zůstávají doma

Společnost Tameh Czech viní Liberty Ostrava z nedostatečné snahy řešit aktuální situaci v hutním podniku, kde od loňského prosince kvůli sporu obou firem zůstává doma většina jejich zaměstnanců. Tameh, který je dodavatelem energií, poukazuje na to, že huť nesplácí svůj dluh vůči němu ani o něm nejedná.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
NG

Gupta s Liberty čeká na emisní povolenky, ty rozprodá a firmu položí, ale do té doby ještě rozprodá, co se dá. Je to jen můj dojem :).

1 0
možnosti
JB

Firma neplatí tak ať zkrachuje, nějaké stálé oddalování až, až,až rozjedeme výrobu,až budeme mít peníze

3 0
možnosti

Všichni zde píšou pouze o zaměstnancích, což je sice velmi důležité, ale nikdo nevidí, že potřebujeme huť, potřebujeme ocel a výrobky. Již nedávno vláda vyjednávala výjimku na dovoz oceli z Russka. Svodidla, důlní výstuže, závitové tyče a mnoho dalších výrobků se bude muset dováže a odkud...z Číny a okolí. Necháváme padnout nejen huť, ale taky "nouhau" republiky.

2 2
možnosti
JV

J86a30n 40V90ě58r14n64ý

5. 2. 2024 14:21

Asi ji nepotřebujeme když na to nikdo nedá prachy.

0 5
možnosti
Foto

jen tak mezi námi není těch 100% jen papíře? Opravdu všichni zaměstnanci dostávají na účet výplatu a stát pojištění?

0 0
možnosti
JK

Tak to věřím že ano. V podmínkách moratoria je, že to musí poplatit, jinak se to zruší a konkurz hned. Je to hra na cintanou s vládou, jestlipak vyměkne. Doufám že teda ne a ty dva měsíce vydrží na těch rukou sedět. Fakt netuším, co si od toho Gupta slibuje. Na druhou stranu už musí být tak předluženej, že je mu asi všechno úplně jedno.

0 0
možnosti
JO

J30i76ř39í 80O64p40l54t

5. 2. 2024 11:08

krach liberty jde za vládou a jejím odstřížením se od ruského plynu bez náhradního zdroje energie v podobném množství a ceně. s tím žádný majitel žádné průmyslové firmy závislé na energii nic dělat nemůže, to se odehrálo v krátké době. bez toho vládního kroku by nezkrachovala, čili, kdyby chtěla, aby ji stát zadotoval, tak by na to takříkajíc měla nárok, protože to byl státní zásah, ne tržní. tady reálně není žádná inflace, jako následek trhu, tady jsou následky politických zásahů do trhu, což vyvolalo inflaci.

1 26
možnosti
JK

No, NHKG je především vytunelovaná. I kdyby byl plyn zadarmo, furt bude vytunelovaná.

17 1
možnosti
JP

Ano korunu do této černé díry na peníze, v okolí určitě je dostatek volných pracovních míst

3 2
možnosti
JK

Tak na chlapy co jim je 45+ a celý život dělali na hutních provozech, tak na tenhle typ zaměstnanců čekají naprosto všichni. Bavíme se o 5 tis. lidí z NHKG + 15 tis. od dodavatelů + 10 tis. jejich administrativ a THP + 10 tis. lidí ve službách v kraji, co půjdou do kopru kvůlivá poklesu kupní sily jejich zákazníků. Si připočtěte rodinný příslušníky a hned se blížíte 100 tis. lidí, co budou v těžkým problému. Netroufám si odhadovat, kolik mld ročně a jak dlouho je potřeba do toho lít na dávkách a podporách, aby se lidi nenaštvali. Babiše už všichni volili tak co bude dalšího následovat. Nevím. Ale nevěřím tomu, že ze sta havířů 45+ se podaří někoho rekvalifikovat na ajťáka. Na kodera je to 0%, možná že by někdo mohl časem dělat webového administrátora, což je taková horší sekretářka, tak dva lidi ze sta? Třeba. U zbytku musíte vyřešit, jak doklepou těch 20 let do důchodu. A je dobrý nad tím přemýšlet, až půjde do kopru M-B Škodovka, budeme to řešit v celé republice.

7 4
možnosti
MV

Až se situace trochu uklidní a větší část zaměstnanců sama odejde, kterým kamarádům z ODS to vláda zadarmo přihraje. Tedy ne tak docela zadarmo, s nějakou menší dotací k tomu.

3 8
možnosti
Foto

Zadarmo? Podnik má zatím zahraničního vlastníka, kterému sypala peníze vláda předchozí.

11 1
možnosti
JK

Díval jsem se do rejstříku mají moratorium na 3 měsíce od 21.12.2023. Tj. situace zůstane stejná cca do konce března, do té doby se nebude nic konkrétního řešit. Pak soud projedná reálnost předloženého restrukturalizačního plánu a rozhodne, co dál. Takhle z venku nevidím jinou možnost než insolvenci. Pak si myslím, že bude prostor pro jednání státu se Strnadem. Otázka je, jak moc se v tom stát má angažovat. V NHKG je dle mého dohadu aktuální díra nejméně za cca 10-15 mld (cca do 5 mld vyrovnání s dodavateli, aby vůbec mohli pokračovat v činnosti, 5 mld provozního kapitálu a třeba 2 až 5 mld na repase a nutnou modernizaci, aby se mohlo nějak spolehlivě vyrábět - to zanedbání technického stavu je jeden velký otřes, co jsem tedy slyšel). Před Evropou je vzhledem k prudké deindustrializaci cca 5 let poklesu, tj. nejméně po tuto dobu bude hutní podnik tohoto typu provozně ztrátový, pak se uvidí. Z mého pohledu je jakékoliv racionální angažmá státu limitováno cca 30 mld Kč, a to odspoda. - - - - Tuhle někdo stavěl u nás na Cejlu velký vnitroblok vídal jsem tam kamiony z B-H, vozili čínský železo. Tak je otázka, jestli neposlat NHKG na autogeny a jejich produkci nevozit z Číny. Že je to náš konec, protože z Číny už máme či brzo budeme mít všechno, to já vím, ale momentálně je to náš nejlevnější konec. Možná, že je lepší neklást tomu všemu odpor a nechat už to tak. Ostatně, sebevrazi taky nesází stromy s tím, že se o ně budou dalších 20, 30 let starat. Nesází žádné stromy, řeší jen to, jak to celé efektivně ukončit. Možná jsme ve stejné pozici, nevím.

2 0
možnosti
LK

Z čínského železa stavěli před několika lety silniční most v Austrálii, zkolaboval asi po půl roce provozu. Další mosty v Austrálii, které stavěli z čínského materiálu nebo byly jako celek vyrobeny v Číně a do Austrálie dovezeny, jsou po několika málo letech zralé na rekonstrukci (průhyby mimo toleance, únavové lomy apod.). Oakland Bay Bridge v San Franciscu dtto (čínská ocel například praskala už během svařování!). Jenom v letech 2011/2012 zkolabovalo 8 mostů jen v Číně samotné.

Takže já bych na čínskou ocel moc nesázel, ne bez namátkových materiálových zkoušek provedených na vzorcích z jedné každé zásilky, po kterých nevyhovující materiál hodí odběratel Číňanovi na hlavu.

0 0
možnosti
TK

Nikdo se nikam vracet nebude...

3 0
možnosti

J13a51n 86Š17i47ř53i21n50a

5. 2. 2024 10:51

To, že půjde Liberty v horizontu několika málo let do krachu, to musel vědět každý trochu rozumnější jedinec hned poté, co ji koupilo Liberty. Nebo si někdo myslí, že nějaká firma může skutečně reálně dlouhodobě prosperovat, když si klíčovou část pro její fungování ponechá původní majitel, který Novou huť prodal kvůli tomu, že kupoval jinou ocelárnu v Itálii?

15 0
možnosti
  • Nejčtenější

V referendu v Dolní Lutyni občané jednoznačně rozhodli proti gigafactory

8. června 2024  18:38,  aktualizováno  21:33

Jednoznačnou podporu vedení obce při projednávání možného vzniku průmyslové zóny v Dolní Lutyni...

Liberty tratí miliony denně a míří do insolvence, vláda jedná s českým investorem

12. června 2024  17:33,  aktualizováno  21:23

Půl roku trval útěk majitelů Liberty Ostrava před věřiteli. To, co mělo nastat už v prosinci...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Sesuv na Slovensku zastavil provoz na trati mezi Mosty u Jablunkova a Čadcou

14. června 2024  15:07,  aktualizováno  20:07

Sesuv půdy na Slovensku zastavil provoz na mezinárodní železniční trati mezi Mosty u Jablunkova na...

V Ostravě zemřel devadesátiletý muž, na elektrokoloběžce ho srazila tramvaj

15. června 2024  8:02,  aktualizováno  8:06

Devadesátiletý muž na elektrokoloběžce nepřežil v pátek v Ostravě srážku s tramvají. Senior při...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Drogovému gangu vévodila rodina z Ostravska, policie zabavila domy i zlatý řetěz

12. června 2024  13:29

Za jeden den čtrnáct zadržených lidí a zabavený majetek za více než deset milionů korun....

Specializace již od první třídy: Základní školy v Opavě jdou novým směrem

16. června 2024  8:18

Jedna třída s běžnou výukou, ve druhé mají děti od první třídy část předmětů v angličtině. Opavská...

Volejbalistky vyhrály boj s nervozitou. Od druhého setu to bylo super, shodují se

16. června 2024  5:58

České volejbalové reprezentantky v souboji s Rumunkami zvládly důležité herní situace i rozjitřené...

Ostravská zoo letos odchovala první klauny ostnité, jako jediná v Evropě

15. června 2024  15:16

Úplně první odchov klaunů ostnitých se povedl ostravské zoo. Ta má nově osmatřicet mláďat těchto...

V Ostravě zemřel devadesátiletý muž, na elektrokoloběžce ho srazila tramvaj

15. června 2024  8:02,  aktualizováno  8:06

Devadesátiletý muž na elektrokoloběžce nepřežil v pátek v Ostravě srážku s tramvají. Senior při...

Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí
Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí

Produkty Atoderm od značky Bioderma jsou skvělou volbou pro péči o citlivou a suchou nebo atopickou pokožku. Slibují nejen hloubkovou hydrataci,...