Obžalovaný Robert Růžička z Ostravy byl trestaný už jako mladistvý. Nyní stojí...

Obžalovaný Robert Růžička z Ostravy byl trestaný už jako mladistvý. Nyní stojí opět před soudem. (2. září 2021) | foto: Josef Gabzdyl, iDNES.cz

Zloděj trefil okradeného řidiče plynovkou do čela, dostal čtyři roky vězení

  • 66
Krajský soud v Ostravě poslal na čtyři roky do vězení Roberta Růžičku, který je obžalovaný, že loni v září v Ostravě okradl řidiče nákladního vozu a při útěku ho ze dvou metrů trefil plynovou pistolí do čela.

Třiadvacetiletému Růžičkovi hrozil za krádež, vydírání a výtržnictví trest od pěti do dvanácti let vězení. Státní zástupkyně, která žádala trest na spodní hranici sazby, si po vynesení rozsudku ponechala lhůtu na případné odvolání.

Růžička se této možnosti vzdal, ačkoliv jeho obhájce při závěrečné řeči žádal podmínku.

Incident se stal 1. září po druhé hodině ráno na Závodní ulici v ostravské části Hrabůvka. Růžička tam podle obžaloby okradl pětasedmdesátiletého řidiče, který zrovna skládal náklad. Z kabiny mu vzal příruční tašku, kde byly doklady, peníze, mobil a další věci.

Jenže starší muž si toho všiml a vydal se za prchajícím zlodějem. A Růžička vzhledem ke své zavalitější postavě brzy zjistil, že ho více než sedmdesátiletý řidič určitě dostihne.

Kdyby trefil oko, bylo by zle

Proto se otočil a v běhu asi ze dvou metrů na pronásledovatele sedmkrát vystřelil z plynové pistole. Trefil se dvakrát: jednou do čela a podruhé do malíčku pravé ruky, když si muž kryl obličej. Když řidič upadl, Růžička nad ním stál s nožem a vyhrožoval, že jestli ho nenechá, tak ho zabije.

Mužova zranění vzhledem k použití plynové pistole nebyla vážná. „Nicméně kdyby obžalovaný muže zasáhl například do oka, mohlo vše skončit mnohem hůře,“ upozornila státní zástupkyně.

Růžička byl v minulosti několikrát trestán podmínkou a veřejně prospěšnými pracemi hlavně za majetkovou trestnou činnost. Obhájce však upozornil, že tresty už jsou zahlazeny, a proto se na Růžičku musí pohlížet jako na člověka bezúhonného.

„Chci se starat o svého malého syna“

Stejně tak jsou zahlazeny i Růžičkovy kázeňské přestupky ve vazbě, kde například plivl na dozorce a musel být umístěn do cely zajištěné proti ničení zařízení. Později se jeho chování už zlepšilo.

Růžička v závěrečné řeči žádal podmínečný trest. „Je mi líto, co jsem udělal. Jedenáct měsíců ve vazbě mě opravdu změnilo,“ konstatoval a současně poukázal na své rodinné poměry. „Chci se starat o svého malého syna a družka je nemocná.“

Soud nakonec vyměřil čtyři roky vězení, verdikt je však nepravomocný. Soudkyně vysvětlila, že senát nemohl zcela opomenout kriminální minulost obžalovaného, protože dosavadní tresty nevedly k žádoucí nápravě. Senát přihlédl i k tomu, že je mladík souzený hned za několik trestných činů.

Polehčující okolností pak bylo zejména přiznání viny, díky čemuž se trest dostal pod hranici zákonné sazby. „Ale k udělení podmínečného trestu nebyly splněny podmínky,“ podotkla soudkyně.