Diskuze

Kotle zhoršují stav ovzduší i několikanásobně, měření ukazují efekt výměny

Už čtyři topné sezony v Bolaticích na Opavsku vždy po dobu šedesáti dnů odborníci měří kvalitu ovzduší. Chtějí zjistit, jak se mění podíl škodlivin produkovaných kotli a zda a jaký efekt má jejich výměna. Průběžné výsledky ukazují, že efekt má. Významnou roli kotlů v produkci škodlivin do ovzduší v malých obcích dokládají i další projekty v Moravskoslezském kraji.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

To jsem rád že někde ubylo imisí, ale my tady v Havířově máme na naší Školní ulici 37 pořád v topné sezoně smrad, saze stále. Stížnosti 12let na topení souseda, který měl jak se zavázal topit plynem, ale svépomocně postavený horkovzdušný krb mu teplo dává, ale nám padají saze a máme okolo domu nehorázný smrad. nikdo z odpovědných nereaguje a úřednice píše do měření tmavosti kouře, stupeň 1, ale saze ani smrad nikde nepíše do protokolu. Takže dle mého názoru v tomto případě odpovědní podporují špatné ovzduší již 12let v našem kraji. Pokud padají saze jako 50koruna na hlavu tak je vše OK? Nebo se máme odstěhovat někam jinam jak radil nám úředník KÚ v Ostravě?

1 0
možnosti
JH

J95a42n 27H61r83b98á51č

23. 1. 2021 8:52

Sami vědci říkají, že potřebují delší čas, aby výsledky dávaly smysl, ale autor článku měl jasné zadání a již zná výsledek, k tomu má starosta pocit....Co dodat.

Myslel jsem, že se z článku něco opravdu dozvím, fakta, ale kde nic tu nic.

Z tak krátkého časového úseku je těžké mít relevantní data. Měření mohou být ovlivněna mnoha vlivy, ostatně to sami pracovníci ČHMÚ říkají.

Napište článek až budou reálná data, jinak to jsou nesmysl a typický úkaz dnešní novonařiny...politická objednávka kam jen se podíváš.

1 0
možnosti
RR

R61a38d25e50k 82R55o77j68í70k

22. 1. 2021 18:48

Výměna kotle není jen o kotli. A hlavně, když už se do toho jde. Tak nezapomenout na modernizaci komínu. Což také není levné. Nový kotel se starým komínem moc dobře nefunguje.

0 0
možnosti
JF

J33i69r77i 29F58i97n77k

23. 1. 2021 21:25

Nový kotel vám nepovolí bez úpravy komína na stávající normu a to vložkování je proplaceno z kotlikovych dotaci současně s kotlem.

1 0
možnosti
MR

Myslim ze to neni kvantifikovatelne ale rad se s to studii seznamim.

1 0
možnosti

Když dšlala VŠB se Zdravotnickým ústavem rozbor jemného prachu v ovzduší Ostravy a okolí, tak i tady vyšel podíl místních topenišť a průmyslu zcela srovnatelné. Jen pár kilometrů za Ostravou už začaly převažovat místní topeniště. Ono je to hodně zaviněno rozvolněnou slezskou výstavbou, která vznikla, protože ve Slezsku se v minulosti dalo stavět mimo intervián obce, a tak jsou tam dnes obce vemi rozvolněné a takže bez centrálního topení.

1 0
možnosti