Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kyvadlo může z havířovského náměstí zmizet, o jeho osudu rozhodne anketa

  9:40
Náměstí Republiky v centru Havířova se výrazně promění, dokonce možná zmizí i dosavadní dominanta - devět metrů vysoká a čtyři tuny vážící Brána s kyvadlem a pramenem. O osudu artefaktu spolurozhodnou občané, protože havířovský magistrát vyhlásil anketu. V té lidé mají sdělit, jestli chtějí, aby kyvadlo zůstalo.

Brána s kyvadlem a pramenem na náměstí Republiky v centru Havířova | foto: Profimedia.cz

„Náměstí je třeba upravit, protože například při konání akcí narážíme na různé technické limity, třeba na nestabilní podloží. A když už musíme stavebně zasáhnout, tak jsme se rozhodli prostor opravit a oživit celkově,“ uvedl havířovský primátor Josef Bělica.

A stranou zájmu nezůstalo ani kyvadlo, dílo sochařů Stefana Milkova a Karla Holuba, které na náměstí stojí od roku 2005.

Podobnou anketu o tři roky dříve sice vyhrálo dílo místního autora, jenže očekávané náklady přes 22 milionů se zdály příliš vysoké. Proto uspělo jako druhé v pořadí kyvadlo za necelých šest milionů.

Tip na výlet: Město sorely Havířov zaujímá unikátní architekturou i tragédií

Současná anketa potrvá do 20. září. Lidé mohou svůj názor, jestli kyvadlo odstranit, či nikoliv, vepsat na kupon z Havířovského zpravodaje, případně podat elektronicky na webu města nebo pomocí QR kódu.

V souvislosti s rekonstrukcí náměstí magistrát uvádí, že pokud půjde vše podle plánu, práce začnou někdy v roce 2025 a výrazným prvkem v novém rozvržení prostoru bude zeleň.

Změnit se má i prostranství směrem ke kinu Centrum, kde rostou cenné čínské metasekvoje, jejichž kořenový systém však silně narušuje okolní dlažbu.

Primátorovi kyvadlo nevadí, ale nelpí na něm

Na dotaz MF DNES, jaký názor má na kyvadlo primátor, Bělica odpověděl, že ho dílo neuráží, ani mu nevadí. „Na druhou stranu to není nic pro Havířov typického, abych na tom musel lpět,“ konstatoval s tím, že spíše vidí vedlejší náklady na údržbu kyvadla a jeho poměrně komplikovaný systém s fontánkou. „V minulosti to nebylo dobře dotažené,“ poznamenal.

Různorodě hodnotí kyvadlo i samotní občané města. „Vůbec mi nevadí a nechal bych ho tak. Jen by se zbytečně vyhazovaly peníze, které jsou potřeba jinde,“ řekl například Radek Miklas.

Naopak Jitce Filipové by změna rozhodně nevadila. „Vůbec mi to nelíbí a ani nechápu, jak tam něco takového může být. Připomíná to gilotinu, ostatně lidé ve městě si často dávají schůzku u gilotiny. Určitě by tam mělo stát něco vhodnějšího,“ konstatovala s tím, že Havířov byl vždy městem květů. „Takže například něco v tomto smyslu.“

Primátor Havířova přislíbil, že verdikt občanů bude pro další rozhodování velmi důležitý. „Proto to děláme, chceme názor občanů znát,“ konstatoval.

Kyvadlo stojí na Náměstí Republiky v centru Havířova.

Kyvadlo stojí na Náměstí Republiky v centru Havířova.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Uvedl, že možná příští podoba náměstí ještě není známá. „Vše je na začátku. Předpokládám, že bude více variant,“ předeslal primátor Bělica. Je přesvědčený, že i pak budou moci lidé výslednou podobu ovlivnit. „Sice platí, že sto lidí znamená sto názorů, ale názor veřejnosti je pro nás vždy podstatný,“ řekl.

Havířov byl založen v roce 1955 jako nové sídlo zejména pro horníky a jejich rodiny. Nemá tedy žádné historické náměstí.

Prostranství v centru nesla název náměstí Vítězného února a zahrnovala například i sousední parkoviště a park. Na ploše, kde nyní stojí kyvadlo, bývala socha ruského bolševického vůdce Lenina.

Náměstí se změnilo při přestavbě v letech 2000 až 2005, kdy ho z další strany uzavřela nová řada budov.

Spoluautor: Věřím v osvícenost občanů Havířova

Jeden z autorů, pražský sochař Stefan Milkov, o vyhlášené anketě dosud nevěděl. Požádal proto o zaslání podrobností a poté se písemně poměrně obšírně k problému vyjádřil.

Objektivně vzato, jedná se o největší sochu v republice a možná i v okolní Evropě, a jak je zřejmé z odpovědi občanů z televizní reportáže regionální televize, vzali již tento artefakt za svůj a stal se pro ně dominantou a symbolem města, místem setkávání apod.

Zcela souhlasím s tím, že náměstí by si zasloužilo revitalizaci, neboť je poněkud studené a nevzhledné a zeleň a další prvky by byly zajisté potřebné a užitečné. Nejsem vsak autorem předchozí stavební rekonstrukce náměstí, nýbrž jsem byl nucen komponovat sochu do tohoto již schváleného návrhu.

Co se tyče stavu sochy, již v předávacím protokolu, což lze zajisté dohledat v dokumentech na magistrátě, jsme zdůrazňovali, že socha, jejíž plášť je zhotoven z poniklovaného měděného plechu, bude vyžadovat každoroční údržbu a čištění, aby vypadala tak, jak bylo naším záměrem, tak jako každý artefakt nacházející se ve veřejném prostoru.

Je to zodpovědnost města, do jehož majetku jsme sochu předali a které její údržbu evidentně, i přes naše několikeré upozornění, zanedbávalo. Na její realizaci bylo vynaloženo několik milionů z veřejných prostředků, její odstranění, pokud by k takovému zásahu vůbec mělo dojít, bude také nákladné a pak by se Havířov zařadil bohužel mezi města, která jsou velmi špatným hospodářem.

Nehledě k tomu, že z titulu autorského zákona, který je na naší straně, ji město nemůže zničit, nýbrž pouze uložit jinam, což znamená logistický oříšek a další náklady.

Přijde mi tedy přirozené a moudré, že socha zůstane dominantou nově zrevitalizovaného náměstí s tím, že se město postará o její renovaci a bude jí nadále věnovat péči, kterou vyžaduje. K renovaci jsme jako autoři ochotní poskytnout součinnost, pokud nás o to město požádá.

Bourání uměleckých děl vždy v historii znamenalo problémy ve společnosti, a tak pevně doufáme, ze havířovští občané jsou v tomto ohledu osvícení, že již sochu přijali jako součást jejich města a podle toho se i v anketě vyjádří.

Autor:
  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

Najednou takřka čisto. Odborníci prověří souvislost s útlumem huti Liberty

21. dubna 2024  6:57

Okolo ostravské huti Liberty se zlepšila kvalita ovzduší. Odborníci předpokládají, že to souvisí s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nechte brankáře být! Přísný trend ochuzuje o emoce. Je to divné, uznávají i hráči

25. dubna 2024  8:58

Když Ondřej Kacetl opouštěl třinecké brankoviště, deset tisíc lidí v Pardubicích ho vypískalo....

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

Oceňovaná přestavba jatek na galerii má problém. Ve fasádě vznikají trhliny

27. dubna 2024  17:04

Nejen chválu a nominace na prestižní architektonické ceny, ale také problémy způsobené paradoxně...

Že došly síly? Vůbec. Třinec svede v neděli bitvu o pátý titul v řadě

27. dubna 2024  8:57

Kdepak. třinečtí hokejisté mají dost sil i na třetí sérii play off na sedm zápasů. Vždyť oni se jen...

Je to finále, jedeme nadoraz, tvrdí útočník třineckých hokejistů Hrehorčák

27. dubna 2024  7:59

V základní části nastřílel pět gólů v padesáti zápasech. V nynějších dvaceti v play off se trefil...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...