ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Pacientů s covidem je v kraji méně než minulý měsíc, chřipka teď vymizela

  • 2
Počty nových pacientů s onemocněním covid-19 v posledních dnech v Moravskoslezském kraji podle mluvčího krajské hygienické stanice klesají, případně stagnují. V pondělky bývají nárůsty nejvyšší.

Toto pondělí onemocnělo 124 lidí, což je téměř o polovinu méně než před týdnem. Ve srovnání s prvním pondělím v měsíci je počet nemocných nižší o téměř dvě třetiny.

Například v Městské nemocnici Ostrava je v tuto chvíli hospitalizováno osm pacientů, což je o čtyři méně než na začátku října. Z pěti na dva klesly ve stejném období počty nemocných také v Ostravě-Vítkovicích a dva lidé s covidem byli přijati v Karviné. „Pokud mám porovnat situaci v rámci celého měsíce, je stejná,“ uvedla mluvčí karvinské nemocnice Andrea Vargová.

Podstatné snížení pacientů zaznamenali ve Slezské nemocnici Opava, a to z 22 na čtyři. „Důvodem může být proočkovanost obyvatel a zisk obranných látek prodělaným onemocněním, ale také letošní příznivé počasí,“ podotkla mluvčí opavské nemocnice Kamila Bindrová.

Pozitivní jsou i statistiky podzimních viróz a infekcí. „Nemocné s chřipkou v tuto chvíli v kraji neevidujeme,“ sdělil mluvčí krajské hygienické stanice Aleš Kotrla. Dodal, že pokud jde o ostatní akutní respirační infekce, mezi které patří zánět horních a dolních cest dýchacích, evidovali hygienici mírný nárůst počtu nemocných, především u předškolních dětí. Po ostravském okrese je nejvíce nemocných na Bruntálsku a Opavsku.

V nemocnicích v tuto chvíli žádného pacienta s těžším průběhem chřipky zdravotníci neléčí.